Jesmo li zaista izraziti favoriti protiv Italije?

Autor: Boban Filipović
sreda 13.09.2017.
10:03
Izvor: Sportske.net

Čini se da nam je dodeljena ta uloga više na osnovu veoma dobrih rezultata u prethodnom periodu nego na osnovu igara na ovom Evrobasketu...

Beta/Markus Schreiber
Beta/Markus Schreiber

Povezane vesti

Recept za plasman u polufinale ne zvuči preterano komplikovano - treba nam najbolja partija na šampionatu da bismo se umešali u borbe za medalje.

Iako su 'Orlovi' grupnu fazu završili kao prvi u grupi, stvari na teren nisu izgledale baš bajno. Bilo je velikih oscilacija, pada koncentracije, na našu sreću završilo se idealno.

Dobili smo verovatno najlakšeg protivnika u 1/8 finala, upali u, ruku na srce, lakši deo kostura, ali što bi rekli stari Latini - Hrabre prati sreća (Audaces fortuna iuvat).

Šta je sa "Latinima"?

Znamo da su "stare varalice" od kad je sveta i veka, sećamo se i da smo tamo početkom 80-ih i krajem 90-ih prošlog veka imali veliki rivalitet sa njima, taj rivalitet je u poslednje vreme malo izbledeo, više zbog njih, pošto su upali u kolotečinu u poslednjih desetak godina, nego zbog nas.

Oni koji su pomno pratili dosadašnji tok Evrobasketa znaju da su i Italijani prilično oslabljeni. Ne baš kao mi, ali nedostaje im nekoliko važnih igrača.

Pre svih doskorašnji saigrač Nikole Jokića Danilo Galinari. On je, za razliku od Jokića, imao želju da brani boju svoje reprezentacije na Evrobasketu, ali je tokom priprema napravio neviđenu glupost. Zveknuo je pesnicom jednog reprezentativca Holandije i tom prilikom slomio šaku. Epilog je izostanak sa Evropskog prvenstva.

Nema ni najboljeg italijanskog centar u ovom veku Andree Barnjanija, on nije mogao da uhvati pravu formu od kako se vratio iz NBA lige u Evropu, pa je stoga saopštio selektoru Mesini da ne računa na njega i pre no što je ovaj sastavio spisak kandidata, a nema ni Alesandra Đentilea, iz razloga što su mu sezonu koja je za nama "pojeli skakavci".

Dakle, Italja je daleko od najjačeg mogućeg sastava, mada ne tako daleko kao Srbija, ali joj se upak ukazala prilika da posle dugo vremena napravi nešto veliko.

Podsetimo da su na prošli Evrobasket predvođeni Pjaniđanijem došli puni elana, tada su im davane dosta veće šanse da mogu do postolja nego sada, tada su imali izuzetan napadački potencijal, ali su im Litvanci stali na put u četvrtfinalu. Sećamo se da su tada Italijani bili sa nama u grupi u Berlinu, dobili smo ih, bila je to veoma gledljiva utakmica na koš više, blistao je Teodosić...

srbija italija
foto: Filip Mitrović

Sa Italijom smo odmerili snage i na pripremama za ovaj Evrobasket. Dobili smo ih na 'Akropolis kupu', nisu imali rešenja za Bobana Marjanovića. Na papiru deluje da imamo veliku prednost na centarskim pozicijama, da tu možemo da napravimo razliku, ali selektor Đorđević je već upozorio da je teško dobiti jednu ekipu dva puta u kratkom veremneskom periodu. Naš poraz od Rusa u grupi je dokaz te tvrdnje.

Po kladionicama smo favoriti, i to izraziti. Međutim, ta procena kao da je izvedena na osnovu rezultata sa takmičenja u prethodnih nekoliko godina i na osnovu toga što nas nikada nisu dobili od kako igramo pod imenom Srbija, nego u odnosu na tekući Evrobasket. Statistički gledano, bolji smo u gotovo svim kategorijama osim u šutu za tri i u ukradenim loptama, mada je ipak po malo začuđujuće što je kvota na pobedu Italijana prilično visoka (nigde nije ispod 3), što bi u prevodu trebalo da znači da će 'Orlovi' prilično rutninski dobiti ovu utakmicu. Voleli bismo da bude tako, ali nemamo mnogo argumenata na kojima bismo bazirali toliki optimizam.

Obe reprezentacije su bile sklone kako dobrim periodima tokom jedne utakmice, tako i velikim padovima u igri.

Zna se da su Belineli i Datome najjača oružja 'Azura' i da njih dvojica predatvljaju najveću opasnost po naš koš, da Nikolo Meli ima fantastičnu sezonu iza sebe u Bambergu koja mu je donela transfer u Fenerbahče, ali i da on nije centar koji bi mogao da parira Ognjenu Kuzmicu i Bobanu Marjanoviću pod samim košem, već "lažna petica".

zabari
foto:fiba.basketball

Mesina će sigurno forsirati petorke sa što više nižih igrača, Danijel Haket će sigurno često pozivati pik dok je Bobi na terenu, jer smo to teško branili i protiv, uslovno rečeno, 'pacerskih' ekipa, Belineli će dobijati i po tri bloka ako treba ne bi li se našao u što boljoj poziciji da 'odapne' trojku (trojke inače šutira sa preko 50% uspešnosti), a posebna pažnja mora se obratiti na Arijela Filoja, koji je definitivno najveće osveženje u ovom timu Italije. Reč je o igraču koji ume da 'izmisli' poene, drugi je strelac ekipe iza Belinelija i Datomea, umalo doneo Veneciji titulu u Italiji prošle sezone. Ostatak tima ne čine preterano kvalitetni igrači, mada svaki od njih je svestan koliko je važna utakmica i to će svima biti motiv više.

Etore Mesina je verovatno najveće trenersko ime na ovom Evrobasketu i možda i najveća snaga italijanske repzretentacije. Trenirao je Bobana Marjanovića u Sparsima, gde je godinama pomoćnik Gregu Popoviću, do tančina je upoznat sa kvalittima našeg najvišeg igrača, ali i manama, iako u našim medijima preovladava gledište da bi Bobi uz Bogdana Bogdanovića trebalo da predstvalja naše najjače oružje, teško da će italijnaski stučnjak dozvoliti da on izdominira kao nedavno na Akropolis Kupu.

Italija igra na mali broj poena, akcenat je na odbrani, igra se na ivici faula, niko im do sada nije ubacio ni 80 poena. Izraelcima su dozvilili samo 48, Ukrajincima 66, Litvancima 78, Nemcima 61, Gruzinima 69, Fincima 57.

Etore Mesina
foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Na osnovu dosadašnjih rezultata 'Orlova' ne izgleda da nam to baš odgovara, od jačih utakmica samo smo sa Rusima igrali na manji broj poena, tada smo ubacili 72, i to je bila jedina utakmica koju smo izgubili na ovom šampionatu.

Važnost utakmice iziskuje i mnogo bolju odbranu našeg tima nego do sada. Podatak da smo rivalima ostavili najviše prostora da šutira za tri poena od svih reprezentacija na Evrobasketu je velika opomena i poziv na oprez. Đorđević kao da je krio specijalistu za odbranu Branka Lazica do sada, možda je on taj koji će hapsiti Belinelija. Trebaće nam bolja odbrana 'pik'en'rola i "pametnija" selekcija faulova.

Što se tiče napada, moraće da bude raznovrsniji nego do sada.

Raduje dobra Kuzmićeva ofanzivna rola protiv Mađara, u grupnoj fazi je njegova igra u ofanzivi bila dosta tanja od očekivanog. Verujemo i da će Đorđević izvaditi nekog 'zeca iz šešira', možda bi to mogao da bude Marko Gudurić, setimo se kako je bljesnuo na startu protiv Letonije na svom debiju u seniorskoj reprezentaciji na velikim takmičenjima, a i u dresu Zvezde je više puta demonstrirao da je najmotivisaniji protiv jakih rivala. Čini se da većini naših igrača treba više kuraži u igri u napadu, ovo je jedna od utakmica na kojima se odlazi u 'besmrtnost', Sale će im nesumnjivo do staviti do znanja pre no što izađu na parket.

"Mir u glavi i vatra u srcu", to je Đorđevićev moto od kako je stupio na mesto selektora.

Očekuje se tvrda igra i teška utakmica, u najavi Evrobasketa konstatovali smo da nemamo tim koji ima kapacitet da pobeđuje lepršavo, ali da je naš najveći adut timska igra. I plasman u četvrtfinale je uspeh, ali imamo selektora koji uvek ima najviše ambicije, koji veruje u ove momke i zbog svega što je učinio za ovu zemlju i kao igrač i  kao selektor, zaslužuje bezrezervnu podršku.

Dan odluke! #srbija #italija #reprezentacija

A post shared by Sportske.net (@sportskenet) on Sep 13, 2017 at 2:34am PDT

Ne propustite

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
fudbalista
Wednesday, 13.09.2017
09:21

Dobar tekst, u potpunosti se slazem (koga boli uvo?!) ali za Srbiju uvek srcem, nikad logikom, idemo da ih RAZBIJEMO!!! SRBIJA

avatar
Milos90
Tuesday, 12.09.2017
23:49

Bobi da baci neku tricu i da bude malo snazniji u bloku posto cesto ne stoji u bloku do kraja vec prerano krene ka kosu. Trebao bi konacno da nas krene sut za 3 posto smo do sada u tome bili losi. Jovic je izjavio da ce trojke bacati cim ostane sam a cesto to ne uradi. I da kad udju italijani u bonus sto vise lopti marjanovicu koji moze i da razigra nekoga ili da izvuce faul

avatar
theDarkKnightRises
Tuesday, 12.09.2017
21:37

Sigurno dobijamo uveren Sam da idemo do finale

avatar
Rise up
Tuesday, 12.09.2017
19:33

Nismo izraziti favoriti ali jesmo blagi favoriti. Objektivno smo kvalitetnija ekipa ali to treba na terenu i dokazati. Zaustaviti Datomea i Belinelija.