Kako do polufinala preko Mesininih "Azura"? Već smo sami sebi pokazali

Autor: Nikola Miloradović
ponedeljak 11.09.2017.
11:52
Izvor: Sportske.net

U okviru četvrtfinala Evropskog prvenstva u košarci, selekcija Srbije odmeriće snage sa selekcijom Italije.

EPA-EFE/ABIR SULTAN
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Povezane vesti

Sinoć je Rusija pobedom protiv Hrvatske rezervisala i poslednji kartu za četvrfinale Eurobasketa. Rusi su nadigrali Hrvate u svim segmentima igre, blistao je mastralni Aleksej Šved koji je možda i najbolji igrač dosadašnjeg toka šampionata.

Poznati su i parovi četvrtfinala, čitav kostur takmičenja pogledajte u nastavku.

Naša reprezentacije će se u borbi za polufinale sastati sa selekcijom Italije.



"Azuri" su na Eurobasket stigli u poprilično "osakaćenom" sastavu. Najveća zvezda italijanske košarke Danilo Galinari polomio je šaku kada je tokom priprema odlučio da se obračuna sa jednim reprezentativcem Holandije, Alesandro Đentile je minule sezone promenio tri kluba, pa je bilo jasno da ga u rosteru Etorea Mesine neće biti. Povreda je sprečila i Andreu Barnjanija da pomogne svojim sunarodnicima na smotri najboljih evropskih selekcija, pa je bilo očigledno da će Italijani morati dobro da se pomuče već u grupnoj fazi takmičenja.

Tako je i bilo, ako izuzmemo rutinske pobede protiv daleko slabijih protivnika, Izraela i Ukrajine.

Počeli su dobro, deklasirali su domaćina grupe Izrael sa preko 20 razlike (69-48), blistao je Marko Belineli sa 18 poena.

Nakon toga, imali su "Azuri" još jedan "lakši trening", rutinski su nadigrali selekciju Ukrajine (78-66).

Nakon ta dva duela, usledio je pravi ispit, duel sa Litvanijom. Iako se Litvanci nisu proslavili na startu šampionata (poraz od Gruzije), ipak su bili preveliki zalogaj za Mesinine momke. Valančijunas i drugovi su lako slavili (78-73), razlika je upristojena u poslednjem kvartalu.

Nakon toga, na megdan Italijanima izašli su Nemci, očekivala se pobeda protiv Šrudera i ekipe, ali tako nije mislio i bek Atlanta Hoksa. Tamnoputi plej je predvodio Nemce sa 17 poena do iznenađujuće pobede (55-61). Belineli je imao očajan dan, šutirao je 4/18 iz igre, ali je uspeo da sakupi 12 poena, pa je uz Filoja (15) bio najbolji u selekciji Italije, što dovoljno oslikava njihovo stanje na toj utakmici.

Usledio je potom vrlo važan meč sa Gruzijom u borbi za treće mesto, odlično su otvorili Italijani, dobili su prvi kvartal sa čak 17 razlike, ali je Gruzija uspela da se vrati i meč uvela u neizvesnu završnicu. Na kraju ipak pobeda "Azura", bilo je samo dva razlike (71-69).

Uspeli su tako Italijani da se domognu trećeg mesta u grupi, a imali su sreće da ih je u osmini finala čekala Finska, ekipa koja je nošena publikom u Helsinkiju uspela da se domogne drugog mesta u Grupi A, ispred selekcije Francuske.

Koliko god su Finci bili dobri u grupnoj fazi, u kojoj su nadigrali i Francusku i Grčku, sve se u njihovoj igri raspalo čim su izašli iz domovine, a skoncentrisani Italijani su to umeli da kazne, te su upisali rutinsku pobedu i plasman u četvrtfinale.

Italija Meli Datome

Tamo su čekali boljeg iz duela Srbije i Mađarske, pa su očekivano za protivnika dobili našu reprezentaciju.

Iz prethodnih šest duela Italije se može zaključiti sledeće, mnogo zavise od Belinelija, novi bek Atlanta Hoksa je jako težak za čuvanje, ima svu slobodu u igri, ali kao protiv Nemaca ume i da pretera. Druga "violina" ove selekcije je Điđi Datome, još jedan jako nezgodan i iskusan igrač, ali čini se da kad Belineliju ne ide ni on ne može da izvuče italijansku reprezentaciju.

Na šampionatu se dobro pokazao i iskusni Arijel Filoj, koji je često umeo da izmisli poene, a uvek je bio i maksimalno požrtvovan u defanzivi.

Najveća mana ove selekcije Italije je definitivno slab kvalitet u reketu. Nikolo Meli je gotovo usamljen, najviši igrač u rosteru im je Marko Kuzin (211 cm), ali on ne sme da predstavlja nikakav problem našim centrima.

Najbolji skakač ekipe je upravo novi košarkaš Fenera Meli sa 4,8 skokova po utakmici, on je borben i veoma nezgodan na ofanzivnom skoku, ali je kao što smo napisali usamljen, Mesina nema pravu zamenu za njega.

Nemoć Italijana u reketu se najbolje pokazala u pripremnom periodu, kada su se susreli sa selekcijom Srbije na Akropolis Kupu. Boban Marjanović je na tom meču blistao, upisao je 21 poen, jednostavno njegovih 222cm Italijani teško mogu da ukrote.

Suma sumarum, čini se da bi najbolji recept našoj selekciji bio da igra kroz reket, ali taktiziranje ćemo ostaviti selektoru Đorđeviću, koji nas nikada nije izneverio.

Nema sumnje da će Italijani sav fokus staviti upravo na čuvanje naših centara i sprečavanje distribucije lopti ka njima, ali organizatorske sposobnosti Stefana Jovića (6 asistencija po utakmici) i Bogdana Bogdanovića (5,3 asistencija po utakmici) nam daju veru da će Bobi Marjanović i Kumić pre svega, imati puno prilika da zatrpaju koš rivala.

Na drugom kraju terena će naši momci imatu zadatak da zaustave pre svega Belinelija, koji je u dosadašnjem toku turnira bio poprilično sebičan (2,3 asistencije po utakmici), sve je pokušavao da rešava sam, a kad god mu nije išlo, Italijani su doživeli poraz.

Belineli

Naša prednost je i klupa, selektor Đorđević ima kvalitentije igrače u rezervi nego Etore Mesina, to je jasno. Potencijalno mogu da iznenade iskusni Denijel Heket, Andrea Ćinćarini i iskusni Aradori, ali to je otprilike sve od italijanskog arsenala sa klupe.

Bilo kako bilo, mi imamo apsolutnu veru u kvalitet naših reprezentativaca, koji su to i dokazali na ovom turniru. Nema sumnje da će "Orlovi" protiv Italijana zaigrati daleko bolje nego protiv Mađarske, pa tako sa razlogom očekujemo dobru igru i plasman Srbije u još jedno polufinale.

Utakmica između Srbije i Italije, u okviru četvrtfinala Eurobasketa, na programu je u sredu od 20 sati i 30 minuta.

Ne propustite

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
theDarkKnightRises
Monday, 11.09.2017
16:34

Deremo lagano nemaju centra tu Marijanovic i Kuzmic treba da kidaju a sa Tim lakse kje da bude i ostalima da sutiraju da razvuku igru...Srbija!!!!

avatar
Bat
Monday, 11.09.2017
14:13

datome i belineli imaju ta dva nezadrziva igraca..ja verujem u pobedu a da li ce bili lako nece..

avatar
SL_Komedija
Monday, 11.09.2017
13:27

Mnogo trojki primamo, ali dobro je da im tu nisu Galinari i Đentile, teško da Belineli može sam to da reši.

avatar
Nemanja K Xavi
Monday, 11.09.2017
13:25

Kako? Izadjes na teren i pobedis, eto kako

avatar
kizito
Monday, 11.09.2017
12:19

Mnogo smo losi u branjenju trojke,to mora da se popravi.Italijani tvrdi,igra se na malo poena,sto i nama odgovara.Ovo je psiholoski najteza utakmica,znaci ulazak u borbu za medalje.Bice teska utakmica.

avatar
brekbaCh1
Monday, 11.09.2017
12:02

Ma nije to to, bez Djanluke Bazilea.

avatar
yboyka525
Monday, 11.09.2017
14:32

Bazile,Poceko,Buleri pa jos i Djentile onda.... Kakve je bekove imala Italija,da se smrznes...