'Orlovi' - Na korak do besmrtnosti (22.00)

Autor: Boban Filipović
petak 12.09.2014.
10:26
Izvor: Sportske.net

Grubom sudijskom greškom u samom finišu meča "Orlovi" su pre nekoliko dana u Granadi izgubili od Francuske u grupnoj fazi takmičenja. Pre četiri godine u Isrtanbulu Srbiji je na skandalozan način onemogućeno da izađe na megdan Americi u finalu Svetskog pr

fiba
fiba

Povezane vesti

Francuska i Srbija u 1/4 finalu nisu propustile priliku da se revanširaju za poraze iz grupne  Španiji i Brazilu iz grupne faze na XVII Mundobasketu. Ako posmatramo stvari iz tog ugla, još samo jedan račun je ostao neraščišćen....

Drugog dana takmičenja na Svetskom kupu, Francuska je dobila Srbiju (74:73) u meču na jednu loptu. Pobednika je odlučila dupla sudijska greška, najpre nije bio sviran faul Borisu Dijau nad Bogdanovićem, a potom je Žofri Lovernj na sekund pre kraja dobio od arbitara poklon da sa penala donese pobedu "Trikolorima".

Podsetimo, Srbija je uoči Mundobasketa savladala Francusku na njenom terenu u Pou u meču koji je odlučivao pobednika turnira, ali taj detalj treba uzeti sa rezervom jer su obe ekipe igrale nekompletne: na terenu nije bilo i kapitena obeju reprezentacija Dijaa i Krstića, ako ni Teodosića.

Francuzi ovaj Svetski kup igraju izuzetno oslabljeni. U timu mema prve zvezde Tonija Parkera, nema Žoakima Noe, Nanda De Koloa, Aleksisa Ažinse, Ronija Turijafa, Mikaela Pjetrusa, Kevina Serafana, Iana Mahimnija...

Uprkos tome, ekipa koju je Vensan Kole poveo u na ovaj Svetski Kup, prevođena Borisom Dijaom i Nikolom Batumom, napravila je najveću senzaciju eliminisavši domaćina i 'već viđenog' finalistu Španiju u četvrtfinalu. Pre toga su poslali kući Hrvatsku.

francuska

Aktuelni prvak Evrope svojim pristupom igri pokazuje da ima šampiosnki karekter. Gordi Španci su potcenili srce šampiona i to je glavna lekcija koju srpski košarkaši moraju da nauče pred ovaj duel.

Nama je nakon ubedljivih pobeda nad Grčkom i Brazilom rapidno narastao optimizam. Plasmanu u polufinale se malo ko nadao, prirodno je što apetiti rastu i što se sada očekuje da igramo finale sa aktuelnim svetskim šampionom.

Put do toliko željenog finala neće biti ni malo lak jer je prepreka aktuelni evropski prvak.

Francuzi su se volšebno plasirali u polufinale Svetskog prvenstva, prvi put posle 60 godina, a još uvek nisu osvojili medalju na planetarnoj smorti. Najveći uspeh im je četvrto mesto iz Rio De Žaneira 1954. godine.  Ova njihova generacija je na pragu istorijskog rezultata.

Mi čekamo povratak naših košarkaša na pobedničko postolje 12 godina kada je reč o Mundobaksetu. FIBA Srbiji i ne priznaje 5 jugoslovenskih svetskih zlata, na njenom zvaničnom sajtu stoji da je najveći uspeh legitimne naslednice bivše države na Svetskim kupovoma četvrto mesto iz Istanbula 2010. godine.

Elem, da bi se savladala Francuska neophodno je da neutrališemo njenu skok igru, da dobro gradimo pod svojim košem kao što je to bio slučaj protiv Grka i Brazilaca. Pažnja mora da se obrati na svaki detalj: u Granadi smo odigrali odlično prvo poluvreme protiv "Trikolora", a onda ih je u igru u nastavku trojkama vratio epizodista Džeskon, protiv Hrvata je zablistao Furnije, protiv Španaca Uertel i Gober, Želabal je namestio svoje nišanske sprave, svi do jednog rade u korist tima.

teodosic

Najveća pretnja sigurno dolazi od Dijaa i Batuma, njihovim zaustavljanjem bio bi obavljen lavovski deo posla. Nemojte se čuditi ako u jednom trenutku utakmica bude više ličila na basket, jer i jedni i drugi imaju skolonosti ka takvom stilu.

U napadu nam treba staloženost, biranje pametnih rešenja, dobra selekcija šuteva, mirna ruka sa penala. Veoma pozitivna stvar je što ćemo večeras u odnosu na prvi duel imati kapitena Krstića.

Retko ko može da ospori da smo bolji kada se pogledaju sastavi, ali to treba dokazati i na terenu. Recept za uspeh je već poznat, šampionat je dosta odmakao da bi bilo većih neotrkivenih tajnih sastojaka, no sačekajmo, živi bili pa videli, možda Sale ima još nekog keca u rukavu.

srbija

Miloš Teodosić, Marko Simonović, Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Stefan Marković, Nikola Kalinić, Stefan Birčević, Nenad Krstić, Miroslav Raduljica, Raško Katić i Vladimir Štimac imaju jedinstvenu priliku da pobedom nad Francuskom dođu u situaciju da se bore za zlatnu medalju na Mundobsketu sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država sačinjenom od NBA igrača i da pokušaju je spreče da se izjednači sa nama po broju svetskih zlata.

Borba za plasman u veliko finale odigraće se u Madirdu i počinje u 22h.

srb fra



Kratka novija istorija duela Srbije i Francuske na velikim takmičenjima


Na prošlom Eurobasketu u Sloveniji, na kom su se Francuzi prvi put u istoriji okitili titulom najboljeg na starom kontinentu, naša košarkaška reprezentacija ih je u prednokaut fazi dobila (77:65) nakon posta od čak 14 godina na velikim takmičenjima! Na tom meču se posebno istakao Nemanja Nedović, na koga Aleksandar Đorđević zbog povrede nije mogao da računa na svom debitanstskom takmičenju u ulozi selektora.

Pre toga poslednje pobede nad Francuskom ostvarene su na EP 1999. godine na kom je ona bila domaćin i na kom smo bili oslabljeni neigranjem Saše Đorđevića. U grupnoj fazi takmičenja bilo je 63:52 za SR Jugoslaviju, a potom smo bili bolji i u meču za bronzu pred 14 hiljada ljudi u "Bersiju", kada smo na krilima Bodiroge i kapitena Divca slavili rezultatom 74:52.

Najbolniji poraz od Francuza u svojoj košarkaškoj istoriji pretrpeli smo kod kuće, na Evrobasketu 2005. goidne. Reprezentacija Jugoslavije od koje se očekivalo zlato poklekla je pred Tonijem Parkerom i drugovima u novosadskom "Spensu" u razigravanju za četvrtfinale (71:74). Iz te generacije trojica Francuza su i sada u nacionalnom timu - Boris Dijao, Floran Pjetrus i Mikael Želabal. Od naših samo kapiten Krstić.

parker

Godinu dana posle ovog fijsaka, na Mundobasketu u Japanu na kom smo nastupili sa specijalnom pozivnicom FIBA, Francuska nas je savladala u grupnoj fazi takmičenja 65:61. Dijao, Pjetrus i Želabal su i tada bili u timu,  dok od igrača koje je selektirao tada Dragan Šakota sada nema nikoga među reprezentativcima Srbije.

Te 2006. godine prvi put na velikom takmičenju ne nastupamo pod imenom Jugoslavija već Srbija i Crna Gora. Eliminisani smo u 1/8 finala od budućeg svetskog šampiona Španije i to je bio prvi put posle 45 godina da se košarkaška reprezentacija nije popela na pobedničko postolje na Svetskim prvenstvima, izuzimajući Kanadu '94 kada nam iz političkih razloga nije bilo dozvoljeno da nastupamo.

Pet godina nismo odmaravali snage, do Eurobasketa u Litvaniji 2011. godine. Bio je to poslednji meč prve faze, Francuska je izašla kao pobednik nakon produžetka (97:96), Duško Savanović je promašio zicer za pobedu. Na tom takmičenju nismo ostvarili cilj - plasman na OI u Londonu jer smo završili kao osmi, dok je Francuska izgubila finale od Španije.

Zatvaramo krug, kao što je već rečeno, u Sloveniji prošle godine trijumfovali smo nad budućim (aktuelnim) šampionom Evrope u grupnoj fazi takmičenja.

boris dijao



Dodatak: Prokletstvo madridskog polufinala


Na jedinom Svetskom kupu održanom u Španiji pre ovog, 1986. godine, košarkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je bronzanu medalju. Ipak, bila je to slaba uteha zbog ispuštenih 9 poena prednosti u poslednjem minutu polufinalog meča protiv SSSR-a, koji je sa tri trojke obezbedio produžetak, a potom i trijumf koji nas je ostavio bez borbe za zlato sa SAD.





Ne propustite