"Grbavci" u Firenci, nije samo Bađo, sećanje na penal iz 1982. godine!

Autor: Boris Jovanović
nedelja 25.04.2021.
10:27
Izvor: Sportske.net

Koreni neprijateljstva su dublji, počelo je pre gotovo 40 godina...

Povezane vesti

Jasno kada se pomenu Fiorentina i Juventus pravilo je da nema zarobljenika, mada će Antonio Konte kao trener "Bjankonera" to jednom definisati kao "Svakom klubu smo najveći rivali", nipodaštavajući pomenuto rivalstvo.

Sačekali su ga sa perikama na glavi (presadio je kosu) na "Frankiju", ali nije baš da se zabrinuo, verovatno se sećate te utakmice bilo je 5:0 za Juventus.

Sa druge strane ono što se dešavalo prilikom prelaska Bađa u Torino, pa dvomeča u kupu UEFA početkom devedesetih stvorilo je ogroman animozitet u Firenci prema najvećem italijanskom klubu.

To ide toliko daleko, da svaki fudbaler Fiorentine koji stigne iz Juventusa ili je ranije igrao za Juve mora da prođe obred "ispravljanja grbe", ako bismo doslovno preveli. Poznato je da igrače Juventusa zovu Gobbi, odnosno "Grbavci" zbog stila dresova, za razliku od ostalih vodećih timova u Italiji, u radničkom Torinu baš i nisu obraćali toliko pažnju na stil odevanja na terenu, pa je dres nekako uvek izgledao kao da imaju grbu na leđima. Podsmešljiv nadimak ostao je do sada, ali Juventinima ne smeta.

Veliki skandal, odnosno koren neprijateljstva je zasađen još početkom osamdesetih, par meseci kasnije, Italija će sa osam igrača Juventusa postati prvak sveta, ali polovinom maja bili su meta silnih uvreda. Te godine je Fiorentina tražila svoj prvi "Skudeto" od 1969. a Juventus i dalje pod gvozdenom rukom Trapatonija branio titulu.

Zvezda Toskanaca bila je legendarna "desetka" Đankarlo Antonjoni, a pošto je prethodne godine posle 15 sezona dozvoljena kupovina stranaca klub je doveo napadač Bertonija. Trener Karozi je stvorio čvrst tim, teško su davali, ali i primali golove, Gali je bio savladan svega 17 puta te sezone.

Već sama činjenica da se Firentinci bore za titulu bila je iznenađenje, ali kada su stigli sa velikom šansom u finišu da uzmu "Skudeto" mnogi su zanemeli.

U pretposlednjem kolu Juventus je remizirao sa Napolijem, Fiorentina ih je stigla. Timovi su bili poravnati i mada su "Zebre" imale mnogo bolju gol razliku, to nije značilo ništa. Mirisalo je da će tek drugi put (prvi put je bilo Bolonja protiv Intera, pisali smo o tome) o prvaku odlučivati baraž.

Fiorentina je imala teži posao, poslednjeg dana išla je na Sardiniju, Kaljari se borio za spas, dok je Juventus gostovao u Katancaru, domaći su igrali najbolju sezonu u istoriji, bili u gornjem domu. Šampiona je u Kalabriji dočekalo 30 000 ljudi, iako je kapacitet stadion zvanično nešto veći od 25000. Na stadionu je vladala neprijateljska atmosfera, Paolo Rosi, koji se tek vratio nakon suspenzije i kladioničarskog skandala je dočekan uvredama. Navijači Juventusa, većina njih sa juga nisu pušteni u grad, a oko 1000 Toskanaca koje je predvodio gradonačelnik je čarterima otputovalo na Sardiniju.

Prva kontroverza dogodila se u 35. minutu, Katancaro je tražio penal, sudija Pjeri je pokazao da se nastavi. Na oba meča je u poslednjih 15 minuta bilo 0:0. Ipak, za Juventus je sviran penal, zbog igranja rukom fudbalera Katancara, digla se velika frka, iako je penal bio čist. Lajam Brejdi koji je već bio na izlaznim vratima kluba jer je trebalo da ustupi mesto Platiniju je mirno pogodio i Juventus je poveo. Za Irca je to bila katarza, Arsenal je napustio promašivši poslednji penal za klub u finalu KPK protiv Valensije.  

Na Sardiniji drama, Bertoni nikako nije uspevao da savlada golmana Kaljarija, posle jednog sudar lopta se odbila do Gracijanija i završila u mreži. Sudija Mauricio Matei je pokazao da je u pitanju prekršaj nad golmanom Sarda. 

Juventus je osvojio 20. titulu prvaka, u Torinu slavlje, u Firenci ogorčenje, Kapiten Antonjoni je izjavio da je Juve ukrao “Skudeto” da protiv njih nije sviran nijedan penal u sezoni. Predsednik Fiorentine je izvređao u radio prenosu kolegu Bonipetrija, prvog čoveka i legendu Juventusa i seme mržnje je proklijalo. Od tada, svaki duel u Firenci je na krv i nož. Da teorije zavere budu veće, Matei je kasnije postavljen za “designatora”, odnosno glavnog čoveka sudijske organizacije.

Đani Brera i ostali novinari su se složili, bio je penal za Juve i faul nad golmanom Kaljarija. Ali iz Firence su ukazivali na penal koji nije dosuđen za Katancaro u prvom delu. Najpoznatiji novinar je tvrdio da je u pitanju sudijsko uverenje, ali mnogi ga nisu shvatili ozbiljno bio je Trapatonijev prijatelj. Osstali su smatrali da je penal za Kalabreze bio čist kao suza i da je Juventus posle dešavanja u prethodnom šampionatu i nepriznatog gola Turonea u Torinu u trci sa Romom, opet nezasluženo osvojio titulu.

Posle velikih sukoba i napada na navijače i igrače Juventusa 2003. u Firenci, na stadionu je osvanuo veliki transparent “Matei”, kao razlog za ofanzivu i nasilje “Ljubičastih”. Mnogo puta gorela su kola sa torinskim tablicama, nije preporučljivo šetati kroz stari grad Medičijevih obučen u Juventusov dres.

Kada je Juve ispao 2006. zbog nameštanja u Seriju B, u Firenci su divlje slavili iako je i njihov klub kažnjen za nameštanje, ali je ostao u ligi. 

Ipak, od kada su braća Dela Vale prodala klub Komisu, ovaj Kalabrez je, iako na rečima protiv Juventusa prodao Kjezu Anjeliju, a par godina pre toga je i Bernadeski otišao u Torino i nije se proslavio na radost navijača Fiorentine,

Meć ima mnogo veći značaj za Juventus, ali nema sumnje, iako na praznom stadionu domaćin će učiniti sve da pokvari planove šampionu koji predaje titulu nakon devetogodišnje vladavine. U tih devet šampionskih sezona Juventus je slavio u Firenci pet puta, ali su Viole svojevremeno dobile posle preokreta, Pepito Rosi je het trikom doneo pobedu, a jesenas je Fiorentina ponizila “Bjankonere” na “Alijancu”, dobili su sa 3:0, što je njihova prva pobeda u Torinu u Seriji A od 2008. godine.

Ne propustite