"Ma kakav Klose, Mose, Fose..."

Autor: Boban Filipović
sreda 09.07.2014.
22:48
Izvor: Sportske.net

Miroslav Klose je od sinoć najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava sa 16 postignutih golova. Uprkos tome, medijska arheologija u Srba svedoči kako se u igračke kvalitete iskusnog nemačkog napadača poljskog porekla i te kako sumnjalo, toliko da je

Beta/AP Photo/Julio Cortez
Beta/AP Photo/Julio Cortez

Povezane vesti

Analizirajući pobedu Srbije nad Nemačkom od pre četiri godine u grupnoj fazi takmičenja Mondijala u Južnoj Africi, trenerski bard Milan Živadinović izustio nekoliko legendrnih bisera, a svakako najlegendarniji tiče se baš Miroslava Klosea.

Podsetimo, "Orlovi" su tada golom Milana Laneta Jovanovića izvojevali jedinu pobedu i osvojili jedine bodove na šampionatu, a do nje su došli brojčano nadmoćniji, jer je još u prvom poluvremenu Miroslav Klose zaradio dva žuta kartona.

"Panceri" su bili superiorniji i sa igračem manje na terenu, imali su pregršt šansi za gol, lopta nije htela u mrežu, Stojković je skinuo i penal Podolskom, te je ostalo 1:0 za Srbiju što je izazvalo lavinu oduševljenja i povratilo optimizam u narodu nakon startnog poraza od Gane, koji je proistekao iz jednako glupo skrivljenog penala.

Nakon trijumfa nad Nemcima, bivši selektor SR Jugolsvije Milan Živadinović je gostujući na TV Košava slikovito objasnio zbog čega je izvojevana pobeda, ali je u svom zanosu, čini se, ipak malo prećerao.

Živa je ovu pobedu video kao rezultat uspešnog sprečavanja kontranapada 'Elfa' koji je odvajkada njegovo ubojito oružje, ali i u boljoj mentralnoj pripremljenosti naših igrača, koja je odnela prevagu nad fizički dominantnijim protivnikom. Nešto kao "Um caruje snaga klade valja"  ili  "Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka" na fudbaslki način.

Potcenjivački tekstovi prema Srbiji u nemačkim medijima uoči ovog duela takođe su žestoko iznervirali našeg trenerskog barda da se on, na samo sebi svojstven, "mangupski" način, izražavao o nemačkim reprzezentativcima.

Setimo se, Filip Lam nije imao nikakve šanse u skoku protiv Nikole Žigića koji je asisitirao Jovanoviću za gol, te je bio pokršten u Lam-blam.

Takođe, Miroslav Klose, sada najbolji stralac u istoriji Mondijala, tzv. Klose Mose Fose, ocenjen je kao neko ko ni u našoj drugoj ligi ne bi mogao da igra.

Živadinović je apostrofirao da je najbitnije bilo zadržati tu mentalnu zrelost i disciplinu, koja je po njemu bila ključna za ovu pobedu, ali je "mleko prosuto" u poslednjem kolu portiv Australije gde je doživljen poraz, pa je Radomirova Srbija završila kao poslednja u grupi i  neslavno završila svoje učešće na Svetskom prvenstvu.



Kako bilo, Nemci su u Južnoj Africi završili kao treći, kao i četiri godine ranije na svom bunjištu. Sinoć su demonstrirali silu protiv Brazila i osvetili se 'Kariokama' za poraz u finalu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Miroslav Klose je bio strelac jednog od sedam golova 'Elfa' i tako stigao do kote 16, prvi u istoriji Mondijala.

Nemačka će na 'Marakani' u nedelju imati priliku da osvojičetvrtu titulu u svojoj istoriji, ali i prvu kao ponovo ujedinjenadržava, budući da prethodne tri (1954, 1974, 1990) baštini napodvizima Zapadne Nemačke.

Ne propustite