Ispočetka

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 20.06.2024.
18:32
Izvor: Sportske.net

Ista meta, isto odstojanje.

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Iz Minhena: Ivan Cvetković

Fudbalska reprezentacija Srbije treba da odigra svoju treću, poslednju utakmicu u grupnoj fazi Evropskog prvenstva protiv selekcije Danske, a da nije makla ni korak napred, ni korak nazad.

Kalkulacije su jasne, “orlovima” sada jedino igra pobeda protiv reprezentacije koju nikada nije porazila otkako Srbija nastupa u međunarodnim fudbalskim takmičenjima pod tim imenom. Tri poraza u tri utakmice nisu dobar znak, a Dance je pre dve godine dobro zapamtio i selektor Dragan Stojković pod čijim je mandatom naš tim poražen u prijateljskom meču u Kopenhagenu rezultatom 3:0. Utisak je bio, previše lako.

No, vratimo se na utiske sa meča protiv Slovenije.

“Orlovi” su ponovo imali velikih problema na početku meča, ali i veliku sreću tokom prvih 45 minuta kada je Elšnik pogodio stativu. Činilo se da izabranici Matjaža Keka prelako dolaze do završne trećine terena, iza linije srpskih veznih fudbalera i to kroz svega nekoliko dodavanja. Linije tima Srbije bile su veoma daleko jedna od druge što je ostavljalo dovoljno prostora Sloveniji da iz drugog plana ugrozi gol Rajkovića. Šeško i Šporar nisu se naigrali pored štoperskog trija “orlova”, međutim odradili su značajan posao u defanzivi pomažući sopstvenom veznom redu da protivniku smanji prostor na terenu.

Presing Srbije nije bio preterano učinkovit, problematična je bila i leva strana terena po kojoj su Slovenci i stvarali najviše probleme našem timu, a naročito dok je po boku delovao Filip Mladenović koji je dobio neoprezan žuti karton. Dobar broj važnih fudbalera koji su odigrali nezadovoljavajuće i pored velikih očekivanja (pre svega Dušan Vlahović i Sergej Milinković Savić) dokaz je da selektor Stojković ima velikih problema da izbalansira ekipu, odnosno da ove pojedince iskoristi na najbolji način. Doduše, treba biti iskren i reći da su odigrali ispod nivoa, čak i ako im uloge na terenu možda nisu najbolje odgovarale.

Selektoru se ima šta zameriti na utakmici protiv Slovenije, ali treba napomenuti da je sa tri od pet izmena pogodio. Mijat Gaćinović je “pao” posle greške koja je za posledicu imala pogodak Karničika koji se tom prilikom “iskrao” Sergeju Milinkoviću Saviću, drugom rezervisti. Luka Jović se našao na pravom mestu u pravo vreme i to ne prvi put u dresu reprezentacije kada ulazi s klupe, pa će biti zanimljivo hoće li se Stojković odlučiti za njega umesto Vlahovića koji na Evropskom prvenstvu ne pruža partije na koje nas je navikao u Juventusu.

Lazar Samardžić pokazao je da se na njega može itekako računati, bez obzira što je proveo malo vremena na terenu, učinio je dosta. Imao jedan solidan šut, u nekoliko navrata kretnjom pravio problem Slovencima, međutim njegov problem je Dušan Tadić. Dvojica takvih fudbalera teško da mogu biti na terenu od prvog minuta, naročito ne protiv tima kao što je Danska. Pristojan utisak ostavio je i Veljko Birmančević, opasan prekid i jedan pokušaj šuta što nije malo uzevši u obzir da je odigrao tek poslednjih 15-ak minuta.

Na kraju, Srbija se nalazi na istom odstojanju od mete jer bez pobede na turnirskom tipu takmičenja jednostavno ne možeš i ne smeš u drugu fazu. Naš nacionalni tim je na jednu utakmicu od uspeha i neuspeha istovremeno.

Idemo ispočetka.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DRUG OSTOJA
Friday, 21.06.2024
04:18

Mogao bi Tadić i Samardžić zajedno, ali onda samo Mitar u špic, a Jović nek uđe u 60' umesto nekog od ove trojice, zavisno od rezultata u tom trenutku b

avatar
Марко
Thursday, 20.06.2024
18:49

Брука и срамота,момци и селектора,дал је могуће да се овако игра са национални тим,кога они више кажу и мажу.