Birmančević pred Dansku citirao vojvodu Mišića!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 23.06.2024.
14:15
Izvor: Sportske.net

Danas se na konferenciji za medije ispred našeg nacionalnog tima pojavio Veljko Birmančević.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Očekuje se da Birmančević u utorak bude u ulozi startera protiv Danske u odlučujućem meču za plasman u osminu finala Evropskog prvenstva. Da li je spreman za to?

''Kada sam došao, zahvalio sam se selektoru, mislim da je velika čast igrati za tim na ovako velikom takmičenju. Ja sam spreman, rekao sam, da li igrao 5 ili 90 minuta, to je najmanje bitno, spreman sam za sve što selektor odluči'', rekao je Birmančević.

Da li mu odgovara pozicija u timu, takozvanog ''ving-beka''.

''Ovde sam došao da se borim, da igram za Srbiju i mislim da nije bitno na kojoj poziciji igraš, već da pomogneš timu da pobedi. Znaju se moje karakteristike, da sam ofanzivan fudbaler, da igram iza špica ili levo krilo, ponekad špica...

Ako budem igrao na krilu protiv Danaca, neće to biti ništa novo i neće mi biti teško da odgovorim, spreman sam na sve i daću 100 posto mogućnosti''.

Kakva je atmosfera u ekipi?

''Slobodan dan nam je mnogo značio jer smo tri nedelje bili zatvoreni, išli od hotela do hotela, nismo viđali ljude. Značilo nam je da malo prošetamo gradom i da ne razmišljamo mnogo o fudbalu, ali već jutros sam video igrače u teretani, tako da su dobili novu energiju i da je to dobro što smo imali slobodan dan, da damo maksimum u utorak''.

Kako pobediti Dance?

''Igrao sam u Švedskoj, znam kako razmišljaju Skandinavci, taktički su odlično postavljeni i to je njihov najveći kvalitet, znaju kako igraju, šta rade, ali mi moramo da izađemo iz zone komfora, došli smo do zida i nema nazad. Ako hoćeš napred, moraš da pobediš. O taktici ne mogu da govorim, ali mislim da smo svi spremni i da smo mnogo naučili iz ove dve utakmice''.

Ako budemo drugi, idemo na Nemačku verovatno?

''Moramo mi da pobedimo, a ostalo je manje bitno i mora da se pobedi, a posle toga ko će da dođe, to je neka druga priča i o tome ćemo pričati kad završimo ovaj deo posla. U fudbalu se nikad ne zna''.

Da li bi potpisao remi sa Danskom i može li na ovom nivou da prikaže partije iz kluba?

''Već sam igrao evropske utakmice godinama, nije to nešto novo za mene. Postizao sam golove protiv Betisa i Liverpula, tako da nije to ništa novo za mene. Svaki fudbaler mora da jednom napravi iskorak. Mislim da je u mojoj karijeri sada bitno da napravim iskorak i mislim da mogu to.

Inače u životu, nikad ne možeš da ideš na bod. Uvek moraš da ideš na pobedu, jer to rade pobednici. Kad kalkulišeš, uvek ćeš izgubiti. Ne može da se igra na bod u fudbalu''.

Šta nši reprezentativci rade u slobodno vreme?

''Svi igraju neke igre, po tome se vidi da je atmosfera odlična''.

Zašto su ''orlovi'' lošije počinjali prve dve utakmice?

''Engleska igra svake dve godine na velikim takmičenjima, imaju iskustva, oni znaju kako da uđu u utakmice i mislim da je vrerovatno to u prvoj utakmici bilo na njihovoj strani.

Moramo da popravimo tih 15-ak minuta, ali znamo da odgovorimo na to i da se podignemo. Dali smo gol protiv Slovenije, ali sada nema kalkulacija, mora od prvog do 90. minuta da se ide 'all-in'''.

Kako objašnjava svoj ritual pre utakmica, da izađe bos na teren i stoji sam desetak minuta?

''To radim dugo. Ne samo ovde. Imam svoje razloge, ali ne bih želeo da ih otkrijem''.

Zašto smo ''došli do zida''?

''Ova reprezentacija je i pre mog dolaska ostvarila vrhunske rezultate, igrali su na Svetskom prvenstvu... Mislim da nema igrača koji ne smatra da treba da napravimo iskorak da prođemo grupnu fazu, utakmice su se tako namestile, protiv Slovenije je moglo da bude 2:0 - 3:0, i prošli bismo dalje. Sad mora da se pokaže karakter, ali pošto znam kakva smo grupa, verujem da možemo to da uradimo i da ćemo uraditi to u utorak, da izađemo iz te komfor zone''.

Da li igrači spremni da podnesu odgovornost?

''Mislim da je u fudbalu najvažnije da svaki igrač stane pred ogledalo i kaže 'ti si najvažniji', kada to uradimo, tada ćemo da ostvarimo rezultat. Odgovornost uvek postoji, moraš ti da uradiš sve što imaš do sebe, ne možeš da se oslanjaš na drugog. 

Kako je rekao Živojin Mišić, ko nema strah, taj ide napred. Bitno je da nemamo strah, svesni smo odgovornosti, idemo na pobedu.

Kada daš 100 odsto, onda će i ovaj do tebe da da. Bitno je da nemamo strah, svesni smo odgovornosti, tako da idemo u utorak na pobedu'', poručio je Birmančević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke