"Kad god se sretnemo, uvek te zalijem.."

Autor: Mladen Heleta
subota 22.06.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Turska i Portugalija se često sreću...

EPA-EFE/JOSE COELHO
EPA-EFE/JOSE COELHO

Povezane vesti

Piše: Nemanja Janošev

“...uvek se završi, s nekom od mojih pesama“, da napravimo mali rimejk pesme Momčila Bajagića Bajage kao uvertiru za tekst.

Meč drugog kola, „Signal Iduna park“, atmosfera koja će biti spektakularna. Uostalom, očekuje se dobar meč, mada Turska nikako nije došla u formi pred ovaj turnir. Mada, ako se pogleda istorijat njihovih susreta sa Portugalijom na velikim takmičenjima, da su došli u najboljoj formi u istoriji reprezentativnog fudbala, pitanje je da li bi bili favoriti.

Jer, od prve međusobne takmičarske utakmice, a ona se desila još davne 1965. u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, pobede pišu samo Portugalci. Igrali su ukupno šest puta i svaki put slavio je tim sa Pirinejskog poluostrva. Jednom su se upisali i Turci, ali to je bilo 2012. u prijateljskom duelu.

Ovo će biti njihov četvrti duel na Evropskim prvenstvima od 1996. Na tom Evropskom prvenstvu koje se održalo u Engleskoj, Portugalci su pobedili rezultatom 1:0, junak je bio Fernando Kouto u 66. minutu, čovek koji ih je koštao u dva navrata. Već na narednom takmičenju u Amsterdamu, dva tima su se susrela u četvrtfinalu. Krenulo je košmarno po Turke kada je u 29. minutu Olpaj Ozalan isključen zbog starta nad upravo Fernandom Koutom. Jedna od najneomiljenijih ličnosti u Turskoj. Srećom po njega, nikada nije igrao tamo. Borili su se Turci na tom duelu, ali talenat koji je imala ta generacija Portugalije je zaista bio nestvaran. Luis Figo, Rui Košta i Nuno Gomeš koji je dva puta pogađao na tom meču za trijumf od 2:0 i plasman u polufinale. Tu su kasnije i zaustavljeni od Francuza.

Za narednu utakmicu čekalo se osam godina i EURO u Austriji i Švajcarskoj. Na samom startu turnira, dva tima su ukrstila koplja, a Portugalci su zasluženo dobili u Ženevi. Ono što je isto za prethodni i ovaj duel ekipa jeste Nuno Gomeš koji je bio akter oba susreta. Dugo im je trebalo, doduše, da probiju odbranu  Turaka, a Nuno Gomeš je sada bio u ulozi asistenta za Pepea. Nije ga hteo gol jer je pogodio samo okvir. Pobedu je Portugalcima obezbedio Raul Meireleš u 90. minutu. Bio je ovo turnir koji je doneo mnogo priča oko odnosa između selektora Felipea Skolarija i Kristijana Ronalda, a mlada portugalska zvezda se polako spremala za veliki transfer – onaj koji je uskoro usledio u Real Madrid. Portugalci su stali u četvrtfinalu turnira, a Turci u polufinalu gde su poraženi od Nemačke 3:2.

Ako pogledamo upravo ovaj istorijat, uvek se neka senka iz prošlosti vraćala po Turke. Bio to Fernando Kouto, bio to Nuno Gomeš... Sada, 16 godina pošto su se poslednji put sastali na Evropskom prvenstvu, dvojica igrača mogu ponovo da im seju košmare, a to je pre svih Pepe, te naravno Kristijano Ronaldo.

Oba tima su dobila u prvom kolu, očekivan svakako, ali lako je moglo da se završi drugačije. Naime, Turci su naišli na žilav otpor Gruzije, imao je debitant velike prilike da izjednači, na kraju u poslednjih sekundama je Montelin tim pogodio praznu mrežu za 3:1, moglo je da bude 2:2. Portugalci su jurili i stigli prednost Čeha, na kraju je Konseisao pogodio duboko u nadoknadi za pobedu. Zasluženo, mada nisu blistali…

Oba tima bi mogla da budu zadovoljna podelom bodova, mada nije nevažno ni ko će biti prvi u grupi. Sa druge strane ako pogledamo ofanzivni kvalitet obe ekipe, golovi se nameću…

U drugom meču grupe, Gruzija igra protiv Češke, iskreno po nama je bivša sovjetska republika više pokazala nego Česi, koji su istina nesrećno izgubili preokretom, ali su imali mnogo problema u odbrani protiv Portugala.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke