Sjajni Mamardašvili sačuvao istorijski bod za Gruziju, na kraju su mogli do sva tri, Hranač opet malerozan za Čehe!

Autor: Darko Mitrović
subota 22.06.2024.
16:59
Izvor: Sportske.net

Gruzija se branila i - odbranila, ali je u poslednjim sekundama propustila idealnu priliku za pobedu!

EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Povezane vesti

Veliku borbu vodile su selekcije Gruzije i Češke ovog popodneva u Hamburgu, a na kraju pobednika nije bilo - 1:1.

Tako su i jedni i drugi osvojili prvi bod u Grupi F na Evropskom prvestvu u Nemačkoj, a za Gruziju je taj bod istorijski s obzirom da ovog leta prvi put učestvuje na šampionatu starog kontinenta.

Česi su bili bolji u većem delu meča, više su želeli pobedu, ali opet je u ulozi tragiara bio njihov štoper Hranač koji je protiv Portugala u prvom kolu postigao autogol, a danas skrivio penal koji je njegov tim koštao pobede.

Prvo poluvreme obeležio je sjajni gruzijski golman Đorđi Mamardašvili koji je do očaja dovodio fudbalere Češke, odbranivši čak osam njihovih šuteva.

Češka je već u prvih nekoliko minuta meča izvršila snažan pritisak, potisnula je rivala u kazneni prostor, ali to kao da je pomoglo Mamardašviliju da se ''razbrani'' i do kraja prvog poluvremena bio je nesavladiv za Patrika Šika i drugove.

Doduše, u 23. minutu bio je savladan, Hložek je već počeo da slavi gol sa saigračima, ali posle provere u VAR sobi je postalo očigledno da je češki reprezentativac igrao rukom i taj pogodak nije priznat.

A pred sam kraj prvog poluvremena još jedno igranje rukom je skupo koštalo Čehe. Ovoga puta je lopta pogodila u ruku njihovog štopera Hranača pred golom Češke i posle još jedne VAR provere dosuđen je jedanaesterac za Gruziju.

Izveo ga je Mikautadze, snažno i precizno, pa je Gruzija na poluvreme odnela gol prednosti.

Odličnu kontru su izveli Gruzijci u 58. minutu preko Kvarackelije koji je pretrčao 50 metara sa loptom, ali je na kraju bio nesebičan, prosledio je loptu na levu stranu za Mekvabišvilija koji je neprecizno šutirao i upropastio ovu veliku priliku da se duplira prednost.

Samo minut kasnije usledila je kazna na drugoj strani! Iznudili su Česi korner sa desne strane, Lingr je zahvatio loptu u skoku i pogodio stativu, ali se u petercu na pravom mestu našao Patrik Šik koji ju je grudima bukvalno ugurao u mrežu - 1:1.

I, kada se očekivalo da ovaj gol doprinese još snažnijoj inicijativi Češke, Patrik Šik se povredio. Morao je van terena, a ritam igre je u tim trenucima opao, pa dugo nije bilo novih velikih prilika za Češku koja je više želela pobedu.

A onda, u 78. minutu nova bravura Mamardašvilija koji je ovog puta zaustavio snažan šut Lingra sa dvadesetak metara, a onda je još jednom dobrom intervencijom otklonio opasnost posle novog kornera za Čehe.

Kako se meč bližio kraju, Češka je sve više stezala obruč oko šesnaesterca Gruzije, tražili su Česi i penal u 87. minutu posle još jednog kornera, ali se ni sudija, ni VAR nisu oglasili.

Napadali su Česi, bez novih prilika, a u poslednjim sekundama je Lopčanidze upropastio sjajnu kontru  tri na jedan, šutirao je preko gola i propustio šansu za veliku pobdu Gruzije!


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke