Južoamerička poslastica, počinje Serija A!

Autor: Milovan Longinov
subota 13.04.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Brazil - Liga nikada jača!

Povezane vesti

Već par godina pratimo brazilsku Seriju A i uopšte južnoamerički fudbal na ovim stranicama. Šampionat u zemlji petrostrukih svetskih prvaka je u ovom trenutku daleko najkvalitetniji u Latinskoj Americi. Iza sebe su ostavili najvećeg rivala, razlog je loša ekonomska situacija sa kojom se Argentina srodila. To uslovljava još veći odliv kvalitetnih fudbalera iz zemlje "Gaučosa", čak u MLS, Brazil i okolne zemlje, što je oslabilo čak i gigante. Dugo su i River i Boka bez trofeja u Kopa Libertadores gde dva brazilska velikana, Flamengo i Palmeiras dominiraju, prošle jeseni pridružio im se Fluminense, prvom krunom u najjačem južnoameričkom takmičenju.

Brazilska Serija A je atraktivna za klađenje, mnogo je derbija, vlada veliki rivalitet, igra se u kasnim večernjim časovima po evropskom vremenu. Takođe, veliki kvalitet predstavlja ogroman broj fudbalera koji se vraća iz Evrope. Tako predstojeći šampionat na papiru slovi za jedan od najkvalitetnijih na papiru. Mnogo je poznatih lica iz liga petice ponovo u domovini, a ekonomska moć onih najboljih klubova iz brazilskih fudbalskih centara raste, tim pre što uplovljava strani kapital.

Dve godine u nizu, Palmeiras osvaja titulu, nisu uspeli da se vrate na južnoamerićki tron, ali za razliku od svih ostalih, kontinuitet je ključ. "Zelene" i dalje vodi Abel Pereira, prodali su par igrača u Rusiju i Ukrajinu, popunili redove sa par iskusnih fudbalera iz brazilske lige, kupili Argentinca Anibala Morena iz Rasinga, i dalje imaju moćan tim, još uvek je tu Endrik, ali i "stare kajle", Luan, Gustavo Gomez, Veverton, Veiga da ne nabrajamo. Prvi cilj za "Verdao" je Kopa Libertadores, po nama i dalje su najbolji tim u državi.

Flamengo je teško pogodila suspenzija Gabigola zbog dopinga, bivši selektor Tite je preuzeo klupu, ima par novih lica, Matijas Vinja Čileanac iz Rome, oni najbolji su ostali, David Luiz i Bruno Enrike, ali i Alan, Pedro, Urugvajci De Araskaeta i njegov zemljak Niko de la Kruz koji je Riveru na kraju sezone plaćen čak 13.5 miliona evra.

O Atletiko Mineiru smo pisali prošle nedelje, argentinski trener, nekada štoper Barse, Gabi Milito dobio je strašan tim, sa Hulkom, Paulinjom, stigao je Gustavo Skarpa iz Notingem Foresta, prodali su Pavona, imaju novca, osvojili su državnu titulu u Mineiru protiv Kruzeira. Dosta je kvalitetnih Argentinaca koji će pomoći novom treneru da se prilagodi, imaju verovatno najbolji napad u Brazilu i po nama, mada se mnogi neće složiti lako mogu u top tri.

Gremio je po povratku u elitu imao odličnu sezonu, izborili su povratak u Kopa Libertadores. Luis Suarez je otišao kod Mesija u Majami, zamena je Argentinac Pavon iz Mineira, vratili su par igrača iz Evrope, a stigao je i Dijego Košta, već veteran, ali još upotrebljiv. Njegovi golovi su otvorili put ka osvajanju šampionata Gaučo, treba se paziti "Nemaca", ekipa iz Porto Alegrea čeka titulu šampiona Brazila bezmalo trideset godina. Uzeli su 2017. Kopa Libertadores, na klupiu je i tada, kao i sada bio sjajni trener Renato Portalupi.

Njihov najveći rival "Crveni" iz Porto Alegrea imaju kvalitet za top pet ili šest ekipa. Internasional se pojačao, doveli su napadača Ajntrahta Rafaela Borea, ali i Veslija Ribeira iz Kruzeira, Tijaga Maju iz Flamenga, Bernabeija iz Seltika, za razliki od prošle godine Eduardo Kudet ima jaču klupu. I dalje su tu "Belgijanac" Vanderson, Ener Valensija, Bustos, Arangiz, prekaljeni Argentinci Merkado i Lukas Alario. Kada se pogleda papir, "Kolorado" su u ovom trenutku jedna od tri ekipe sa najjačim rosterom. Izgubili su doduše jednog od najboljih igrača Džonija Kardoza koji je otišao u španski Betis.

Botafogo je prošle sezone bio na prvom mestu u većem delu sezone, navijači su sanjali nemoguće, samo na kraju su se raspali u finišu i završili kao peti. Iskusni Artur Žorž koji je pravio čuda sa Bragom prvi put radi u Južnoj Americi. "Fogao" ima solidne finansije, Amerikanac Džon Tekstor koji drži i Lion i delom Kristal Palas je vlasnik, platili su Luisa Enrikea Betisu čak 16 miliona, vratili par igrača iz Evrope, ali i MLS, pa je tim jači nego prošle sezone, kada su na kraju bili peti. Doduše i opterećenje je veće, crno-beli igraju u Kopa Libertadores, treba ih očekivati u gornjem domu.

Nismo zaboravili ni šampiona Južne Amerike, Fluminense će braniti krunu, ostao je veteran Kano, kralj strelaca, novo lice je bivši fudbaler Bajerna i Juventusa Daglas Košta, imaju još uvek Kenedija, Marsela, Gansa, Marlona, Markinjoša koga im je pozajmio Arsenal. Samo, nekako mislimo da Fluminense neće uspeti da ponovi prošlogodišnje partije, istorija nas uči da oni retko kada uspevaju da se duže održe na najvišem nivou.

Da ne zaboravimo Sao Paulo, "Trikolor" su umesto Dorivala Žuniora koji je preuzeo reprezentaciju angažovali mladog Karpinija koji je Žuventud uvek u Seriju A. Stigao je Andre Silva iz Vitorije, Paragvajac Bobadilja, imaju i daje Kaljerija, Arauha, Velingtna, Lukaša Mouru, sa njima nikada ne znate, osvojili su kup i Superkup, ali ih je u Paulisti zaustavio nižerazredni Novorizontino. 

Korintijans je senka nekadašnjeg tima, iz Kujabe je posle dobre sezone stigao portugalski trener Toni, bivši pomoćnik Paula Autorija koji je radio i kao trener B tima Benfike. Sa svom je poveo vezistu Ranijelea, stigli su Ekvadorci Palasios , Tores, Koronado iz Saudi Arabije, Gustavo Enrike iz Valjadolida, odlični Argentinac Garo. Par igrača prodato je u Evropu i u naftne kraljevine Bliskog Istoka, tu je Maikon iz Šahtjora, PSŽ im je vratio Moskarda na pozajmicu. Ne možemo da procenimo, mogu da budu u top pet, ali i bliži dnu tabele.

Timovi poput Kruzeira, Baije, Vaska imaju ime, ali ne i neki kvalitet, Atletiko Paranaense je slabiji nego pre par godina kada su igrali Kopa Libertadores. "Uragan" sa iskusnim Kukom na klupi ima baš šaren tim, nova lica su Paragvajci Benitez i Gamara, tu je i dalje iskusni urugvajski reprezentativac Kanobio. Nije loše, ni impresivno, sredina tabele je realnost.

Nešto slično se može reći i za Red Bulov Bragantino, što se Fortaleze tiče, i oni su visoko leteli, trebalo bi da ostanu izvan borbe za opstanak. Nismo sigurni da Kujabu, koja je izgubila trenera, par dobrih igrača, prošle godine su počeli da donose bodove sa strane, što je sve iznenadilo. "Doradosi" su ekipa sa juga iz duboke provincije koja baš vrši veliki pritisak, ove sezone debitovali su i u Sudamerikani.

Novi timovi?

Vratila se Vitorija Baija, kao i Žuventud i Atletiko Gojanense koji je zamenio lokalnog rivala Gojas. Tu je i Krisijuma, tim iz Santa Katarine blizini Argentine. Deluju kao zalutali, Tigrovi" su sve iznenadili plasman u elitu. Nekada su početkom devedesetih osvojili sa Skolarijem kup, sada su daleko od tog kvaliteta. Imaju neka "amarkord" imena kao što je Eder koji je bio u Interu, a igrao i kao Orijundo u "Azurima", a osmeh na lice tera Janik Bolasi koji je posle PL igrao u Turskoj, pa onda prošle sezone u Svonsiju. Po nama, ovaj tim je najslabiji, ali ni Žuventud iz Rio Grande do Sul, ekipa koja nema strance ne odskače. Tužno je da je Santos ispao iz lige, u drugoj ligi su od poznatijih klubova Amerika Mineiro, Šapekoense, Koritiba, Gvarani, ovi timovi imaju i titule iz prošlosti...

Prvo kolo Serije A?

Derbi je između Korintijansa i Amerike Mineiro, Palmeiras je favorit protiv povratnika Vitorije, Internasional bi trebalo da pobedi Baiju, u duelu Atletiko Gojanensea i Flamenga ne bi trebalo da bude mnogo golova, kao ni u sudaru novih prvoligaša Žuventuda i Krisijume.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke