Korintijans - Loše da lošije ne može biti?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 23.04.2024.
19:00
Izvor: Sportske.net

Slavni klub u velikoj krizi u ovoj deceniji…

Povezane vesti

 Nije lako danas biti navijač Korintijansa. Ovaj "narodni klub", poznat po ogromnom broju navijača iz nižih klasa, ali i vernosti svojih pristalica već predugo gleda dominaciju ogorčenog rivala, Palmeirasa. Rivalski "Verdao" je uz dva Kopa Libertadores u ovoj deceniji dodao i par titula u Brazilu, dok je "Timao" ("Timčina") poslednji put nešto osvojio 2019. u Paulisti. Suša je na kraju uslovila i promenu na čelnoj poziciji kluba, grupa oko Andre Negaoa je posle 17 godina i velikih uspeha (Kopa Libertadores, svetske titule, tri brazilska šampionata) bila prinuđena da odstupi. Članovi su prednost dali novim ljudima, prvi čovek je sada Augusto Melo.

Prethodna godina je bila loša, naime, treneri su se smenjivali kao na traci, u poslednjih godinu dana Fernando Lazaro, Kuka, Vanderlej Luksemburgo i Mano Menezes su bili na klupi. Ovaj poslednji se treći put vratio na kormilo crno-belih sa kojima je napravio odlične uspehe. Bivši brazilski selektor ipak nije uspeo da zaustavi sunovrat, čak su navijači strahovali da će njihovi ljubimci završiti u Seriji B što bi bila katastrofa, ali su pobede protiv Vaska i Koritibe u poslednja tri kola sačuvale status. Ispali su u oba polufinala gde su tražili spas sezone i eventualno povratak u Kopa Libertadores.

Najbolji strelac tima Portugalac Gonzalo Guedeš je pušten u Katar, pa je klub bez njega izgubio polufinale kupa od Sao Paula. U Sudamerikani su eliminisali Estudijantes i Njuelse, ali su im glave došli zemljaci iz Fortaleze. Tako su ponovo završili u Sudamerikani i to jer je Flu otvorio njima i Kujabi mesto u međunarodnim takmičenjima trijumfom u Kopa Libertadores.

Menezes je smenjen u februaru, sada je na klupi baš bivši trener Kujabe i drugog tima Benfike, Antonio Oliveira. On je poznat u Brazilu jer je radio u Santosu i Paranaenenseu. Otac "Toni" bivši igrač Benfike i trener "Orlova" mu je otvorio vrata trenerskog sveta, bio je pomoćnik Žesualdu Fereiri, ovo mu je najveći posao u životu.

Korintijans je doveo par poznatih igrača. Dijego Palasios je igrao u MLS, Gustavo Enrike u Valjadolidu, Koronado, ima još par povratnika u Brazil, tu je i veteran Pedro Enrike koji je nastupao za Ren i po Grčkoj i Turskoj. Navijači zameraju da je ekipa sklepana bez velikog novca, otkrovenje iz prošle sezone Moskardo je prodat PSŽ. On je ostao na pozajmici, ali je problem što taj novac nije uložen u pojačanja, makar neka zvučnija. Pedro je prodat Zenitu, još par igrača je otišlo na Stari Kontinent, a Fabio (nekadašnji bek Junajteda) se povukao.

Korintijans nije ni ušao u plej-of Pauliste (zato je Menezes smenjen), bez pobede su na startu Serije A, jedino im bolje ide u Sudamerikani, gde su u prva dva kola odoleli protiv urugvajskog Rasinga i onda tukli Nasional. Ali, pravo iskušenje sledi, "Bube" iz Argentinos Juniorsa sredinom nedelje, Argentinci su ostali bez trenera Gabija Milita, ali i dalje imaju dobar tim, teško gube na "Maradoni". Biće ovo veliki ispit za Korintijans.

Što se tiče ostalih mečeva Bragantino je veliki favorit u Sao Paulu protiv slabog Sporting Lukenja, a Belgrano putuje u nedođiju južne Bolivije. Pisali smo o Tomajapu iz Tarije koji debituje, nisu dali gol u prvih 180 minuta, ali su uzeli bod Internasionalu što je ogromno iznenađenje.

Derbi je u Seari na obali Atlantika gde stiže najzvučnije ime takmičenja, Boka Juniors. Domaća Fortaleza je igrala prošle godine finale Sudamerikane, dobili su oba meča u ovogodišnjem izdanju, dali sedam golova. "Lavovi" koje vodi Argentinac Huan Pablo Vojvoda su tim sa velikim brojem "Gaučosa" i po nama bliži su pozitivnom rezultatu. Boka koja nije ništa posebno teško će dobiti na stadionu "Kastelao".

Independiente Medeljin čeka Defensu, "Jastrebovi" su specijalisti za ovo takmičenje, baš teško gube, mislimo da neće pokleknuti na "Hirardou" gde domaći navijači vrše veliki pritisak.

Celokupnu ponudu za Kopa Sudamerikana pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke