Kruzeiro - Ima li mesta za “sazvežđe” na brazilskom nebu?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 19.06.2024.
16:15
Izvor: Sportske.net

Slavni klub daleko od najboljih dana…

Povezane vesti

 Ako se pominju "italijanski klubovi" u Brazilu, mnogima prvo padne na pameti, Palmeiras, odnosno "Palestra Italija". Popularni "Verdao" je bio prinuđen da posle ukaza brazilske vlade 1942. promeni ime. Naime, posle ulaska Brazila u rat 1942. na strani saveznika, svi simboli Sila Osovine su bili zabranjeni. Tako je Palestra postao Palmeiras, a Kruzeiro je što je manje poznato morao da učini isto.

Naime, Palestra Italija (još jedan od klubova koji su osnovali italijanski iseljenici) je postala Kruzeiro, odnosno Južni Krst, po sazvežđu simbolu južne hemisfere.

Klub je posle toga osvajao titule u državnom šampionatu Belo Horizontea gde su i najtrofejniji klub. Na svebrazilskom nivou osvojili su Kup 1966. To je bilo praktično prvenstvo cele države, iznenadili su Peleov Santos. Koliko je to bio jak tim neka posvedoči devet golova u dve pobede u finalu protiv "Riba". Ta strašna ekipa čije su perjanice bili Tostao, Dirseu, Evaldo, Natal je osvojio pet titula u Mineirau zaredom.

Sedamdesetih je tim ponovo bio konkurentan, mada su u dve Serije A bili vicešampioni. Ipak, 1976. u grupi Kopa Libertadores uspevaju da budu ispred Internasionala iz Porto Alegrea u grupi (iako su "Crveni" bili šampioni prethodne godine), pa onda da u drugoj grupnoj fazi preko LDU Kita i Alijance Lime stignu do finala. Mnogi su nipodaštavali Kruzeiro jer je rival u borbi za titulu šampiona Južne Amerike, River Plata u svojoj grupi bila bolja od Independientea, odnosno Penjarola. Ali, finale je donelo potpuno neočekivanu priču. Na "Mineirau" su Brazilci razbili "Milionere" sa 4:1, izgubili na "Monumentalu" sa 2:1. Pošto gol razlika nije odlučivala, po pravilima CONMEBOL usledio je baraž u Čileu. Dva puta su se žilavi Argentinci vraćali, na kraju je Žoazinjo u samom finišu postavio konačnih 3:2 za veliko slavlje Kruzeira. U toj generaciji "plavih" igrali su veliki fudbaleri tog vremena, Palinja koji je igrao za reprezentaciju (umro je prošle godine), pa Žoazinjo još jedna klupska legenda. Nisu osvojili svetsku titulu, zaustavili su Bajern u Belo Horizonteu, ali su poraženi na "Olimpiji" u Minhenu.

Osamdesete su bile neočekivano loše, za klub takvog rejtinga neshvatljivo je da nisu bili ni blizu krune u Seriji A, a i u prvenstvu Mineira su gledali uglavnom u leđa Atletiko Mineiru. Devedesetih su povratili dominaciju u svojoj državi, a pomalo neočekivano je osvojen Kopa Libertadores 1997. I tada nisu učestvovali kao šampioni, već osvajači brazilskog kupa. Sa šampionskim Gremiom su bili u grupi, završili kao drugi. Posle su na penale eliminisali ekvadorski Nasional. Ponovo su igrali sa Gremiom i iako su izgubili revanš u Porto Alegreu, pobeda na "Mineirau" od 2:0 ih je odvela u polufinale. Penali su odlučili protiv Kolo-Koloa. a onda su u finalu posle remija u Limi protiv Sporting Kristala, dobili u revanšu za drugu južnoameričku titulu. Elivelton je dao jedini gol na meču. On nikada nije igrao u Evropi, ali iz tog tima je Dida postao legenda Milana, igrali su Rikardinjo, Donizete, Palinja (on je poznatiji iz one strašne generacije Sao Paula sa početka devedesetih). Ovaj šampionski tim Kruzeira je bio veoma borben, ujedinjen, napravljen po liku trenera Autorija, nisu imali velike zvezde, često se izvlačili, ali i ostali poznati po karakteru.

Ovaj vek nije tako blistav, mada je ostala u sećanju generacija iz 2003. Oni su srušili mnoge rekorde, postigli 100 golova u 46 utakmica, osvojili uz Seriju A i kup Brazila, i Mineiro titulu, jedini brazilski tim koji je osvojio triplu krunu u sezoni. To je bila mašina za golove sa Aleksom (sećate ga se iz Fenera), Kolumbijcem Aristizabalom i Deividom, ovaj trio je spakovao 60 golova te sezone u šampionatu Brazila. Imali su +13 u odnosu na Santos, mnogi su ih proglašavali favoritima za het-trik u Kopa Libertadores. Ali, završili su u osmini finala na penale protiv Deportivo Kalija što je bilo veliko iznenađenje.

Nova generacija sa Ramirešom, Velingtonom, Kleberom, Enrikeom je podsetila na tim bez zvezda iz devedesetih koji je osvojio titulu šampiona Južne Amerike. Ali, oni su pali u finalu protiv Estudijantesa. I to su na "Hiršu" izvukli nerešeno, ali su na "Mineirau" izgubili od Argentinaca. Oni su bili favoriti u finalu jer su tukli i Sao Paulo i Gremio zemljake na putu do završnice.

Iako su posle toga jedva sačuvali mesto u ligi 2011. usledile su titule iz 2013. i 2014. Tih sezona su igrali povratnici iz Evrope, Žulio Baptista i Tinga, ali i Dagoberto i Bolivijac Moreno. On je u tri navrata bio član Kruzeira, uz zemljaka Montilja je najbolji strelac stranac u istoriji popularnih "Raposa", odnosno "Lisica".

U poslednjih desetak godina Kruzeiro ipak nije u glavnim ulogama. Generacija u kojoj je blistao Tijago Neveš je osvojila kup 2017. pa su ga odbranili sledeće godine. To je bio šesti kup čime je Kruzeiro postao najtrofejniji brazilski klub u istoriji ovog takmičenja. Ali 2019. su ispali posle očajne sezone u kojoj su smenili četiri trenera, Mana Menezesa, Senija, Abela Bragu i Adilsona Batistu. Usledile su duge tri godine, onda ih je preuzeo Ronaldo, postao vlasnik, doveo dosta kvalitetnih igrača iz većih klubova na pozajmicu pa su se prošetali kroz Seriju B i vratili se tamo gde pripadaju. Prošle sezone su bili 14. ove im ide bolje, iako je Argentinac Larkamon smenjen u aprilu. Fernando Seabra koji je ranije radio u drugom timu i u fudbalskoj školi se vratio u Belo Horizonte iz Bragantina. Ponovo je Ronaldo doveo mnogo igrača iz drugih klubova kako bi ojačao tim…

U vanrednom kolu na "Mineirao" stiže Fluminense. Šampion Južne Amerike se ne može prepoznati u odnosu na prošlu sezonu, iako su zadržali sve zvezde i dodatno se pojaćali. Tim Fernanda Diniza se izbrukao za vikend na "Marakani" protiv Atletico Gojanensea, pa su sada na deobi poslednjeg mesta na tabeli. Kruzeiro nije pobedio Flu od 2018. mada nekoliko sezona nisu bili u Seriji A, a gubili su i u kupu. Težak meč za tipovanje, verovatno neće biti mnogo golova.

Ni u sudaru Žuventuda i Vaska ne treba očekivati efikasan meč, prvi tip na svim tiketima biće pobeda Flamenga protiv Baije. Iako su gosti iznenađenje šampionata u prvih desetak kola, "rubro-negra" je favorit. Ako Bragantino ne postigne gol protiv šampiona Palmeirasa verovatno neće doneti ništa sa gostovanja na "Alijanc Parku". 

Fortaleza je doživela neočekivano ubedljiv poraza na gostovanju na jugu Kujabi, doduše tim sa Atlantika je završio sa devetoricom. Sada dočekuju u Seari Gremio koji je u seriji od četiri poraza i početak prvenstva, odnosno ova prva četvrtina ne izgleda dobro.

Kompletnu ponudu za brazilski šampionat pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke