Madonina - Zar već kraj za Fonseku?

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 22.09.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Portugalac igra za posao u milanskom derbiju…

EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI
EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Povezane vesti

Sve što može krenuti loše, biće još gore.

To je jedno od Marfijevih pravila, malo parafraziramo, ali može se odnositi na Paula Fonseku. Portugalac je dobio posao iz snova na papiru, ali i zasipan je sumnjom od samog početka. Jer, direktori Monkada i Ibrahimović nisu imali rešenja, Pioli, tvorac "Skudeta" od pre par godina je smenjen godinu dana pre isteka ugovora. Čini se da je Milan tražio hleba preko pogače, jer je Fonseka bio prvi izbor, na zaprepašćenje navijača.

Oni su se oglasili već tokom leta, razočarani u očekivanju nekog većeg imena, ali nije baš kao da će američki vlasnici slušati glas južne tribine "San Sira".

Prvo, Milan nema novca da dovede neko veliko ime, drugo, uz svo poštovanje "Rosonera", ova ekipa je skromna.

I to nije do Fonseke. Morata je najveće pojačanje, Pavlovića su iskopali, možemo da kažemo, nehotice, ma šta sada pričali. Problem sa Milanom je nedostatak novca i neminovno poređenje sa Berluskonijevom erom. Naravno, vremena su drugačija, Serija A je izgubila primat u ovom veku, pre svega zbog finansija, ali i metodike rada, no, svejedno, Juventus je potrošio 200 miliona na nove fudbalere, Milan tri puta manje. 

I kada kupuju (100 miliona je otišlo prošlog leta) to je posledica prodaje (Tonali je otišao u Njukasl za 70 miliona).
Jasno, Red Bird će se zakloniti iza mantre o odgovornom poslovanju, parametrima i limitima u trošenju, ali navijači su gluvi na takve poruke.

Fonseka nije imao kredit ni pre nego što je stigao. Njegova karijera je upadljivo obeležena manjkom trofeja svuda sem u Šahtjoru. To ga je lansiralo u Romu, ali nije da je taj rimski period bio obeležen nekim rezultatom. Ni dve sezone u Lilu nisu tolika preporuka da dobije priliku u jednom od najvećih klubova na svetu.

Kada je tako, kada se veličina kluba i ambicija sudare sa stvarnim kvalitetom, jasno je da bi vrlo lako Portugalac mogao da posluži kao kišobran već posle Madonine u nedelju.

Milan je delovao nedoraslo protiv Liverpula, nije samo poraz u pitanju, već strukturalni problem u igri. Primili su dva gola kao pioniri iz prekida, a krajnjim rezultatom mogu i da budu zadovoljni, u jednom trenutku prvog dela svaki Liverpulov napad je bio nevolja. Mnogo prostora ostavljaju rivalu, ne pričamo o Liverpulu, tako je bilo i u Parmi recimo. Nekako kako da su linije neusklađene, često Pavlovića ostavljaju na "livadi", on ima problem da brani visoko i na velikom prostoru, krupan je i male su mu šanse protiv brzih napadača.

Dodajte na to probleme sa svlačionicom, sukob sa Ernandezom i Rafom Leaom koje je ostavio na klupi protiv Lacija, sve govori u prilog tome da će Fonseki većina rado videti leđa. Klub je, to je javna tajna, nezadovoljan sa Ibrahimovićem. On nikako da odstupi od arogantnog stava koji je poneo iz igračkih dana, a problem je što je često odsutan. Mediji kažu da gazde gunđaju da mora više da se posveti poslu umesto Instagramu.

Ko bi mogao da nasledi Fonseku, ako u ponedeljak ujutru izgubi posao?

Opcija povratka Maksa Alegrija posle 12 godina nije realna. On krca pare koje dobija od Juventusa, iako smenjen, pod ugovorom je još ove sezone. Priča oko Sarija je drugačija, ali u Milanu se boje da bi tražio nove igrače za svoju formaciju, plus skup je. Fonseka radi za 2.5 miliona, Italijan je bi tražio najmanje pet i to ugovor na tri sezone.

Neke ideje poput Edina Terzića, bivšeg trenera Dortmuda su iskočile pred štampanje magazina, ali nije da to nekoga oduševljava. Tuhel je preskup, mada bi se radi vratio u posao. Varijanta da se šansa pruži nekom mladom treneru nije za sada u opticaju, bio bi veliki rizik. Neke Milanove avanture sa bivšim igračima se nisu pokazale kao uspešne u prošloj deceniji.

Da ne vrate Piolija koji je i dalje na platnom spisku? To je italijanski recept, ali u trenutku dok ovo čitate, on je već promovisan u Al Nasru sa kojim se nije dogovorio letos. Samo i da nije, njegov povratak na klupu "Rosonera" nije bio ozbiljna opcija.

Milan ima sve razloge da se plaši "Madonine". Bivali su u boljoj situaciji, pa im je Inter uzimao meru. Ako pogledate bližu istoriju, od kada je Konte recimo sleteo na klupu 2019. Inter ima 11 pobeda u svim takmičarkim utakmicama, Milan tri. To je baš velika razlika.

U magazinu imate i priču o Konteu čiji Napoli odlazi na mesto velikih uspeha pomenutog trenera (bio je i kapiten Bjankonera) u Torino.

Od ostalih mečeva, možda su golovi u meču između Fiorentine i Lacija izbor, odbrane su slabiji deo tima. Roma bez smenjenog De Rosija dočekuje zahuktali Udineze, dok bi duel Monce i Bolonje trebalo da bude tvrd.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke