Premijer Liga - Pregled 23. kola

Autor: Miloš Marković
utorak 03.02.2015.
13:03
Izvor: Vuk Bošković

Kolo u koje je prste umešao smiraj prelaznog roka. Pogledajte...

Beta/AP Photo/Tim Ireland
Beta/AP Photo/Tim Ireland

Povezane vesti

Čelsi - Mančester Siti 1:1
 
Čelsi je opet pobedio 1:1. I dalje obavljaju posao hladno, kalkulantski, potpuno profesionalno. U komentarima na tekst o prošlom kolu je taj moj komentar protumačen kao da govorim nešto „loše“ o njima. To nije tačno. Murinjo je Čelsi ove godine polako i postepeno pretvorio u mašinu. Svaku stvar koju urade ja zarad nekog određenog cilja.

Čak je i Murinjovo naizgled emotivno sukobljavanje sa novinarima sa kojima više ni ne želi da priča, u stvari proračunato stvaranje osećanja unutar tima da su pod „opsadom“, i da moraju da se izbora za poštovanje i pobede koje novinari, sudija, FA hoće da im oduzmu. Verujem da i Murinjo, i svaki navijač Čelsija znaju da je to hiperbolična teorija bez mnogo dokaza. Ali to nije bitno. Bitno je igrači rade ono što im se kaže, da daju sve od sebe, jer ako nastave ovako, sa svakim novim kolom i svakom novom pobedom osećaj da je liga „odlučana“ postajaće sve jači i jači, sve dok jednog trenutka to ne postane i matematički tačno. Naravno, moguće je da se sve Murinjo obije o glavu, i da dođe do implozije, ali nije baš mnogo verovatno, barem ne trenutno.

Siti može sebi da kaže daje bio bolji, da je bio ofanzivniji, da je „zaslužio“ više, ali to je samo uteha. Junajted je po bodovima daleko od njih koliko su i oni od Čelsija i to je sada glavni problem. Da ne budu uvučeni u „Megabowl“. Afrički kup nacija ne može da se završio dovoljno brzo. Jaja Ture je neophodan nazad. Boni može da napadu da dimenziju koju do sad nisu imali. Pet bodova nije mnogo, ali već mesec dana mi iznova i iznova pričamo kako to nije velika razlika, a ona nikako da padne. Ovaj tim je u zenitu (ili ga je već prošao) i mora ove godine nešto da uradi. Dobra stvar je što imaju i Ligu Šampiona.

Transferi: Čelsi je pretvorio Šurlea u Kuadrada, i opet potvrdio da im niko u svetskom fudbalu, osim možda Real Madrida, nije ravan kada je reč o transferima. Što se tiče Bonija, o kome sam već pričao više puta, on možda može da pojača Siti i na indirektan način. Možda će novi pritisak na Jovetića i Džeka izazvati da igraju bolje. Možda konkurencija poboljša napad Sitija koji nije da je igrao loše, ali bi svakako mogao i morao bolje. Agero, zdrav, je najbolji napadač u ligi i možda na svetu. Ali ako opet oseti bol u kolenu, njegove izmene moraju da pruže više nego što su do sad. Ili ne moraju. Biće prodati na leto i na njihovo mesto će biti dovedeni novi igrači.
 
Britain Soccer Premier League

Arsenal - Aston Vila 5:0

Ne može da se kritikuje tim koji je pobedio 5-0, čak i ako najveće zasluge za taj rezultat ima Vila koja je jednostavno odustala od igranja fudbala. Arsenal, podstaknut ovim rezultatima stvarno možda zaboravi na sve svoje manjkavosti i probleme, možda uradi rimejk Liverpula od prošle godine. Sančez je neverovatan i neki od igrača igraju bolje nego što su igrali u prethodnih par sezona. Ozil je zdrav.

Ali Venger je opet pustio da prelazni rok prođe a da on ne dovede veznjaka. Čak postoji mogućnost da Arteta dobije novi ugovor (ako to već nije urađeno).

Transferi: Vila sa druge strane, čeka da bude prodata i nada se da će ostati u ligi. Venger je makar doveo Paulistu, koji može da bude još jedan venegersovki „okej“ igrač, ali Vila i Lambert su dozvolili da prođe ceo januar i da ne dovedu napadača. Setili su se Lambera iz Liverpula poslednjeg dana prelaznog roka. Možda SInkler otkrije sebe ponovo, možda bude igrač koji je bio u Svonsiju. Ali stavljati svoju sudbinu u ruke čoveka koji gotovo dve godine nije igrao takmičarski fudbal je baš, baš problematično.

Britain Soccer Premier League

Mančester Junajted – Lester 3:1

Trač je da je na poluvremenu utakmice u svlačionici Junajteda došlo do sukoba između Van Gala i Gigsa. Gigs je hteo da Junajted nastavi dalje i da zgazi Lester, Van Gal je hteo da „ubiju“ utakmicu, što se i desilo. Navodno, Gigs već neko vreme „nije srećan“. Van Gal toliko priča o „filozofiji“ (a da nikada ne kaže šta je tačno ta filozofija) ali ova utakmica je na poluvremenu bila gotova. Nije bilo šanse da se Lester vrati, čak i sa ovom Junajtedovom odbranom. Junajted, od svih timova u gornjem delu tabele ima najgoru gol razliku. Razlike po bodovima između timova su male i verovatno će ostati takve do kraja sezone. Junajted je skoro imao iskustvo gubljenja titule zbog lošije gol razlike. Potpuno je nelogično ono što je Junajted radio u drugom poluvremenu, sem ako se ne gleda kroz kontekst „Van Gal se osetio poniženo u prvoj utakmici i najbitnije mu je bilo da se to ne ponovi“. Kako to može da bude recept za uspeh? Ili je to u stvari put za razumevanje „filozofije“: Van Gal je solipsista.

Transferi: Hut će biti pravo pojačanje za nespretnu i nesigurnu odbranu Lestera, a Kramarić može da bude otkrovenje. Klub je odlučio da zadrži Pirsona kao menadžera, pitanje je zašto. Možda se spasu, ali trebaće im mnogo sreće. Junajted nastavlja da čisti tim od Fergusonovih igrača i Fergusonovih promašaja.

Flečer je jedan od retkih igrača u modernom fudbalu za kog može da se kaže da je mogao više da postigne, a da on uopšte nije kriv što nije to uradio. Bio je srce tima koji je osvojio titulu 2011. Biće mu okej u Vest Bromu i onda će, po završetku fudbalske, početi trenersku karijeru u Junajtedu. Valjda će u tome imati više sreće. Valdes je dobro osiguranje u slučaju da De Hea ode u Real. A Zaha je jedna od onih stvari koje će Junajtedovi navijači morati da se pretvaraju da ne vide kada pričaju i misle o Fergusonu. Čak je i Bebe dao neke golove za klub.   

Britain Soccer Premier League

Liverpul - Vest Hem 2:0
 
I dalje je na trenutke ružno, nespretno, frustrirajuće i dosadno, ali počinje sve bolje i bolje da šljaka za Liverpul. Vest Hem je morao i mnogo bolje da igra, Kerola je pojela situacija, odbrana se pretvarala da je u timu koji se bori za opstanak, i Olerdajs kao da ne misli da je moguće pobediti na Enfildu, ali Sterling sa svakom novom utakmicom sve više postaje neka vrsta hibrida sebe od prošle godina i Luisa Suareza.

Transferi: Staridž je od trenutka kada je ušao imao jasan „vratio sam se“ govor tela. Rodžers može za njega da kaže „da je kao pojačanje“. Ako uspe da ostane zdrav i ako Sterling nastavi da stvara prostor iza odbrane (koji dok je Staridž bio povređen niko nije koristio) „Megabowl“ može da bude najuzbudljivije takmičenje u evropskom fudbalu ove godine. Vest Hem je možda u problemu oko Sakoa. To nije dobro, to je baš stvar koja može da bude katalizator za imploziju jako dobre sezone.

djuricic

Sautempton – Svonsi 0:1
 
„Ups“ utakmica za Sautempton. Ne vredi izvlačiti zaključke o Sautemptonu, pogotovu kad izgube. Vrlo lako možeš da ispadneš glup. Svonsi će se valjda sada stabilizovati posle odlaska Bonija i katastrofe protiv Čelsija. To što je Gomis ostao je odlična vest.

Transferi: Đuričić može da bude veći hit i od Tadića (totalno nepristrasno mišljenje neobojeno nacionalnom pripadnošću). Za Eliu već znamo. Kork je solidan igrač koji će elimisati mogućnost da Šelvi detonira svaku utakmicu Svonsija.

Kristal Palas – Everton 0:1

Bravo za Everton. Ako ovako nastave, neće ispasti iz lige i svi navijači će moći da se pretvaraju da se ova sezone nije desila. Neki opsesivniji među njima misle da je ovo kazna za ponašanje prema Mojesu prošle sezone. U stvari, bar se nadam da misle. Pokondirenost prošlogodišnjeg Evertona, ako gledamo „moralno“, zaslužuje sve što im se dešava ove godine. Palas ima utakmicu protiv Lestera sledeće nedelje. Ako dobiju to, put ka laganom i „stress free“ kraju godine će biti otvoren.

Transferi: Lenon je fino pojačanje za Everton, a Pardju je ovaj prelazni rok tretirao kao šansu da se iživi zbog svih godina u Njukaslu kada mu nisu davali da kaže bilo šta po pitanju transfera.

Stouk – QPR 3:1

Barton je posle utakmice prozivao svoje saigrače pred novinarima. Zato što je to ono što „lideri“ rade, tj budale koje vole da izgledaju kao lideri. A niko drugi u QPR ne izgleda kao da može i da pozira da bude „lider“. Ima tu solidnih igrača, koji će, ako se ova forma u gostima nastavi (a verovatno hoće) biti fina pojačanja za timove kao što su Stouk sledeće godine.

Britain Soccer Premier League

VBA – Totenhem 0:3

Totenhem je uspešno razvio osobinu u poslednjih par meseci da protiv njih timovi uspevaju na fenomenalne načine da ne postignu golove. Treba jahati to dokle god je moguće. Imaju više bodova nego što bi se reklo da je moguće ako se sudi samo po njihovoj igri. VBA će kao i Palas, u narendih nekoliko nedelja imati šansu da obezbedi sebi divne prolećne subote kad će se igrati lagan fudbal i uživati u raspadanju i stresu koji doživljavaju timovi ispod njih.

Transferi:
Mekmanaman i Ali, obojica izgledaju kao igrači koji bi možda mogli da postanu velike zvezde, ali verovatno neće jer Mekmanaman će, ako hoće da igra pod Pjulisom, morati da poštuje konkretne i rigidne zahteve, a Ali je došao u Totenhem, a tamo igrači odlaze da budu razočaranje. Odlično je za VBA što je zadržao Berahinja, i pored glavobolje koje stvara van terena.

Sanderlend – Barnli 2:0

Barlni još uvek nije promenio tim. Hoće da postignu najbesmisleniji rekord. Sanderlend je Sanderlend. I jedni i drugi, grčevito do kraja.

Hul – Njukastl 0:3

Ceo tim Njukasla je do kraja sezone na „pola radnog vremena“; osim igrača koji moraju da se dokažu da bi se izvukli iz ovog pakla osrednjosti. Hul je jedna od timova u čijim patnjama će VBA i Palas uživati. Mora neko i to da bude.

Ne propustite