Premijer Liga – Pregled 24. kola

Autor: Miloš Marković
ponedeljak 09.02.2015.
12:54
Izvor: Vuk Bošković

Još jedno kolo Premijer Lige iza nas, gradski derbiji u prvom planu.

Beta/AP Photo/Jon Super
Beta/AP Photo/Jon Super

Povezane vesti

Mančester Siti – Hul 1:1

Ovako propada sve. Ne u velikoj utakmici u kojoj ekipa da sve, samo da bi na kraju za malo izgubila, nego u meču protiv ekipe sa dna tabele od koje ste bolji nekoliko puta.

Bilo je većih kapitulacija i gorih utakmica i rezultata tokom ovog vikenda, pa će ovo ostati u senci, ali Siti je u problemu. I to ne po pitanju forme i rezultata, to se podrazumeva, nego po pitanju dugoročnog planiranja. Nisu dobili utakmicu od kada je Ture otišao na Afrički kup nacija. On se sada vraća, i verovatno će Siti početi da igra bolje, ali Ture nije više mlad, njegova dominacija nije više tako očigledna i potpuna, i konstantno postoji problem između njega i kluba, bilo da se radi o ugovoru ili rođendanskoj torti. Pričao sam da rekonstrukcija tima zavisi od toga šta će on uraditi do kraja sezona. Možda će se, u stvari rekonstrukcija definitivno dogoditi, samo je pitanje ko će pored Silve i Agera uspeti da se izbori da ostane, jer sudeći po poslednjih mesec dana, u svim linijama tima fale makar po dva nova igrača.

Aston Vila – Čelsi 1:2

Britain Soccer Premier League

Murinjo je ubio i svoju poslednju „babarogu“.

Pobedio je na Vila Parku. Ovaj meč je išao paralelno sa madridskim derbijem, SItijevim mučenjem i još nekoliko utakmica engleske lige. Ovaj je bio najdosadniji. Baš onako kako bi Murinjo hteo. Ne postoji ništa specijalno u vezi sa načinom na koji igra Čelsi, i to je najveći kvalitet. Ako se ovako nastavi, što je i plan, za nekoliko godina, kada budu pričali o drugom delu „2014/2015“ sezone, navijači Čelsija će verovatno imati problem da se seti utakmica i rezultata. Sve će im izgledati kao jedna velika magla rutine i nezanimljivih pobeda. Ako se stvarno to desi, tj, ako Čelsi nastavi da melje, onda će to biti najbolje fudbalsko sećanje koje će navijači Čelsija imati u životu. To je u stvari navijačka nirvana.

Uživati u fudbalu, a ne patiti zbog njega u nadi „da će sve dobro da se završi“.

Vest Hem - Mančester Junajted 1:1

Britain Soccer Premier League
 
Od početka sezone, bez obzira na formaciju i na protivnika, u svakoj utakmici je postajala „desetka“ u Junajtedovoj postavi. To je jedno od pozicija u timu koje ne oskudeva ni u broju igrača ni u kvalitetu. Postoje dve vrhunske desetke: Runi i Mata. Takođe, postoje još 4 igrača koji mogu/žele/ranije su igrali na toj poziciji: Erera, Felaini, Januzaj, Jang. Juče je na toj poziciji, kao i u prethodnih nekoliko mečeva, igrao Di Marija. Runi je igrao na sredini, Januzaj je igrao kao povučeno krilo, a Van Persi i Falkao su igrali kao partneri u napadu.

Di Marija je jedan od najboljih igrača na svetu, kada igra kao krilo ili kao jedan od tri veznjaka, kada može sa lotom da trči na protivnika. Runi nije veznjak, nikada to nije bio, niti će ikada biti, njegova distribucija nije dovoljno dobra. Januzaj trenutno teško da može dobro da igra čak i kada bi bio na svojoj prirodnoj poziciji, a tokom svojih karijera, i Van Persi i Falkao su bili najefikasniji kada su igrali kao usamljeni napadači.

Frustrirajuće je gledati Van Galov Junajted. Ja uglavnom izbegavam da povlačim „Menadžera“ u ovim pregledima, ali Van Gal kao da hoće da svi igrači igraju, pa pošto ih ima previše, on ih rasporedi u timu tako da svi, kao na igrici, pored sebe imaju tamno zeleni kružić. On konstantno priča „kako se ne plaši da ostavi igrača na klupi, bez obzira na cenu“. Do sad je to dokazao samo u slučaju Erare, koji stvarno jeste veznjak. Svima ostalima Van Gal pokazuje maksimalno poštovanje. Junajted ima ubedljivo najbolji tim od svih koji se bore za „Megabowl“. Mogli su da spuste prednost Sitija na 3 boda, ali nisu i sada će se verovanto do poslednjeg kola boriti za budu među četiri. Ali i to je moguće samo ako Van Gal uradi ono što zna da mora da uradi: može da igra ili Falkao ili Van Persi, ne obojica. Runi je desetka. Di Marija nije. I ako će da  uvodi Felainija, onda to treba uraditi u 60. minutu, da bi ovaj imao dovoljno vremena da uradi nešto. Broj šansi koje se stvore dugim loptama direktno zavisi od broja poslatih dugih lopti.

Btw, Vest Hem je bio sjajan, a Olerdajs se potvrdio da glavni kandidat za dobijanje BAFTE za trola godine sa komentarom o „Junajtedu i dugim loptama“. Čovek je vrhunski primerak 'old boys, we do what we want and you can f*** off' club-a.

Totenhem - Arsenal 2:1

Britain Soccer Premier League

Tokom prvog poluvremena, izgledalo je kao da je Venger naučio „novi trik“. Izgledalo je kao da će Arsenal, podstaknut sjajnim rezultatom na Etihadu, ubuduće u gostima protiv rivala igrati kompaktno, povučeno, na kontru. Ali naravno, pošto je ovo Venger i pošto je ovo Arsenal, na poluvremenu je odlučeno da umesto pobede i tri boda, mnogo je bolje od Harija Kejna stvoriti novog lažnog proroka engleskog fudbala.

QPR – Sautempton 0:1

Jako sam zadovoljan što sam uspeo da se suzdržim od negativnih komentara prošle nedelje. Sautempton nije trebalo da dobije ovu utakmicu, ali je uspeo. To ne rade timovi koji će da „prsnu“. Siti je 4 boda daleko i u užasnoj formi.

Njukastl - Stouk 1:1
Svonsi - Sanderlend 1:1


Ljudi svake sezone kao da dožive delimičnu amneziju i svakog februara su iznova i iznova mnogo iznenađeni i razočarani kada timovi sa sredine tabele odigraju dosadnu, nezanimljivu utakmicu. Poslednjih 15 minuta Njukasl- Stouk  je bilo interesantno samo zato što je Njukasl odlučio da se pravi pametan sa postizanjem gola. Naučiće da to ne rade ubuduće. Dakle, kako sezone bude sve više odmicala, ako vidite da igraju timovi koji niti mogu da napreduju, niti mogu da propadnu, ti mečevi će manje-više izgledati kao  ova dva tokom vikenda. Naravno, Sanderlend još uvek ne pripada toj grupi, ali se nada da može da prođe sa fake it until you make it pozom.

Barnli – VBA 2:2

Da biste markirali kornere nije vam potreban „veliki budžet“, ni „požrtvovanost“, ni „isti tim igra svaki meč“. Potreban vam je trening i stručni štab koji će vam pokazati kako da markirate kornere. Takođe, korneri su bili „temelj“ svake ekipe koja je opstala u ligi od kada je počela Premijer Liga, ali sve te stvari, sve te „sitnice“ će biti zanemarene kada se bude pisao nekrolog na kraju sezone, jer „Barnli ima najmanji budžet“ i „mnogo se trude“.

Lester - Kristal Palas 0:1

Parsons je uprkos logici, razumu, zakonima i ligaškim pravilnicima protiv fizičkog napada i dalje nekako zaposlen. U jednom trenutku prestanete da budete poslodavac, i postanete saučesnik. Čovek se ponaša kao statista na snimanju filma Gara Ričija koji se nada da će dobiti ulogu sa replikom ako dovoljno jako nekog headbutt-uje.

Everton – Liverpul 0:0

Britain Soccer Premier League

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

Ako je ova utakmica nešto pokazala, to je da je Murinjov uticaj na ligu ogroman. Ove godine nije bilo dobrih derbija. Gotovo su svi preuzeli Murinjovu „ne moraš da dobiješ derbi“ strategiju. Problem je samo što Murinjo i Čelsi to mogu sebi da dopuste jer dobijaju ostale utakmice.

Liverpul nije dovoljno jako pritegao (pitanje je da li Staridž nema snage za 90 minuta ili Rodžers ne želi da rizikuje) a Everton je čekao previše dugo da napadne (Barkli je verovatno trebalo da uđe kada se skinuo prvi put u prvom poluvremnu).

Vuk i magarac se našli na livadi, gledali se 90 minuta i svako je otišao na svoju stranu (ne, ne nazivam bilo koga „magarcem“, samo se igram sa starom izrekom koja kaže da iako izgleda kao da se nešto desilo, nije se ništa desilo).

Ne propustite