San mi je bio da čuvam Ronaldinja, a ustvari je on sačuvao moj talenat

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 09.02.2017.
21:30
Izvor: Milovan Longinov

Ronaldinjo, brate moj nerođeni, ko rođeni voljeni, neka ti prevede neko ovo sa srpskog, mada ćemo se, mi dečaci, sporazumeti svakako, kada se vidimo ove godine.

fcbarcelona.com
fcbarcelona.com

Povezane vesti

Bio je 18. maj 1994. godine, kada je u mojoj memoriji zapečaćenoprvo sećanje na klub za koji ćeš ti kasnije zaigrati, a ja upravotada početi da navijam.

Tada je, cela bivša Juga navijala za Milan, očekivano, zbog Deja Savićevića i Zvonimira Bobana, koji su dejstvovali po desnoj strani i uništili Giljermea Amora i Serhija Barhuana.

Kapelov Milan je te noći rasplakao čitavu Kataloniju, a Dejo Savićević onim lobom svog sedmogodišnjeg sunarodnika, mene, kog su svi gledali čudno jer sam tada verovatno jedini na ovim prostorima navijao za Krojfove bordo-plave.

Bio je potom period u kom nije bilo mnogo sreće za moj već tada, a tvoj budući tim, jer usledile jesu neke titule, ali i mračan Van Galov trš-holandizam za Zendenima, Rajzigerima, Bogardeima, Hespima i još mnogim kojih se nerado sećam.

Bio je onda i period kada je naš Radomir Antić, seo na klupu januara 2003. godine, kad smo bili tik iznad zone ispadanja. Mister je Pujola pomerio sa desnob boka u centralu, Ćavija 30 metara gore, Inijestu u prvi tim, Valdesa na gol, a moj tadašnji i tvoj budući tim odveo do Kupa UEFA.

Bilo je leto 2003. godine, kada si došao na Kamp nou. Dočekasmo te kao Madrid, i ostatak Španije - Franka, verujući da ćeš Ti biti naš odgovor na sve mračne godine iza nas.

Ronaldinjo Ronaldinho

Bio je 3. septembar iste, 2003. godine (OK, to sam morao da proverim) kada si postigao prvi gol za naše bordo-plave, koji je na najbolji mogući način najavio sve ono najlepše što smo u tvom i mom večnom detinjstvu mogli da doživimo i ti i ja. Sve do jula 2008. kada te je Pep pustio u Milan, i to mu nikada neću oprostiti, pa sve da je uzeo još tri triplete.



Kada sam krenuo da pišem ovaj tekst u tvoju čast, jer si se konačno vratio kući, i olakšao mi da te tražim po Barseloni, a ne po karnevalu u Riju, povezao sam sve one noći kada si me ti usrećio nekim svojim novim ''namigom'' na terenu, i bogami, tek ćemo se prisetiti svih, kada se sretnemo uživo, već ove godine.

Onako, od oka, prvo ću se setiti, bože moj, kako si samo onom somu Ramosu dva puta, iste večeri, za iste pare, namestio sve pršljenove, kako si naterao one razmažene Madriđane da ustanu i da plaču i aplaudiraju u isto vreme. E Roni, te večeri sam spiskao sav džeparac, u Pujolovom dresu sa brojem 24.

Da, to mi je bio prvi original dres koji sam dobio kao 13-godišnjak, kada je i retko ko znao ko je taj čupavi što uklizava i glavom gde treba.


Ronaldinjo Ronaldinho

A gol protiv Čelsija? Kad si odsekao Murinja koji se plašio samo tebe čak i kada je imao 3:0? Izgubismo 4:2, ali sada kada bismo pitali normalan svet po čemu pamti taj meč, rekli bi ''po onom Ronijevom špicokom i Čehovoj izvedbi ''Hipnotiziran'' ''.

E zato te volim. Jer, mi i kada smo gubili sa tobom, bili smo srećni zbog šmeka koji si nam davao. Zbog iskrenosti, zbog dečačkog osmeha kada pobeđujemo ili iste takve tuge kada gubimo.

Ne brini, znam ja mnogo tvojih anegdota, ali papir u doba klikolova, ne trpi dovoljno za sve ono o čemu ćemo ti i ja naširoko, uz vince pričati na obali Mediterana. O golu Verderu 6. decembra 2005. godine, iste večeri kada sam položio kolokvijum iz komunikologije i saznao da će se roditi mali Milan, koji je danas veliki ''Katalonac'' sa nepunih 10 godina.

Sećaš li se šta si tada rekao Deku? Podsetiću te - ''Idite na centar i čekajte me, dajem ga''. A potom si ga spakovao onom MMA Viseu ispod zida i mi prođosmo pobedom od 2:0 (drugi dao Žili), dalje u osminu finala.

Ronaldinjo Ronaldinho

Volim da se setim gola Saragosi iz slobodnjaka u nadoknadi, kad si ga zavukao u 90. A onaj meč sa Milanom na San Siru?! Andrea Pirlo i Gatuzo u epizodi ''u pet kod ringišpila''?! Asistencija za Žilija?

Sećam se i jednog nebitnog poraza u Pamploni, kada si asistirao bratu Henriku Larsonu, a ja objašnjavao mojima da treba da me puste da se isplačem, kao pravi 17-godišnjak. Kada si molio Samija Etoa na ''La Romaledi'' da ne napusti teren zbog rasističkih uvreda, a kasnije mu dodao za pobedu.

Jaoo, a kada si slomio kičmu jednom NESTI, i Didi poslao loptu kroz uši, a brat Larson skače da te pokrije dresom da sudija ne vidi i ne da ti žuti?

Ok, naravno, sećam se i čuvenih makazica protiv Viljareala, poslednjeg gola u našem svetom dresu na ''Visente Kalderonu'', asistencije za prvi Leov gol u Barsi, ali to znaju svi.

Ronaldinjo Ronaldinho

Ne znam, bojim se da i kada budem imao 80 godina, tako neke 2067. i dalje ću navijati jednako kao i te 1994. Tačnije, ubeđen sam u to, zato ću i doći ove godine biciklom do Barse, da, od Novog Sada, da ti sve ovo ispričam.

Iskreno, unapred mogu da ti kažem da se divim svemu što je uradio Pep, trio Ćavi-Inijesta-Mesi, kasnije Vilja-Pedro, MSN... ali, nikada nisam bio srećniji, nego kada si me ti podsetio zašto ne treba da odustajem od svoje strasti, svojih snova.  

I zato je za mene najlepša moguća vest da si od ove nedelje ambasador našeg kluba, jer za to ne postoji bolja osoba od Tebe.

Od tog 19. novembra 2004. godine, kada si poslagao odbranu Reala i naterao ih da budu domine, čunjevi, gomila slomljenih pršljenova razbacanih po terenu, da ih traže po DNK analizi, znao sam da ćemo se jednog dana sresti. I zato ti hvala što neću morati da pedalam do Atlantika, da isti preplivam kao Dunav, a posle i dalje verglam po obodima Južne Amerike i po Riju, sve do tvoje kuće.

Ronaldinjo Ronaldinho

Znaš, smešno zvuči, ali tebi znam da mogu otvoreno da priznam, kada si ti stigao u Barsu, ja sam imao 16 godina, i iako nisam mogao da igram ni u svom Proleteru iz Zrenjanina, i tada sam, i dalje verovao da ću nekako stići makar do Barselone B da te čuvam na jednom treningu. Jer, ja sam bio teški, prespremni desni bek, onaj dosadni, kao onomad kada te je smarao Kalid Bularuz sa brojem 9 na leđima.

Priznaćemo, i ti i ja, da je mnogo bolje što sam ubrzo shvatio da je bolje da se okrenem talentu ka pisanju i novinarstvu, i da na, neki drugi način, zakažem ''jedan na jedan'' sa tobom.

Jer, znam da ćemo se ovako najbolje razumeti. Kao što si ti večiti dečak sa Bubamarom među nogama, tako sam i ja mali krelac sa 12 svojih različitih dresova, u svojoj bordo-plavoj sobi koji netremice, evo, već dvadeset i kusur godina gleda naše bordo-plave.

Zato ću i ove godine da dođem biciklom do Barse. Pa kako drugačije? Dečaci nemaju drugo prevozno sredstvo, a ni luđe, ni lepše snove. A ti to najbolje znaš.

I zato, Roni, hvala ti za sve trikove, golove, driblinge, pobede, osmehe i inspiraciju da ne odustajem.

P.S. Nađi nekog da ti prevede sve ovo dok ne odvozam tih 2.300 kilometara, mada i da ne uspeš, sporazumećemo se ti i ja svakako.

Ljubi te brat, Ćomi Longinov iz Zrenjanina

Barsa

Ne propustite

Komentari

44 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
VATRENI BAVARAC
Friday, 10.02.2017
12:46

Najbolji svih vremena je pele ,a iza njega svi ostali jer ono sta je pele uradio nije niti jedan igrac i vjerovatno nece niti jedan

avatar
Stefmajster
Friday, 10.02.2017
11:27

Bravo CARE za tekst.. u par puta citajuci, suze na ocima.. Visca Barca!

avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 10.02.2017
10:01

Ronaldinjo je faca! A vi sto spominjete Real,Ronalda i Mesija,ukucajte njihovu listu golova na yt i posle 5og samo se ponajvljaju,obojica daju iste dosadne golove,jedino sto Ronaldo daje malo drugacije jer ima snage za sut iz daljine,a posle toga dodjes i ukucas Raul top10,Drogba,Zidan,Shevchenko top10,pa to sve i jedan drugaciji gol od drugog,pa ima neki smek,pa normalan osmeh,sve u svemu daleko lepsi fudbal i daleko lepsi golovi!

avatar
Trajke10
Friday, 10.02.2017
02:10

Lik u tekstu pominje biciklu vise puta! Neće ti on poslati avion bratiću pa i da mu prevedu na 100 jezika!

avatar
Friday, 10.02.2017
01:47

Aj da razumem da navijas za Barsu i da si zaljubljen u Ronaldinaj ali nazvati Ramosa somom koji je tad imao ako se nesot secam 20 godina, je malo previse. Primecuejm da se i u tekstu o Ronaldinju vise hvalis sto si navijac Barse no ljubitelj Ronaldinja. A mislim da u tekstu o ovakom igracu to zaista nje neophodno. I to razbacani prsljenovi i ostalo, malo je preterivanja. Umesto da lepo i objektivno kazes ROnaldinjo pre Barse Ronaldinjo posle, sve njegove uloge, covek je bio bog sa loptom, zezao se an terenu, plesao sambu sa loptom, skakutao i igrao se an terenu. Cak iako je imao i burnu noc, i ako su ga vadili pijanog sa 3,4 devojke noc pred utakmicu on je gavao golove, prodavao finte, i onaj cuveni klip kad igra dobacivanja sa preckom.

avatar
Friday, 10.02.2017
01:24

somu serhiu ramosu, pa svaka vam cast covek je legenda svetskog fudbala i nasli ste se vi da pricate takve gluposti , sad zamislite ja kazem kako je dinja u najboljim godinama u dzep stavio ostareli lilian tiram na sp 2006 kada se zizu sprdao sa celim brazilom . Naravno da je Dinjo jedan od najvecih ali covek koji je bio najveci majstor je Zinedin Zidan , znam da ga mnoogi ne vole zbog toga sto je trener reala ali dinjo nije mogao sam voditi i dirigovati igru celog tima kao zidan . o njemu napiite tekst ili o ronaldu fenomenu ili o badju a ne samo da pisete tekst u kome ce te se rugati nekom i pisite objektivno i bez omalovazavanja . sportski pozdrav

avatar
Real21
Friday, 10.02.2017
00:50

Nije simke sam u ovome... imam utisak kao da ovaj koji je pisao vise ne voli real nego sto voli barsu i legendinha

avatar
puyol
Friday, 10.02.2017
00:25

Izgleda je neko bio malo zaljubljen u Dinja. hehehenŠalu na stranu verovatno najbolji brazilac ikad. a i u prva 3 najbolja ikad sa Mesijem i Maradonom(znam bolje od vas i bez prigovora) . Mada po nekim segmentima igre i njih šiša jer nikad nije igrao sa 100% već je gledao da zabavi publiku nemogućim potezima. Igrati protiv jednog zidana figa ronalda ... I biti dominantan kao on i sve oči biti uprte u vas govori više o njegovoj veličini nego broj golova i drugih statističkih podataka i pri tom zabavljati publiku i ostavljati protivnike u čudu (najbolje igrače tog doba ) jer setimo se on je tad igrao sa solidnom Barcom protiv možda i najjačeg skupa igrača u istoriji(sve same klase od igrača koji su obeležili fudbal) i to je ono po meni sto njega svrstava u sami vrh svetskog fudbala ta dominacija nad nekim od najboljih koji su pored njega izgledali prosečno. Objavite komentar da vam ne bih ukinuo sajt

avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 10.02.2017
09:25

Cuj znam bolje od vas?!?!?!?!!? A debeli zuba rukomet igrao,Pele bocanje? Zidan nije ni igrao? I NE POSTOJI NAJBOLJI! Sve je stvar licnog izbora,jer je nekome najbolji Bufon,nekome Maldini,nekome Makelele. Maradona je ikona,covek je sa smesnom reprezentacijom osvojio SP i na me i posebno drag nacin kako je izbacio pegave,ali je Maradonina karijera zbog zna se cega veoma slaba,statisticki nije ni u top 300,ali je vrhunski igrac bio i po mom misljenju,najveci igrac. Ronaldinjo je takodje vrhunski igrac,ali isto tako slaba karijera,jer je ima par dobrih sezona i tjt,to sto je kao klinac visio po Parizu ili sto se od 29 godine vucara po raznim Amerikama mi nikako nije za razmatranje za listu najboljih ikada,ali jeste za listu najboljih igraca,umetnika ili sta vec. I za kraj Mesi,covek ima nznm tacno ali tipa 9 fenomenalnih sezona u kojima asistira,daje 50 golova,pokupio je brdo trofeja i licnih dostignuca,ALI je to uradio u samo jednom timu i u samo jednom sistemu koji ocigledno njemu savrseno odgovara,sve moguce utakmice koje su bile bitne i teske i van Barse tj. Van tog sistema,on je izgubio,tako da takav jednostavno ne moze biti u top3 nikako. Kada se pogledaju cele karijere,zajedno sa trofejima i sa prikazanom igrom na terenu,trojica najboljih u novije vreme su Zuba,Zidan i Drogba u starije vreme definitivno Pele,Romario,Ziko

avatar
Go Hard or Go Home
Thursday, 09.02.2017
23:40

Lik vise mrzi Real nego sto voli Barselonu i Ronaldinja... :)

avatar
Lazo Medvedji
Thursday, 09.02.2017
20:41

Haha Milovane Milovane. Koliko god imao obavezu da pises nepristrasne vesti, cak su i tipovi poput Dalibora skontali za koga ti srce kuca. Nek si nam i konacno priznao. MES QUE UN CLUB. Vista El Barca.

avatar
БОЖЕ, СПАСИ СРБИЈУ
Thursday, 09.02.2017
18:56
avatar
bagra
Thursday, 09.02.2017
13:55

Dobar tekst skroz!

avatar
Barca4ever
Thursday, 09.02.2017
13:45

Kako je nekada bilo lepo gledati fudbal koji su igrali pravi majstori a ne atletičari. Imalo je driblinga, klizecih a danas nista. Retko ko uradi biciklicu tokom meca. Bio si i ostao jedan od najvećih majstora ove igre a takođe plakao sam kad se Larson oprastao od Barselone. Previše sam gotivio tog majstora. Najlepse su bile utakmice između Barse i Celzija gde su padali neverovatni golovi. Ipak najlepši je bio Frenkijev.

avatar
monty
Thursday, 09.02.2017
12:28

Koji brat... Svaka cast za tekst nKo zna koliko nas je sve ove trenutke dozivjelo na isti ili slican nacinn koliko emocija scena golova premotanih u glavi... Hvala autoru na tekstu

avatar
mak_juventino
Thursday, 09.02.2017
12:23

Jedan je Ronaldinho !

avatar
Vlaaada_023
Thursday, 09.02.2017
12:18

Super i ja sam iz Zrenjanina :)

avatar
Samo Barsa1
Thursday, 09.02.2017
12:16

Sjajan tekst, Ronaldinjo je legenda Barse, posle Mesija, Krojfa, Inijeste..., najjace je ovo za Ramosa, Mesi i Ronaldinjo su ga unistavali, zbog toga nas ne vole, zbog 0:4, 0:5, 6:2, oni ne mrze Barselonu nego Mesija.

avatar
World is.... REAL
Thursday, 09.02.2017
13:12

A zbog cega ti mrzis Real? Pa zato sto je najveci, a tvoja Barsa nikada nece biti kao Real. Tekst o Ronaldinjo on ponovo vredja Real. E moj ti....

avatar
Stefmajster
Friday, 10.02.2017
11:31

po cemu je najveci? mozda zbog broja trofeja? (Barsa je najtrofejniji klub u top 5 liga), mozda zbog fanova i publike (Barsa ima najvise fanova, a publiku necu ni da poredim; zna se ko zvizdi legendama i igracima), mozda po istoriji (realovu istoriju znas, oduvek cela drzava radi za real, dok Barsina istorija... ogranicen mi je komentar), filozofija kluba mozda (Barsina filozofija se zna, da se igra dobar i lep fudbal kako bi fanovi uzivali, dok realova filozofija se zna, samo pare da se prave)... i da ti ne nabrajam dalje... seti se samo suze Ikera Kasiljasa i sve ce ti biti jasno.. jasno, da je real mnogo manji od najveceg kluba na Svetu, Barselone!

avatar
Samo Barsa1
Thursday, 09.02.2017
15:44

Za mene je Real najveci klub ikad, to priznajem, imate najvise trofeja, tu nema dileme, ali kazem da vi ne mrzite Barsu nego Mesija, zato sto bas je unistio.

avatar
Benz9
Thursday, 09.02.2017
13:39

Pa dobro covjece koji ti je...Tekst je napisan tako da pokaže da je Ronaldinho ucitelj,a Mesi i svi poslije njega samo ucenici..Sve i da dobijete 10-0 ida tvoj Mesi da 9 golova nije nece doživjeti ono sto je Ronaldinho - pljesak Bernabea...Ohladi malo sa Mesijom smorio si vise..

avatar
brekbaCh
Thursday, 09.02.2017
12:06

Bas mi se svideo tekst, iako Barsu ne podnosim. Ronaldinjo, Ronaldo, Rivaldo, Cavi, Inijesta.. njih moras da postujes iako ne volis njihov tim. Pre svega mi se svidja tekst jer objasnjava kako je Barselona dosla ovde gde je sada, i ko je zasluzan za to. Objasnjava ovim klincima da je Mesi naslednik, a ne rodonacelnik i da je u srecnija vremena bio veci gust gledati Ronija od 25m nego Nejmara od 90m. Dobar deo njih ga nije ni gledalo..

avatar
Samo Barsa1
Thursday, 09.02.2017
12:18

Ne postujes Mesija? jel zbog onog gola u LS protiv vas jel zbog 0:5, 0:4, 6:2, Razumjem tvoje komplekse druze.

avatar
Don Andres
Friday, 10.02.2017
00:11

svaka cast ronaldinju. jedinstven virtuoz sa loptom ali nije ni blizu messija kad su stvari koje je za barsu uradio. messi je bez ikakve dileme najbolji fudbaler u istoriji barselone. messi je svakako rodonacelnik jer je gvardiola donio dijametralno suprotan fudbal od onoga koji se igrao pod rajkardom...evo tekst koji je madridska marca objavila prije par dana...Ako je neko i sumnjao da će se to desiti, ne treba više, jer Messi sa svakim danom koji prođe pokriva sve više prostora. Teren je njegov. Pokazao je to na Calderónu gdje je održao lekciju totalnog nogometa. Sada kada Iniesta i Busquets nisu tu, Messi je bliži sredini terena nego ikada prije. Radi sve što treba i radi to dobro. Messi nije samo napadač, nije čak ni vezni igrač. Leo je sve. Blizu je da napuni 30 godina, a to mu je samo pomoglo jer sada pravi promjene na većem dijelu terena. On ruši protivničke odbrane, a to radi brzinom mladog Lea ili dodavanjima koje je naučio od Xavija. Messi je posljednji učitelj totalnog nogometa kojeg je izumio Di Stéfano i kojem je ime dao Johan Cruyff. Najbolji mora biti tamo gdje se odlučuju utakmice, a to je uvijek sredina terena. I tamo je Leo i bio, a on je uvijek igrač odluke. Igračima Atlética nije bilo lako, sigurno je da im noge klecaju kada ga vide. Leo je neiscrpan izvor totalnog nogometa. Nešto se promijenilo na poluvremenu. Igrači Atlética su stisnuli zube i Barça nije dobro izgledala. Dok Messi ne bi dobio loptu. Kao nekada dok je tu bio Xavi. Kao kada je tu Iniesta. Radio je ono što rade oni i na sve to dodao dio sebe. On se mijenja po potrebi. Drugačiji je, ali je ostao on. Čisti nogomet.

avatar
Friday, 10.02.2017
00:01

Au, pa ti stvarno si u problemu... Opusti se malo od Messija , nije on najbolji svih vremena , nece nikada ni biti...

avatar
Kladionicar
Thursday, 09.02.2017
20:45

Ne razumes ti nista, jer ocigledno nisi gledao ovog madjionicara. Mesi je fantastican fudbaler ali niko nikada nece raditi sto je radio ovaj lik. A taj dan koji autor nikada nece oprostiti Pepu smo mi MIlansti slavili.

avatar
Ronaldinjo
Thursday, 09.02.2017
11:44

Dobar tekst, donekle sam i ja sve ovo ovako i na slican nacin dozivljavao

avatar
Catalunya <3
Thursday, 09.02.2017
11:43

Aooooooo, kakav tekst...Sav se naježih, a malo je falilo i da pustim suzu :)))

avatar
BarsaSaMarsa10
Thursday, 09.02.2017
11:40
avatar
Benz9
Thursday, 09.02.2017
23:36

Mesi je nadmašio Ronaldinha po svim statistikama,ali ono stoje Ronaldinho radio na terenu radio jednostavno samo jedan Brazilac i bilo vise...Njih dvojica su bili tandem iz snova,a stvari koje su radili na terenu su cinili da izgledaju tako lako i jednostavno,ali bilo poslije njih nije to ni blizu ponovio...Za mnoge je dilema Mesi ili Ronaldo,ali za mene je dilema Ronaldinho ili Luis Ronaldo...

avatar
BarsaSaMarsa10
Friday, 10.02.2017
01:56

Mesi je bolji igrac od Ronaldinja,a Ronaldinjo je igrao najlepsi fudbal to je osnovna razlika.Ovo dolazi od coveka koji je uz Ronaldinja zavoleo Barsu.