Voša 2024/25 - Treće mesto realnost, san - Evropa

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 18.07.2024.
11:02
Izvor: Sportske.net

Koji su realni dometi "stare dame" u sezoni 2024/25?

fkvojvodina.rs
fkvojvodina.rs

Povezane vesti

Fudbaleri Vojvodine startuju novu sezonu na gostovanju ekipi Tekstilca, novopečenom superligašu, koji će ove sezone igrati u Bačkoj Palanci.

Uoči početka nove sezone, a nakon završenih priprema, jasno je da će Vojvodina biti daleko jača nego prošle sezone. Istina, otišao je kapiten Dejan Zukić, ali je umesto njega došao Marko Poletanović, do sada jedno od šest pojačanja ovog leta. 

Da li je Vojvodina sada konkurentnija i da li može da napravi iskorak u odnosu na prošlu sezonu?

Voša je u prošloj sezoni u nekoliko navrata ispuštala sigurne pobede. Ujedno, Božidar Bandović je bio treći trener u sezoni posle Radoslava Bataka i Ranka Popovića, te je sa ekipom odradio samo zimske pripreme i tek u ovoj sezoni ćemo moći da vidimo jasniju sliku njegovog rada. Ali, utisak svih koji prate Vojvodinu jeste da u ovoj sezoni Voša treba i mora da napravi iskorak. Makar da bude treća, što je jedan stepenik iznad u odnosu na prošlu sezonu. 

Pojačanja u svim linijama tima i na kritičnim pozicijama

Ako pogledamo trenutni sastav, odnosno pojačanja, Voša je zaista na papiru jači tim. Stigao je bekovski par - Mihai Butean i Lukas Baros, dok će Kolins Sičenje biti konkurencija Seidu Koraću i Crnomarkoviću. Marko Poletanović i Marko Veličković su pojačali konkurenciju u veznom redu, dok je možda i najzvučnije pojačanje Jusuf Bamidele koji je stigao iz niškog Radničkog. Upravo se od njega i Kejleba Serija očekuje da prave razliku po krilima, te da uz pomoć Vukanovića, Ivanovića budu udarne igle u napadačkoj liniji. 

Što se tiče odbrane, bilo je jasno da su prošle sezone bokovi bili najveći problem stoga ni ne čudi što su došli internacionalci, ali malo poznati kod nas - Butean i Baros. Bjeković više nije u sastavu, Lazarević je otišao u Partizan, dok nije nemoguće da bude prodat i neki levi bek, jer su tu uz Barosa i Stefan Đorđević, Guram Giorbelidze i Stefan Bukinac. 

Vezni red je dobio glavno pojačanje otkupom Njegoša Petrovića od španske Granade, a upravo on će uz Poletanovića biti udarno oružje na sredini terena. Veličković je stigao kao jedan od najvećih talenata, deliće minutažu sa Nikolićem i Vukanovićem na poziciji iza napadača, koji će u većini mečeva najverovatnije biti Mihailo Ivanović. 

Glavno pitanje biće i kako će Božidar Bandović uklopiti Serija i Bamidelea, jer je poznato da je Nigerijac najčešće igrao na levom boku, mada pokriva i pozicije centralnog napadača i polušpica. Ne treba zaboraviti ni Andriju Radulovića, koji je eksplodirao kod Bandovića, i koji će sigurno imati značajnu minutažu i ove sezone. 

I za kraj, ostaje i da vidimo da li će Lazar Carević ostati izbor broj jedan, ispred Dragana Rosića, koji je zimus došao kao veliko pojačanje iz Radničkog, ali je posle četiri utakmice kao starter, postao rezervna opcija. 

Ambicije - najveće moguće 

Vojvodina će posle Tekstilca, odmah putovati u Amsterdam na prvi meč drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Iako Ajaks prolazi kroz ozbiljnu krizu, ipak je to tim koji je daleko kvalitetniji i koji će poslužiti da se Vojvodina odmeri sa nekim evropskim velikanom. Liga konferencija svakako je po meri "stare dame", a najvažnije je da Voša ovog leta odigra što više evropskih utakmica i da naravno, ostvari san svakog navijača, a to je da se na jesen igra grupna faza UEFA takmičenja. 

Ambicije su svakako najveće moguće, a od rezultata u Evropi sigurno će zavisiti i ostatak prelaznog roka, odnosno potencijalna pojačanja. Za sada Vojvodina nema nameru da prodaje svoje najbolje igrače, jedino je kapitenu Zukiću odobreno da se konačno oproba u inostranstvu, nakon što je oborio brojne rekorde kao prvotimac. 

Zaključak - treće mesto realnost i grupna faza LK - san

Realni domet jeste treće mesto, san je - grupna faza i jesen u Evropi. Ako Ajaks bude prejak, Vojvodina će nastaviti takmičenje u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, gde će sigurno moći da se sastane sa znatno slabijim rivalima nego što su "kopljanici". Naravno, biće potrebno i sreće i da se stvari poklope, ali, nakon što je Voša odradila dva odlična prelazna roka, zimus i sada, nekako je logično očekivati iskorake u odnosu na prošlu sezonu. 

Prva stanica - Bačka Palanka, druga - Amsterdam. "Stara damo", neka je sa srećom. 

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DRUG OSTOJA
Thursday, 18.07.2024
22:23

Baš bih voleo da se Voša podigne i da počne redovno da igra bar jesen u Evropi. Neka je LK, ali da je redovno igraju.