Kostarika ne prašta Evropljanima

Autor: Boban Filipović
petak 20.06.2014.
15:22
Izvor: Sportske.net

Na svih šest mečeva protiv reprezentacija sa 'starog kontinenta' na Mondijalima u istoriji, Kostarikanci su uspevali da zatresu protivničku mrežu.

Beta/AP Photo/Sergei Grits
Beta/AP Photo/Sergei Grits

Povezane vesti

Na svom debiju na Mondijalma, pod kormilom Bore Milutinovića u Italiji '90, Kostarika je u grupnoj fazi takmičenja dobila oba rivala sa 'starog kontinenta' – Škotsku (1:0) i Švedsku (2:1). Iako su ovo jedini ostvareni trijumfi, reprezentativci ove zemlje Srenje Amerike nikada nisu završili meč protiv Evropljana bez postignutog gola na planetarnoj smorti najboljih.

Te 1990. Kostarikanci su eliminisani u 1/8 finala od države koja više ne postoji, Čehoslovačke, rezultatom 1:4, meč je obeležio het-trik Tomasa Skuravog.

12 godina se čekalo na novo ušečće, Kostarika se kvalifikovala na Mondijal u Japanu i Južnoj Koreji, gde je u grupi sa Kinom, Turskom i Brazilom, uz (redom) pobedu, remi i poraz završila učešće zbog slabije ukupne gol razlike od jedine evropske zemlje sa kojoj je odigrala 1:1.

Četiri godine kasnije u Nemačkoj, Kostarika je poražena u sva tri meča u grupi, od domaćina 2:4, od Ekvadora 0:3 i od Poljske 1:2. Kao što vidimo, opet su zatresli mrežu u duelima sa evropskim reprezentacijama.

Osokoljena startnom pobedom nad Urusima, Kostarika čeka svoj drugi megdan u Brazilu protiv Italije. Meč se igra u Resifeu s početkom u 18h.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke