(Anti)heroj Kristijano Ronaldo – Osvoji „Boginju“ i postani fudbalski „Bog“

Autor: Lazar Nikolić
ponedeljak 28.11.2022.
11:15
Izvor: Sportske.net

Nakon „Otpisanih“ obično se emituje „Povratak otpisanih“.

EPA-EFE/Abir Sultan
EPA-EFE/Abir Sultan

Povezane vesti

Otpisan je! Ostao je bez kluba. Pre Mundijala niko mu ne daje šanse, sporedni je lik u katarskoj priči. Pitanje je samo hoće li „arhineprijatelj“ osvojiti Svetsko prvenstvo i postati najbolji fudbaler ikada. Ovo nije i ne može biti Mundijal Kristijana Ronalda.

Kristijano Ronaldo je od pre nekoliko dana zvanično „na ulici“, bez posla, nakon što je sporazumno, mada se tu niko ni sa kim nije sporazumeo, raskinuo ugovor sa Mančester junajtedom. Njegov Portugal došao je na Mundijal u Kataru bez velike pompe, niti je u krugu favorita za „Boginju.

Ronaldo je u klupskoj karijeri osvojio sve. Pet trofeja u Ligi šampiona, četiri Svetskog klupskog prvenstva, tri Premijer lige i po dve Primere i Serije A.

Kada je reprezentativna karijeru u pitanju i tu ima trofeje momak rođen 5. februara 1985. godine u Madeiri. Godine 2016. kao kapiten vodio je svoj Portugal do titule na Evropskom prvenstvu, tri leta kasnije Ronaldo i njegov „Selesao“ osvojili su prvo izdanje Lige nacija, a 117 golova za nacionalni tim čine ga najboljim strelcem ikada u reprezentativnom fudbalu. Pa šta mu fali, osim nečijeg subjektivnog utiska, da bude proglašen najboljim ikada – mundijalska „Boginja“.

Svetsko prvenstvo u Kataru najverovatnije biće poslednje za 37-godišnjeg Kristijana. Ovo će mu biti peti Mundijal u karijeri, a do sada se na najvećoj planetarnoj smotri nije proslavio, naravno imao je „bljeskove“, ali to nije bilo dovoljno za najviši cilj.

Te 2006. godine u Nemačkoj mladi Kristijano krčio je put ka svetskoj slavi. Kapiten u reprezentaciji Portugala bio mu je Luis Figo, a on momak na koga bi trebalo obratiti pažnju, ali ne i prva uzdanica „Selesaa“. Igrali su tada sjajno Portugalci predvođeni Felipeom Skolarijem, stigli do polufinala gde su poraženi od Francuske golom Zidana, ali Ronaldo nije bio u centru pažnje. Postigao je jedan gol u drugom kolu protiv Irana, molio sudiju Elustonda da pokaže crveni karton saigraču iz Junajteda Vejnu Runiju u četvrtfinalu i poslednjim golom u penal-seriji poslao Engleze kući.

Sve se promenilo četiri godine kasinije u Južnoj Africi. Krisijano je na Mundijal došao kao osvajač „Zlatne lopte“, pobednik Lige šampiona sa Mančester junajtedom 2008. i najskuplji fudbaler na planeti posle transfera u Real Madrid leta 2009. godine. Uzeo je kapitensku traku i Figovu sedmicu, postao lider Portugala, a sve oči javnosti bile su uprte u njega. Razočarao je sve, postigao tek jedan „nebitan“ gol protiv Severne Koreje u pobedi od 7:0, a Portugal je ispao sa šampionata već u osmini finala od tada nezaustavljive Španije. Ronaldo nije mogao ništa.

Mundijal u Brazilu 2014. ostao bi samo san za Portugalce da nije bilo njihovog „spasioca“ Kristijana. Ronaldo je u baražu „sam“ odveo „Selesao“ u „Zemlju kafe“. U dve utakmice postigao je četiri gola Šveđanima, het-trik“ u revanšu, pokazao Zlatanu ko je bolji i mogao da počne sa pripremama za Svetsko prvenstvo.

Nažalost po Ronalda i Portugalce tamo se nisu proslavili. Kristijano zbog povrede nije došao u najboljoj formi, a bez njegovog najboljeg izdanja Portugal nije uspeo ni da prođe grupu. Nemačka ih je „razmontirala“ sa 4:0, Ameri odoleli 2:2, a Ronaldov pobednički pogodak u poslednjem kolu protiv Gane bio nedovoljan za mesto među 16 najboljih.

Na prošli Mundijal u Rusiji Portugalci su došli kao prvaci Evrope. Ronaldo u prvoj utakmici protiv Španije odigrao meč života za „Selesao“, pokazao šta znači ono čuveno čovek-tim i u bukvalnom smislu sam izborio bod protiv Španije. Het-trik i „slobodnjak“ iz snova u 88. minutu za 3:3 ušli su u legendu Mundijala. Ronaldo je tako postao najstariji fudbaler koji je postigao tri gola na jednoj mundijalskoj utakmici. U narednom kolu nastavio je sjajni ofanzivac da rešava utakmice i postigao pobedonosni gol protiv Maroka, ali se sve poremetilo nakon promašenog penala u poslednjem kolu grupne faze protiv Irana. Portugalci su tada izgubili prvo mesto u grupi i umesto Rusije naleteli na nezgodni Urugvaj u osmini finala. Iskusni selektor „Urusa“ Oskar Tabarez i sjajni štoperski par Godin-Himenez uštopovali su Ronalda koji se na terenu gotovo nije ni video, a Kavani sa dva pogotka kao da je rekao: „Kristijano nisi najbolji ikada“.

Katar je poslednja prilika, sada je otpisan, ali zar ga nisu stalno otpisivali? Posle „Otpisanih“ obično emituju „Povratak otpisanih“.

AdmiralBet nudi kvotu 13 da će Portugalija osvojiti Mundijal.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke