Portugal - Hoće li “Čarobnjak” iz Benfike biti dovoljan?

Autor: Lazar Nikolić
subota 10.12.2022.
12:30
Izvor: Sportske.net

Svet priča o Ramosu…

EPA-EFE/Rolex dela Pena
EPA-EFE/Rolex dela Pena

Povezane vesti

Kada je portugalska A Bola, sprovela anketu među čitaocima, njih oko 70% se izjasnilo da Ronaldo treba da ostane na klupi u utakmici sa Švajcarcima. Nije da ih je selektor poslušao, na kraju krajeva, Fernando Santoš je izjavio da objašnjenja za odluke daje jedino igračima u svlačionici.

Jasno, iskusni trener je odmah rekao da je Ronaldo kapiten i najvažniji deo tima, ali niko ozbiljan ne veruje da će početi četvrtfinale. Jednostanvo, ne bi imalo rezona preseliti na klupu trostrukog strelca Gonsala Ramosa, momka koji je het-trikom zapalio domovinu.

"Kralj je mrtav, živeo kralj", mogli bi da kliču na krajnjem evropskom zapadu, jer se ne pamti da je neko na takav način obeležio svaki svoj debi za nacionalne selekcije i klub.

Ramos, momak koji je rođen na jugu, u popularnom letovalištu Algarve je navikao na golove. On je zahvaljujući fer-plej nagradi u svom mladom timu Olhao dobio priliku da poseti kampus Benfike. Posetio i ostao, 2013. deceniju pošto je Ronaldo debitovao za Portugal. Sada ga je Ramos zasenio.

On je sve svoje debije obeležavao na sličan način, recimo, kada je pozvan u reprezentaciju do 19 godina, za prvenstvo Evrope 2019. godine, Portugal je završio iza Španaca, izgubili su finale (Feran Tores je bio prevaga) iako su bili prvi u grupi. Ali, Portugal je pričao o Gonsalu Ramosu koji je dao četiri gola na prvenstvu. Da Maroko nije eliminisao Špance, Ramos bi mogao da se suoči i osvetu Toresu, ali sigurno da to nije priželjkivao, Maroko je, ipak lakši rival.

Mladi fudbaler Benfike za koju je debitovao pre dve godine i dao dva gola kada je ušao protiv Aveša na debiju je iz fudbalske porodice. Otac mu je bio prvoligaški igrač, ali daleko od visina koje je već dostigao 21-godišnji "Čarobnjak" kako ga zovu. On je ove sezone za Benfiku dao devet golova u jedanaest mečeva u šampionatu, a pre dve godine kada je debitovao, bio je strelac, ne samo u seniorima, već i "B" ekipi, timu do 23 godine i omladincima. Osim što je najbolji strelac lige, on je već dao het-trik, ali u Evropi, Mitjilandu u Ligi šampiona, pa eksplozija protiv Švajcaraca možda i nije toliko iznenađenje.

Portugalu se sada otvara put, na Mundijalima imaju negativno iskustvo sa Marokancima čija ih je zlatna generacija iz 1986. zgazila u Meksiku. Kada se pogleda tradicija, ne blistaju. Dobili su 2006. svoju bivšu koloniju Angolu na startu nemačkog Mundijala, Pedro Pauleta je postigao jedini gol. Nisu uspeli da savladaju četiri godine kasnije Obalu Slonovače,ali su na poslednja tri prvenstva savladali dva puta Ganu i pisali smo i o toj utakmici, baš Maroko golom Ronalda pre četiri godine. Ta utakmica je bila napeta, Afrikanci su bili bolji tim, a Rui Patrisio ih je spasao, pogotovo kada je odbranio zicer Junesu Belhandi. Na kraju je veliki broj Marokanaca na "Lužnjikiju" bio nesrećan, ali i ponosan na tim koji je ispao nakon startnih poraza od Irana (autogolom u 95. minutu) i Portugala, na kraju su remizirali sa Španijom u Kalinjingradu.

I sada će navijači tima sa severa Afrike biti u većini, pa je i to nepovoljna okolnost po Portugal...

Ipak, bolji su tim, ako pokažu ono što i protiv Švajcarske favoriti su za polufinale, bez obzira na kvalitet ekipe, nakon kvalifikacija i poraza od Srbije, malo ko je “Selesao das Kinjaš” očekivao tako daleko…

Portugal je favorit protiv Maroka u četvrtfinalu Mundijala, a kvota da će Portugalci u polufinale prema AdmiralBetu 1.75.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke