Japan - ''Samuraji'' u stanju zagorčati život favoritima?

Autor: Nemanja Veljković
četvrtak 17.11.2022.
14:30
Izvor: Sportske.net

Tim koji ima šta da ponudi.

EPA-EFE/ALI HAIDER
EPA-EFE/ALI HAIDER

Povezane vesti

Reprezentacija Japana će u Kataru sedmi put zaredom učestvovati na Svetskom prvenstvu. Niz je počeo 1998. u Francuskoj, ali će ove godine imati nikad teži zadatak da ponove ranije uspehe i obezbede plasman u osminu finala.

U Kataru će u grupi E ''ukrstiti koplja'' sa favorizovanim selekcijama Španije i Nemačke, te Kostarike.

''Samuraji'' su vizu za Katar obezbedili osvajanjem drugog mesta u poslednjoj rundi azijskih kvalifikacija, iza Saudijske Arabije sa kojom su vodili veliku borbu za prvo mesto. 

Po završetku kvalifikacija, Japan je u junu odigrao četiri prijateljske utakmice i imao polovičan učinak. Pobede su ostvarene u duelima protiv Paragvaja (4:1) i Gane identičnim rezultatom, dok su poraze doživeli od Brazila (1:0) i Tunisa (3:0). U septembru su remizirali bez golova protiv Ekvadora, da bi zatim savladali favorizovane Amerikance sa 2:0.

Postavlja se pitanje, koji su dometi i šta u Kataru može da se očekuje od ove selekcije Japana? Na prvi pogled, to je tim koji ima šta da ponudi. Japan nema izrazitu zvezdu u ekipi, ali su kompaktni i igraju timski i organizovano, a najveći broj fudbalera nastupa u Evropi.

Sa klupe ih predvodi Hadžime Morijasu, bivši reprezentativac i čovek kojem su istovremeno poverene i generacije do 17 i 23 godine. Na klupu seniorskog tima je seo odmah nakon Mundijala u Rusiji zamenivši Akirija Nišina, kojem je do tada bio pomoćnik. Od njegovog preuzimanja tim je dobio novi, svežiji izgled. Samo dva igrača od pre četiri godine zadržala su mesta u startnoj postavi, a to su kapiten Maja Jošida i desni bek Hiroki Sakai. Pomenuti štoper Jošida trenutno nastupa za Šalke, a osim u Nemačkoj ima veliko iskustvo igranja u Premijer ligi i najpouzdaniji je igrač u reprezentaciji kada je defanzivna linija u pitanju. Ne treba ni defanivca Arsenala Tokihira Tomijasua. U veznom redu glavnu reč vodi dvojac Vataru Endo i Hidemasa Morita. Igrač na kojeg posebno trebao obratiti pažnju je Daići Kamada. Fudbaler Frankfurta jedan je od ključnih igrača i u timu i u reprezentaciji. Ove sezone je u dresu nemačkog tima postigao 12 golova u svim takmičenjima. Teško da bi Frankfurt mogao da osvoji Ligu Evrope bez pomoći Kamade, a od njegovog uticaja umnogome zavisi i igra Japana. Ito, Haraguči, Endo, Tanaka, Doan... igrači su koji vode glavnu reč u svojim klubovima u Nemačkoj. Prva zvezda je verovatno napadač Monaka Takumi Minamino, ali će on morati da podigne nivo forme ukoliko želi da njegova selekcija bude konkurentna u Kataru.

Očekuje se da Japan u Kataru nastupi u formaciji 4-2-3-1. Ovaj tim ne preferira igru dugih lopti, već kratkih pasova. Glavni kvalitet Japanaca je, kao i uvek, brzina i fantastična igra u tranziciji, pa će biti zanimljivo videti šta su spremili za premijeru sa Nemcima.

Japan je i prva reprezentacija koja je objavila spisak od 26 igrača, a na njemu se našao i nekadašnji igrač Partizana Takuma Asano.

''Odlučili smo se za fudbalere koji će biti na istoj talasnoj dužini kada je tim u pitanju, koji će moći da se međusobno povežu, da budu jedinstveni, ali i da kroz svoju organizaciju iskažu svoje individualne karakteristike'' rekao je tada Morijasu.

Japanci će prvu utakmicu na Mundijalu u Kataru odigrati 23. novembra protiv Nemačke, četiri dana kasnije igraće sa Kostarikom, dok ih 1. decembra očekuje duel sa Španijom.

Da se nisu našli u grupi sa izrazitim favoritima poput Španije i Nemačke, Japan bi se smatrao jednim od kandidata za prolaz u nokaut fazu. Kako stvari trenutno stoje, prolaz u osminu finala pored ovako moćnih evropskih timova bilo bi veliko iznenađenje. Ipak ništa nije moguće, nijedno Svetsko prvenstvo do sada nije prošlo bez barem jednog iznenađenja, a možda bi to ove godine mogao biti upravo Japan.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke