Japanci ne zaboravljaju Piksija: "Bio je veliki igrač, previše mrzi da gubi!"

Autor: Ivan Cvetković
utorak 29.11.2022.
20:01
Izvor: Sportske.net

Na konferencijama za medije reprezentacije Srbije gotovo se redovno nađu znatiželjni japanski novinari, od onih mlađih, pa sve do iskusnijih kolega.

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Razlog je jasan - selektor "orlova" Dragan Stojković ostavio je dubok trag u Japanu gde je sedam godina nastupao za Nagoju kao fudbaler, dok je istu ekipu vodio kao trener pet godina tokom kojih je osvajao i trofeje.

Japanskog kolegu iz jednog od tri najveća sportska lista u Japanu "Sponichi" po imenu Nobuto Azuma sam sasvim slučajno sreo na utakmici između Australije i Francuske, pa smo spontano započeli razgovor o različitim temama.

Nezaobilazna je bila, naravno, Dragan Stojković, a gospodin Azuma je staloženo, mirno i veoma ubedljivo pričao o statusu popularnog Piksija u Japanu.

"Lično se ne sećam svoje prve impresije o Draganu Stojkoviću jer je to bilo jako davno. On je u Nagoju stigao 1994. godine i ubrzo je postao veoma popularan u Japanu zbog elegantnog stila igre i neustrašivog karaktera koji mu je ponekad stvarao nevolje. Bio je veliki igrač", nema dilemu iskusni novinar u razgovoru za Sportske.

"Nagoja je pod njegovim trenerskim vođstvom imala jak tim sa odličnim napadačima, naročito po strani gde su delovali reprezentativci Japana Tamada i Kanazaki. Često se oslanjao na visinu napadača iz Australije Kenedija. Igrao je veoma napadački fudbal, a kolege su mi posvedočile da je mnogo mrzeo da gubi meč", ističe Nobuto Azuma.

O kvalitetima Srbije, kako kaže, nije previše upoznat, ali poznaje neke od ključnih igrača našeg tima.

"Izvinite, ali nisam previše upoznat sa timom Srbije, tek kroz tekstove iz novinskih agencija. Međutim, znam za Dušana Vlahovića, Aleksandra Mitrovića i Filipa Kostića. Kostić je igrao sa reprezentativcem Japana Kamadom u Ajntrahtu iz Frankfurta. Nije mi lako da im prepoznam lica (smeh)."

Bez obzira na to, podrška "orlovima" nije izostala.

"Naravno da podržavam Piksijev tim, nadam se da će Srbija proći grupu. Nakon toga, Srbija može mnogo ako odigra na svom nivou", smatra novinar "Sponičija" Nobuto Azuma za Sportske.

Iz Katara: Ivan Cvetković

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke