Južna Koreja – Premalo „Evropljana“, ništa bez kapitena Sona, Bento „preti“ svojima?

Autor: Stefan Matić
sreda 16.11.2022.
18:00
Izvor: Sportske.net

Prolazak grupe bi bio uspeh.

EPA-EFE/YONHAP
EPA-EFE/YONHAP

Povezane vesti

Kvalifikovanje Južne Koreje na ovogodišnji Mundijal se nikada nije dovodilo u pitanje. Paulo Bento je vodio svoj tim do drugog mesta u grupi AFC, ispred njih je završio sam Iran sa dva boda više. Koreja nije ni imala drugog takmaca osim Iračana, pored njih u grupi su bili još Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak, Sirija i Liban. Koreja je na kraju imala 23 boda, Iran dva više a trećeplasirani UAE tek 12 bodova. Bentov tim je srušio i neugodnu tradiciju dugu 17 godina – prvi put su savladali Iran još od 2005. godine i to rezultatom 2:0. 

Ono što je očigledno jeste to da predstavnik Azije najviše zavisi od svog kapitena, Hjong-min Sona. Napadač Totenhema je imao slab početak sezone u PL, kasnje je ušao u formu, ali je zadnje tri utakmice propustio zbog frakture očne duplje zadobijene u meču protiv Marseja. Prognoze su takve da ćemo ga videti u Kataru, samo je pitanje da li od prvog kola.

U odbrani imaju sjajnog Kima, defanzivac Napolija je u potpunosti zamenuo Kulibalija koji je letos pojačao Čelsi. Napolitanci su dobili nivo više na čvrstini sa Kimom, Spaletijev tim je primio 12 golova na 15 utakmica i imaju prednost od osam bodova na čelu Serije A u odnosu na Milan. Vezni deo terena drže In-Beom Hvang i Li. Hvang je ovog leta prešao u redove grčkog Olimpijakosa, dok Li igra već drugu sezonu u Majncu gde je standardan.

U ofanzivi, pored alfa i omege tima u vidu Sona, moramo pomenuti Hvanga Hi-čana i Ui-džo Hvanga.

Hi-čana već neko vreme gledao u Premijer ligi. Prošle godine je igrao u Vulvsima kao pozajmljen igrač RB Lajcpiga, da bi „vukovi“ ovog leta ozvaničili njegov dolazak na „Molinju“ u transferu vrednom 17 miliona evra. Ove sezone ga retko viđamo u startnoj postavi „vukova“, prošle je imao dosta bolju minutažu te je na 30 utakmica PL postigao i pet golova. Napadački trio kompletira Ui-džo, čiji je matični klub Olimpijakos, ali ove sezone nastupa u Engleskoj u Notingem Forestu na pozajmici. Međutim, ono što ne hrabri selektora Benta je forma njegove „devetke“. „Šumari“ navodno planiraju već tokom januara da vrate napadače u Olimpijakos, zbog nezadovoljstva njegovom formom.

Kao što smo pomenuli, AFC kvalifikacije su bile lake za Koreju te je bilo jasno i tamošnjem savezu da su selekciji potrebniji jači mečevi. Što se završilo ne tako prijatnim iskustvom. Posebno ne u duelu protiv Brazila, gde je verovatno i najbolja reprezentacija Azije ubedljivo izgubila rezultatom 5:1 što je ukazalo na velike probleme u odbrani. Kim, ne može sam jasno, ali ostatak reprezentacije (osim koje smo pomenuli kao glavne nosice igre), čine igrači iz raznih šampionata Azije sa dominacijom igrača iz najbolje lige Južne Koreje, K-lige.


Paolo Bentu se krajem šampionata završava ugovor sa selekcijom Južne Koreje. Portugalski mediji brinu o susretu sa nekadašnjim selektorom svoje zemlje, jasno da Bento zna itekako dobro tamošnju selekciju. Poslednji meč Južne Koreje na SP je bio onaj u trećem kolu grupne faze protiv Nemačke u Rusiji, gde su Son i saigrači savladali „pancere“ sa 2:0. Eliminisali su Nemce i poslali Meksiko u drugu rundu, ali „ratnici“ nisu prošli dalje.

Naravno, najveći uspeh ostaje sa prvenstva 2002. godine gde su bili jedni od domaćina. Osvojili su četvrto mesto, ali sada deluje kako bi i sam prolazak grupne faze bio neočekivani uspeh. Posebno ako pogledamo gigante sa kojima su u grupi poput Portugala i Urugvaja.

Južna Koreja počinje svoje takmičenje protiv Urugvaja 24. novembra, sledi okršaj sa Ganom četiri dana kasnije i onda sa Portugalom drugog decembra. Ukoliko mislite da Koreja može korak dalje od grupne faze, Admiralbet nudi kvotu 15 – pa ko voli, nek izvoli.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke