Na našem satu vreme stalo je - Čekali smo ovaj dan da se kazaljke pomere i otkucaju "vreme radosti"!

Autor: Lazar Nikolić
petak 02.12.2022.
12:19
Izvor: Sportske.net

Momci, zbog vas, zbog nas, zbog onoga što je bilo, zbog onoga što će biti!

FSS
FSS

Povezane vesti

Malo stariji se sećaju, mi mlađi smo gledali snimak, kada Dragan Stojković Piksi posle gola Nemcima na Mundijalu 1998. "gleda u sat". 

Mnoga su predanja isprčana u vezi ovog kultnog momenta. Neki govore da je to Piksi uradio aludirajući da njegovo vreme nije isteklo, drugi da je želeo da pokaže da je na Svetskom prvenstvu u Francuskoj došlo vreme da Jugoslavija napravi uspeh, a Stojković na kraju sam rešio dilemu i rekao da je iskopirao Zorana Cvijanovića iz filma "Mi nismo anđeli" kada glumac baci pogled na sat i šokirano kaže da kasni na posao.

To Piksijevo gledanje u sat, nažalost, dobilo je svoju četvrtu i najbolniju poruku mnogo godina kasnije - naš fudbal je tog trenutka "stao".

Reprezentacija voljene nam zemlje, kako god se ona zvala, od 1998. godine nije prošla grupu na Mundijalu. Dve godine kasnije "izašla" je iz grupe EURO-a, a bolje da nije, jer su nas Holanđani ponizili sa 6:1.

Fudbal u Srbiji stao je na 24 godine. Sa nekoliko pokušaja reanimacije, ali samo kratke, jer bismo se vrlo brzo vraćali u duboki san.

Kao da smo svi čekali Dragana Stojkovića, čoveka koji je te 1998. godine "zaustavio vreme" da ga opet pokrene i oživi sve naše snove i nadanja za jedino oko čega se ne deli ova bipolarna nacija.

Piksi je ovoga puta u ulozi selektora na Mundijalu u Kataru. Razbuđena Srbija posle sjajnih kvalifikacija i veličanstvene pobede na Portugalijom došla je u Katar da ponovo pokrene svoj fudbalski sat, ali prva dva para baterija nismo pogodili.

Poraz od Brazila i remi sa Kamerunom, uz sve sramne nefudbalske radnje sa strane, poremetile su optimizam naciji koja toliko voli fudbal, ali u njemu retko uživa.

Ipak, ta čuvena "treća sreća" ostala nam je za večeras. Ostala nam je Švajcarska, koja nam je donela neprospavane noći pre četiri godine u Rusiji, da je pobedimo i vratimo vreme na 1998, da se skazaljke na Piksijevom "satu" ponovo pokrenu i da Srbija ponovo meri fudbalsko vreme.

Ono što je bilo 24 godine može da se izbriše večeras u 22 sata. 

"Orlovi" ubacite te "baterije", neka noćas slavljem širom planete krene nova era najdražeg nam sporta - vreme radosti!

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak