Od ''ko je taj Kalaba'' do gola na Mundijalu za manje od četiri godine

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 28.11.2022.
18:11
Izvor: Sportske.net, TV Arena sport

Još jedan veliki stepenik u njegovoj karijeri.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Iako smo svi razočarani ishodom meča između Srbije i Kameruna (3:3), naš mladi štoper Strahinja Pavlović će se današnjeg meča ipak sa ponosom sećati.

Ovaj 21-godišnji momak uspeo je da u svojoj tek drugoj utakmici na Mundijalu upiše prvi mundijalski gol u dresu reprezentacije Srbije, iako igra na poziciji štopera.

Njegovim golom ''orlovi'' su probili led, pa je Milinković-Savić ubrzo doveo naš tim u vođstvo, a Mitrović početkom drugog poluvremena povisio na 3:1.

Međutim, od Pavlovićevog izlaska iz igre zbog povrede, kola našeg nacionalnog tima krenula su nizbrdo, a Kamerunci su iskoristili dve kontre, uz očajne reakcije naših defanzivaca kod postavljanja ofsajd-zamki.

Tek tada se videlo koliko Pavlović znači ovoj ekipi, iako je jedan od najmlađih u reprezentaciji. Nedostajala je njegova defanzivna agresivnost u igri našeg tima, hrabrost, otresitost, ali i, kako je jednom napomenuo, spremnost da ''napravi i frku na terenu'', kako bi psihološki podigao ekipu u trenucima kada joj ne ide.

Mnogi se pitaju zbog čega Pavlović ima tako česte izlete na protivničku polovinu, možda i previše česte za jednog štopera, a on je to nedavno objasnio u emisiji ''Teme do Arene'' na TV Arena sport i tom prilikom otkrio da je nekoliko meseci pred ulazak u prvi tim Partizana igrao ''desetku'' za omladince crno-belih, i to u derbiju protiv Zvezde.

''Počeo sam u Šapcu u Savacijumu sa 6 godina. Od šeste godine nikad nisam propuštao treninge, stalno mi je fudbal bio u glavi. Neki skauti atletike pozvali posle krosa RTS-a, to mi je bilo zanimljivo, trčao sam 800 metara, to je bio još neki sport, ali fudbal je bio uvek broj 1.

Nikad nisam voleo da igram štopera. Ljutio sam se na trenera u Savacijumu kad me je stavljao pozadi. Ja sam vremenom brzo učio, treneri su videli da mogu još nešto, ali opet su me stavljali, dok nisam počeo da se bunim. Igrao sam špica, zadnjeg veznog... I u Partizan sam došao kao štoper, ali sam imao sjajnog trenera Slađana Šćepovića koji je prepoznao sve moje kvalitete i stavljao me da igram prednjeg veznog, nosio sam desetku na derbiju, bukvalno 6-7 meseci pre nego što sam ušao u prvi tim. Igrao sam sve, samo golman nisam bio.

Šćepović mi je rekao: 'Sine, ja te pravim da budeš levi štoper, a sad te puštam da uživaš u fudbalu i da naučiš sa loptom'. Od početka mi je rekao koja će moja pozicija biti i to mi je odgovaralo'', ispričao je Pavlović.

Zanimljivo je danas prisetiti se i kako je Pavlović predstavljen novinarima na prozivci pred početak zimskih priprema Partizana, u januaru 2019. godine. Tadašnji trener Zoran ''Bata'' Mirković ga je prekomandovao u seniore iz omladinskog pogona, a novinari su tada dobili spisak igrača na kom je, pored ostalih prezimena, pisalo i ''Kalaba''.

U početku nije bilo jasno ko je taj momak, čije je to prezime, ali se ubrzo ispostavilo da je to Pavlovićev nadimak po kom je bio prepoznaljiv još u mlađim kategorijama.

I vrlo brzo je uspeo da se nametne, njegova druga seniorska utakmica u dresu Partizana te godine bio je derbi protiv Crvene zvezde na ''Marakani'', gde je Partizan izgubio sa 2:1, ali je odmah postalo jasno da je dobio vrhunskog igrača. Pavlović je već u januaru 2020. ostvario transfer u Monako, a Partizan je od obeštećenja inkasirao čak 10 miliona evra.

Ove sezone igra u Salcburgu i verujemo da će mu taj klub biti dobra odskočna daska za neki novi veliki transfer.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke