Samo 90 minuta i već smo videli zašto Argentina (više) nije favorit!

Autor: Milovan Longinov
utorak 22.11.2022.
13:53
Izvor: Sportske.net

Sve loše strane su pokazali.

EPA-EFE/Rungroj Yongrit
EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Argentine doživela je prvo neprijatno iznenađenje na Mundijalu u Kataru. 

Saudijska Arabija je potpuno zasluženo slavila i ko je gledao utakmicu, nikada ne bi mogao da kaže da je u pitanju jedna azijska reprezentacija, a naš naklon njihovom selektoru možete posebno da pročitate OVDE.

Da se vratimo na selekciju Argentine. Lionel Skaloni je popravio ono što je Argentini nedostajalo još od Dijega Armanda Maradone - timski duh. To im je nedostajalo na svakom Mundijalu, uz kvalitet na pojedinim pozicijama, što sada opet isplivava na površinu.

I ne, nije ista situacija i nisu to "isti" igrači koji su i pre samo godinu i tri meseca osvojili Kopa Ameriku iako im na leđima pišu ista imena. Naravno, u pitanju su Leandro Paredes i Rodrigo De Pol.

Prvi je u trenutku kada je Argentina postala prvak Južne Amerike bio motor Pari Sen Žermena i neizostavna karika. Ovog leta je čekao sam kraj roka da napusti Pariz, otišao je u "polumrtvi" Juventus, gde se nije snašao, niti je mogao da dostigne pravu formu i to se osetilo u njegovoj igri danas.

Isto se može reći i za De Pola, koji je posle Kopa Amerike prešao u Atletiko Madrid, što su mnogi videli kao transfer leta, posle partija u Brazilu i u dresu Udinezea. Međutim, on je takođe ove jeseni u veoma lošoj formi, na krivoj nozi za Simeoneom i neretko je ostajao na klupi. Uostalom, baš su njih dvojica bili na igraču Al Davsariju koji je dao gol za 2:1 i pobedu Saudijaca. 

Treći vezni igrač koji je činio trio nije ni tu, u pitanju je Đovani Lo Selso, koji se odlično uklapao u ovaj sistem, za  razliku od Papua Gomeza, koji nije bio tako često starter. I Mesi je pre ove utakmice rekao da će Lo Selso mnogo nedostajati na turniru u Kataru, ali da veruje u ostale veznjake.

Saudijci nisu imali veznog igrača koji je mogao da ubrza protok u sredini i da pravovremeno proigra brže napadače, što je bio idealan scenario za previsoko podignutu odbranu Saudijaca. Argentina jeste dala tri gola koja su poništena zbog ofsajda, ali je mogla da stvori jooš nekoliko sličnih zicera da je lopta u veznom redu išla brže i sačekala pravi trenutak za pravovremeni završni pas.

Sledeći problem je - Nikolas Taljafiko. Blago rečeno užasan danas. Bez snage i ritma, sreća da se Akunja oporavio i sigurno je da će biti starter u narednim mečevima. 

Alvarez je uneo živosti i takođe se očekuje da zaigra više u napadu, pa onda ostaje  da vidimo kako će sada Skaloni igrati pod pritiskom. 

Paredes posebno, pa ni De Pol nisu danas položili test, Enco Fernandez i MekAlister  čekaju kao zapete puške, a nažalost, Paulo Dibala je bio dugo povređen i pitanje je da li će moći da se nametne da zaigra na poziciji Mesija. 

U napadu se sve svelo na jedan bok i Anhela Di Mariju, dok levi nije ni postojao. Što zbog Taljafika koji nema snage, što zbog činjenice da je Alvarez ušao da bi ušao u sredinu i bio drugi koji će da naleće na centaršuteve Di Marije, koji su danas bili neupotrebljivi i uvek za dlaku brži ili dalji. 

Protiv ovako dobro organizovanih ekipa, ma koliko to smešno zvuči kada se etiketira za Saudijsku Arabiju, proboj po bokovima je neophodan, a Argentina spada samo na jedno ime - Di Mariju. Na klupi ima ofanzivaca, ali ne pravih krila, jer to nisu ni Alvarez, ni Anhel Korea, Dibala ili MekAlister...

Argentina je pokazala svoje slabosti protiv dobro organizovanih i fizički dominatnih ekipa. Konstantno su forsirali centaršuteve, iako im to uporno nije polazilo za rukom, jer su Saudijci jednostavno fizički mnogo jači i viši i skok igra je nešto čemu su se nadali. 

Sledeći rival je Meksiko, u ovom trenutku, možda samo na papiru jači od Saudijaca, jer nije to više onaj Meksiko sa ranijih prvenstava. Nakon toga sledi finale protiv Poljaka, koji su nepredvidivi, imaju Levandovskog, ali je pitanje da li će u odbrani biti ovako organizovani kao danas Saudijci. 

Poljaci su primili 12 golova na šest utakmica u Ligi nacija, odbrana im je slabija tačka, tako da, Argentinci moraju da probaju da poprave igru ako žele dalje.

Ipak, po onome što smo danas videli, ne deluje da ni na klupi imaju rešenje kada nalete na jače evropske reprezentacija kao što su Španija, Nemačka, Francuska, a tu su i Brazil, Holandija, pa čak i Engleska. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke