Zatvoriti bokove i "isključiti" Kazemira – To je osnov za srpski uspeh!

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 24.11.2022.
08:30
Izvor: Sportske.net

Srbija Mundijal otvara protiv Brazila

FSS
FSS

Povezane vesti

Takmičenje na Svetskom prvenstvu u Kataru reprezentacija Srbija počinje utakmicom protiv Brazila, u četvrtak od 20 časova na stadionu Lusail, najvećem u ovoj državi, na kom će se igrati i veliko finale 18. decembra.

U grupi G su još Kamerun i Švajcarska, pa će svaki tim koji eventualno uspe da ostvari pozitivan rezultat protiv Brazila dobiti svojevrsne „džek pot“ bodove, koji bi mogli da budu ključni u borbi za osminu finala.

Za početak, gotovo pa da teže nije moglo za izabranike Dragana Stojkovića. Brazil se kotira kao jedan od glavnih favorita da osvoji ovaj turnir, ima odličnu ekipu i ima kontinuitet, pošto je selektor Tite „preživeo“ ispadanje od Belgije u četvrtfinalu prošlog Svetkog prvenstva u Rusiji i dobio šansu da još jednom pokuša da Brazil odvede na krov sveta, što se u ovoj zemlji čeka od 2002. godine.

Zanimljivost je da će Srbija dva meča zaredom na Mundijalima odigrati protiv Brazila. Pre nešto više od četiri godine, tačnije 27. juna 2018. godine, ove dve selekcije sastale su se u poslednjem kolu grupe E, Srbija je bila žestoko uzdrmana nakon onog famoznog susreta sa Švajcarskom, trebala joj je pobeda, ali je prilično glatko „položila oružje“ i izgubila sa 2:0. Strelci su bili Paulinjo i Tijago Silva. Ovaj prvi više nije deo reprezentacije, a ovaj drugi jeste, iako u poznim igračkim godinama.

Duel u Moskvi ekipe su odigrale u sledećim sastavima:

Srbija (4-2-3-1): Stojković – Rukavina, Milenković, Veljković, Kolarov – Milinković-Savić, Matić – Tadić, Ljajić (Živković 75), Kostić (Radonjić 82) – Mitrović (Jović 89).

Brazil (4-2-3-1): Alison – Fagner, Tijago Silva, Miranda, Marselo (Filipe Luis 10) – Paulinjo (Fernandinjo 66), Kazemiro – Vilijan, Kutinjo (Augusto 80), Nejmar – Gabrijel Žezus.

Dakle, u sastavu Srbije bi ponovo mogli da igraju Milenković, Veljković, Sergej Milinković-Savić, Tadić, Živković, Kostić, Radonjić, Aleksandar Mitrović i Jović, pa reči tadašnjeg selektora Mladena Krstajića kako je zapravo on selektirao današnju Srbiju i nisu baš bez utemeljenja. Mada je igra “Orlova” pod njim i kasnije pod Ljubišom Tumbakovićem nešto što nismo želeli da vidimo pod Draganom Stojkovićem. Na sreću i nismo.

U sastavu Brazila za ove četiri godine “preživeli” su Alison, Tijago Silva, Kazemiro, Nejmar i Gabrijel Žezus.

Šta nas čeka u Lusailu:

Da krenemo prvo od Brazila, pošto o Srbiji gotovo da sve znamo.

Brazil je od 2002. godine kada je osvojio Mundijal u Japanu i Južnoj Koreji bio daleko od borbe za titulu. "Najbliži" je bio 2014. na domaćem terenu, kada je ušao u polufinale, a bolje da nije, jer znamo šta mu je uradila Nemačka (1:7). U Nemačkoj 2006, Južnoj Africi 2010. i Rusiji 2018. su Brazilci gubili u četvrtfinalu, i to redom od Francuske, Holandije i Belgije. Dakle, od ozbiljnih evropskih reprezentacija, koje će im i sada stajati na putu ka željenom cilju. Naravno, uz Argentinu.

Spisak Titea za Katar je očekivan, mada su se mnogi iznenadili što nema Roberta Firmina. Tite je specifičan tip, tvrdoglav, retko menja svoju zamisao i nikada ne popušta pod pritiscima javnosti, koji su strahoviti.

Odabrao je igrače koji su mu izneli naporne južnoameričke kvalifikacije, koji su ih završili kao dominantno prvi na tabeli i zahvaljujući tim partijama se profilisali kao glavni favoriti na Mundijalu.

Na prvi pogled zastrašujuć sastav, koji svakako ima kapacitet da ode do kraja, ali kada se dublje sagleda, ima tu velikih disproporcija i moraće da im se poklopi puno toga kako bi 18. decembra podigli pehar.

Brazil je u suštini lako analizirati, jet je Tite baš retko menjao i startnih 11 u poslednje vreme. On zvanično igra u formaciji 4-2-3-1, s tim što u stvari on u postavi ima samo jednog zadnjeg veznog Kazemira, dok mu je drugi centralni vezista Lukas Paketa, koji je u suštini sve osim toga, a najbliži je onoj klasičnoj "desetki".

Golman je Alison, u zadnjoj liniji su Markinjos, Tijago Silva, Danilo i Aleks Sandro, tu povremeno uskače Eder Militao koji je verovatno kvaliteniji od svih u ovom momentu. Vezisti su Kazemiro i Paketa, ispred Nejmar, Vinisijus i Rafinja, a u špicu je Rišarlison.

Napad je brutalan, sa Paketom ih je petorica i kada uhvate nekog u "mašinu" loše mu se piše. Ključni igrači su Nejmar i Vinisijus, deluje da im trebaju dve lopte, jedan je zvezda, drugi zvezda u usponu i Tite će morati da ih ukomponuje u celinu. Ako uspe, to će biti kvalitet koji druge selekcije nemaju. Nejmar je lider i ovo mu je zadnja šansa da pokaže da ima karakter pobednika, što ga baš i nije krasilo u dosadašnjoj karijeri. Dodatna širina je i to što će sa klupe verovatno šansu čekati igrači poput Gabrijela Žezusa, Rodriga, Martinelija, Antonija... Neverovatan izbor!

Problemi mogu da nastanu kada dođu one ozbiljne evropske ekipe koje smo spomenuli (zašto ne i Srbija odmah na startu). Treba napomenuti da je Brazil od ispadanja od Belgije sa Svetskog prvenstva u Rusiji pre četiri i po godine odigrao samo tri meča protiv Evropljana. Premalo da bi se stekao pravi utisak snage ovog tima. 

"Namazane" ekipe, što je i Srbija postala pod Piksijem, znaće kako da otupe ovu napadačku oštricu, a onda pod pritisak pada sjajni Kazemiro, jedini koji im čuva leđa, radi prljave stvari iza njih i omogućava im prostor za kreaciju. Ako Kazemiro padne pod pritiskom, kreacija nestaje. On će morati da bude na 100% ako Brazil želi da bude prvak sveta. Tite tu ima Fabinja i Freda koji mogu da pomognu Kazemiru u teškim utakmicama, ali poznavajući ga teško će on odustati od svojih principa.

Odbrana je najdiskutabilnija. Tu ćemo naravno izuzeti Alisona, koji je jedan od najboljih golmana sveta, mada je i Sitijev Ederson imao veliku minutažu u kvalifikacijama. I on nije upitan, ali jesu štoperi. Eder Militao blista u Realu, ali ispred njega su, makar za sada, Marinjos i vremešni Tijago Silva. Prvi je dobar igrač, ali i poznati kikser (setite se samo šta je radio u revanšu između PSŽ-a i Reala u osmini finala Lige šampiona ove godine), dok je drugi davno prošao zenit i krštenica prosto radi protiv njega. Verovatno će Militao dobiti svoju minutažu na šampionatu, što umesto jednog od ove dvojice na nekim mečevima, što na poziciji desnog beka, koju je nekada uspešno pokrivao u Portu. A oni standardni bekovi dolaze iz Juventusa, a to su Aleks Sandro i Danilo. Ozbiljni igrači, ne i vrhunski, koji su se ove sezone uklopili u opšte sivilo Juvea i ne blistaju. Tu je i njihov saigrač Bremer, kao četvrti štoper, Teljes iz Sevilje, te Dani Alveš, koji ima skoro 40 godina i teško je verovati da će on biti opcija na desnom beku. Mada, sa Titeom se nikad ne zna...

Šta može Srbija protiv ovakve "mašine":

Dragan Stojković neće odstupiti od svoje ideje, pa ćemo Srbiju gledati verovatno u formaciji 3-4-2-1, možda i u 3-4-1-2, ako Aleksandar Mitrović bude spreman da krene od početka. Kako sada stvari stoje, on će najverovatnije dobiti ulogu "džokera" koju je vanserijski odradio pre godinu dana u Lisabonu. Na golu bi trebalo da bude Vanja Milinković Savić, štoperi će biti Pavlović, Milenković i Veljković. Sredina je izgleda rezervisana za Lukića i Gudelja, bokovi za Živkovića i Lazovića (Kostića), a iza najisturenijeg Vlahovića će dejstvovati Tadić i Sergej Milinković-Savić, od čije inspiracije i maštovitosti ovaj tim "živi".

Brazil jeste favorit, ali daleko od toga da Srbija nema svoje šanse. Ključne bitke vodiće se po bokovima i na sredini terena. Napisali smo već da je Kazemiro motor Brazila, pa je pred Lukićem i Ilićem neverovatno težak zadatak da pokušaju da ga isključe iz igre, što bi moglo da stvori problem ofanzivcima našeg rivala.

Druga borba koju će Srbija morati da dobije je ona koja će se voditi po bočnim pozicijama. Poznato je da naš tim igra sa dvojicom ful-bekova, a da je Brazil najopasniji po krilima, gde će igrati Vinisijus i Rafinja, a priključivaće im se i Nejmar, koji ima potpunu slobodu u ovom timu. Bekovi Juventusa često ulaze u sredinu i tako otvaraju prostor ovoj trojici. Živković i Kostić će defanzivno morati da odigraju najbolje partije u karijeri ako žele da zadrže Brazilce i neće smeti ni na tren da im ostave desetak metara da se zatrče, jer bi to moglo da bude kobno.

Ofanzivno će Srbija sigurno znati kako i na koji način da preti.

 

 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke