Zbog čega Brazilci više ne vole svoj "Selesao" i pogotovo Nejmara!

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 24.11.2022.
09:43
Izvor: Sportske.net

Jedinstvena situacija u Brazilu...

EPA-EFE/Friedemann Vogel
EPA-EFE/Friedemann Vogel

Povezane vesti

Čudna, da ne kažemo luda vremena. Naime, u Brazilu nema euforije, niti strasti, slažu se vodeći mediji, a razlozi su daleko od fudbalskih. Iako smatraju da imaju sjajnu ekipu i da Nejmar ima odlične saigrače za napad na novu titulu, u najboljem slučaju podrška za "Selesao" je mlada.

Valter Kazargrande koji je predvodio napad Brazilaca na Mundijalu u Meksiku 1986. kaže da on, kao i većina zemljaka prati prvenstvo bez strasti. Naravno da podržavamo tim, to nam je u krvi, ali od euforije nema ništa, navijačima je svejedno, ova ekipa ne deli vrednosti većine navijača. 

Ima više razloga za ovaj, nikada negativniji odnos prema timu koji je kroz istoriju bio simbol nacije.

Prvi je što više nema povezanosti između fudbalera i navijača, veoma mladi odlaze, ne stvara se neki čvršći odnos, deluju nedodirljivo.

Drugi je Nejmar. Naime, njega više ne vole, pogotovo kada je otišao iz Barselone, većina je užasnuta skandalima koji ga prate, poput optužbi za silovanje, ali i raskalašnog života. Uz to, pod stalnom je paskom organa gonjenja zbog poreza.

Ono što najviše boli navijače, koji mahom dolaze iz nižih klasa je podrška ne samo Nejmara već i nekih drugih igrača desničarskom predsedniku Bolsonaru. Naime, ovaj "brazilski Tramp", bivši vojnik i član diktatorskog režima je računao na podršku velikih zvezda što je izazvalo ogorčenje navijača. Nejmarov otac je posetio Bolsonara u njegovoj rezidenciji u Braziliji. Sam fudbaler je tokom ogorčene kampanje postavio na tik-toku video podrške tada aktuelnom predsedniku, a slično je uradio i Tijago Silva na Instagramu.

Bolsonaro je izgubio u drugom krugu od Ignasija Lule koji je upitan za "slučaj Nejmar" rekao da veruje da je fudbaler sve učinio na nagovor oca zbog poreskih dugova iz 2019. koji i danas nisu plaćeni. 

"Nejmar se boji da ću ja insistirati na poštovanju zakona i sasvim je u pravu, neće biti popusta", rekao je Lula.

Kazagrande kaže da su pristalice Bolsonara posle izgubljenih izbora izašle na ulice iu da je većina nosila dresove reprezentacije.

"To je ljudima ogadilo i dres i boju, razumite da je u pitanju vlada fašista koja je odbila da uveze vakcine protiv korone. Umrlo je 700 000 ljudi, u Brazilu je za vreme vladavine Bolsonara 35 miliona ljudi palo ispod granice siromaštva. Zato su se fudbaleri koji to podržavaju ogadili ljudima", kaže bivši igrač Askolija i Torina koji je u dvadesetak mečeva za "Selesao" dao osam golova. On danas radi kao komentator.

Meč između Brazila i Srbije počinje u 20 časova, AdmiralBet vam je spremio i specijal za najveći ispit "Orlova" u prvoj rundi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke