Novak postao najveća sportska žrtva političkih igara u 2022. godini

Autor: Nemanja Janošev
petak 20.05.2022.
21:22
Izvor: Sportske.net

Kao individua i jedan od najvećih sportista sveta, Novak je na svojoj koži osetio političke igre.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Povezane vesti

Najbolji teniser sveta Novak Đoković proživljava turbulentnu godinu na profesionalnom planu.

Sve je, kako vrlo dobro znamo, počelo odlaskom na Australijan openu gde je trebalo da nastavi svoju dominaciju. Iako je dobio "čiste papire" za ulazak u tu državu, Novak Đoković je poput kriminalca proveo svoj period u zemlji kengura gde je cenjen i poštovan zbog ranijih dostignuća. Znamo ishod i šta se dešavalo, te će to u negativnom kontekstu ući u istorijske stranice "belog sporta". Australijska vlast je od Đokovića želela da napravi primer i sakupi političke poene pred izbore i u svojoj nameri su uspeli.

Sada, pet meseci kasnije, Novak Đoković je ponovo najveći gubitnik još jednog političkog meča na sportskom borilištu. Prvi reket sveta će izgubiti 2000 bodova osvojenih prošle godine na Vimbldonu, a razlog je, kako smo već pisali, odluka ATP-a da oduzme poene trećem grend slemu po redu zbog zabrane ruskim i beloruskim teniserima da učestvuju na jednom od najprestižnijih turnira ovog sporta.

I ostali će biti uskraćeni za određenu količinu poena, ali njemu će to svakako najteže pasti jer je podigao pehar pred britanskom publikom prošle godine i ova odluka, ukoliko se ne desi obrt, zbaciće ga sa trona i postaviti na treće mesto. 

Stoga, ne možemo da ne zaključimo da je Novak kao individua i jedan od najvećih sportskih ličnosti sveta pretrpeo najveće gubitke ove godine nauštrb odluka onih zbog kojih se sport ni ne igra.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke