Um caruje, snaga klade valja

Autor: Boban Filipović
petak 15.09.2017.
16:30
Izvor: Sportske.net

Često smo od naših košarkaša tokom Đorđevićevog mandata čuli priče koje kreću sa - "Da se pobijemo". Međutim, kada igramo sa Rusima čini se da bi nadmudrivanje bilo poželjnije...

Beta/AP Photo/Matt York
Beta/AP Photo/Matt York

Povezane vesti

Svako ko je pomno pratio ovaj Evrobasket mogao je da se uveri da su Rusi fizički najdomonatntija reprezentacija na takmičenju.

Osim gracioznog Šveda, za koga je Saša Obradović rekao da nije siguran da li je ijednom u životu ušao u teretanu, i njegovog pulena iz Lokomotive Dmitrija Hvostova, koji je oniži rastom, ostatak ruske ekipe izgleda tako da biste ih rado poželeli sa saveznike u kafanskoj tuči.

Na osnovu onoga što su pokazali na pripremama i zbog kolotečine u koju je upala ruska reprezenatcijca u prethodnih nekoliko godina, ovoj ekipi se nisu davale velike šanse da napravi nešto veliko na ovom Evropskom prvenstvu, premda su svi bili složni da je ovo najjača ekipa još od one koja je na Olimpijskim igrama u Londonu, predvođena sa klupe Dejvidom Blatom, a na terenu sadašnjim predsednikom saveza Andrejom Kirlienkom, osvojila bronzanu medalju. Zanimljivo, iz te ekipe su čak petorica igrača koja su ovog leta stigla do polufinala: Šved, Mozgov, Fridzon, Hvostov i Antonov.

Rusija je došla na Igre u London zahvaljujući bronzi sa Evrobasketa godinu dana ranije u Litvaniji, tada je 'Zbornaja' eliminisala povredama desetkovanu Srbiju u četvrtfinalu i, ispostaviće se, ostavila nas bez primarnog cilja - plasmana na OI. 'Bačuške' su nam se tako revanširale istom merom za eliminaciju u 1/4 finalu sa Evropskog prvenstva u Poljskoj 2009. godine na kom je Srbija osvojila srebro, tj. svoju polsednju medalju na kontinentalnim smortama. Miloš Teodosić je tada zablistao na velikoj sceni, a jedini član te generacije 'Orlova' koji ovog leta brani boje Srbije je i naslednik Teove kapitenske trake u nacionalnom timu - Milan Mačvan.

2009
EPA/PAP/ANDRZEJ GRYGIEL

Rusi medalju na Evropskim prvenstvima čekaju manje od nas, a iz tog tima koji je bio na podijumu pre šest godina u Litvaniji sva petorica gorepobrojanih iz Londona su bili u istom, plus Andrej Voroncević - dakle pola tima. Ako na to dodamo da je Kirilenko kao predsednik Saveza "guru" ove reprezentacije i da je u njoj bio i Sergej Bikov, koji je sada u stručnom štabu sadašnjeg selektora Bazareviča, možemo da konstatujemo da ovog leta u ruskom taboru u Istanbulu fale samo Hrijapa, Monja, Ponkrašov i Šabalkin!

Rusija je odigrala samo jednu lošu utakmicu na tekućem Evrobasketu, tačnije jedno loše poluvreme. Dozvolili su sebi da ispuste lepu prednost protiv Letonije koja ih je na kraju i ubedljivo porazila, iz tog razloga 'Zbornaja komanda' je završila kao treća u grupi, zbog najslabije koš razlike u krugu sa Letoncima i nama.

Srbija je jedini poraz pretrpela upravo od Rusije (75:72), dobili su nas na Šveda i na snagu. Pisali smo u analizi te utakmice da moramo mnogo, mnogo bolje i pametnije da igramo u nastavku šampionata ukoliko želimo da ostvarimo cilj, a to je medalja. I eto, igrom slučaja, medalja nam zavisi baš od novog duela sa braćom Rusima.

Kako već rekosmo, Rusi su veoma snažni, narodnski rečeno "biju k'o Sveti Ilija". Pravili su jake faulove, to je jedan od razloga zbog tog su naši reprezentativci pomašili mnogo slobodnih bacanja u finišu kada se lomila utakmica, što je, ispostaviće se, bio glavni razlog poraza.

Setimo se i da je prva odbrana na Švedu bila dobra, da mu je Bogdanović lupio rampu već u prvom napadu, ali da ga to nije ni malo nije destabilizovalo, već je odmh krenuo da "sipa". Takođe, valja podsetiti da je Timofej Mozgov rano ušao u probleme sa faulovima, a s obzirom na njegovo veliko iskustvo i na značaj večerašnje utakmice, mala je verovatnoća da će dozvoliti sebi da mu se to ponovi.

sved mozgov kirilenko
foto:fiba.basketball

Osim pomenutog lošeg izvođenja slobodnih bacanja, protiv Rusa u prvom okršaju smo napravili nekoliko, kolokvijalno rečeno, glupih faulova i upadali zbog toga u probleme, nadamo se da su te boljke kako je takmičenje odmicalo preležane.

Znamo da nam od Šveda preti najveća opasnost, on je alfa i omega ovg tima, ubacuje 24 poena i beleži preko 6 asistencija prosečno po utakmici. Prvi pomoćnik mu je snažni centar Mozgov, mada na svakoj utakmici "iskoči" još neko. Protiv Hrvatske u 1/8 finala je to bio Zubkov, protiv Grčke je ključni koš pogodio Hvostov, Fridzon, Voroncevič i Kurbanov imaju dosta iskustva na jakim evroligaškim utakmicama, što se i te kako oseća, dok Dmitrij Kulagin u reprezentaciji ima dosta ozbiljniju ulogu nego u CSKA i prilično dobro se snalazi u njoj.

Objektivno posmatrano, Rusija je u dosadašnjem toku šampionata pokazala više od naše reprezentacije i ostavila jači utisak, ako kao glavno merilo uzmemo teren.

Međutim, kladionice Srbiju vide kao favorita zbog svega onoga što je naša reprezentacija napravila poslednjih godina sa Aleksandrom Đorđevićem za kormilom, po sličnom modelu kao u četvrtfinalu protiv Italije.

Hajde da pomenemo i onaj 'dživdžanluk' da je jednu ekipu teško dobiti dva puta na istom takmičenju. Kada su saletovi 'Orlovi' u pitanju, to je pošlo za rukom samo Amerikancima lane u Riju. Setimo se kako su pre toga prošli Australijanci u polufinalu, koji su nas pre toga savladali u grupi, ili Brazilci u četvrtfinalu i Francuzi u polufinalu Mundobasketa u Španiji pre tri godine.

Svi očekujemo upravo takav scenario, ili pak reprizu finala Svetskog prvenstva 1998. godine održanog u Grčkoj. Sale 'Nacionale' je bio kapiten tog tima koji je u borbi za zlato savladao Ruse, a njegov zamenik na poziciji pleja Saša Obradović je u intervju za naš portal povukao paralelu i istakao da ga ova generacija naše reprezentacije neodoljivo podseća na tu od pre 19 godina, koja se kod nas pamti kao 'Bogovi sa Olimpa'.

Sale Djordjevic
EPA/LOUISA GOULIAMAKI

U pohodu na poslednju medalju na Evropskim prvenstvima, na srebro iz 2009. u Poljskoj, kada smo u četvrtfinalu eliminisali Rusiju, a u polufinalu Sloveniju, čovek koga je Đorđević nasledio na klupi nacionalnog tima, Duda Ivković, tada je nakon plasmana u finale izjavio da je najbitnije od svega da "budemo pametni". To je i sada pravi recept.

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ZVEZDA PRVAK PONOVO
Friday, 15.09.2017
18:48

Zaustaviti Sveda i u finalu smo.Znam da to nije lako,ali mozemo mi to.

avatar
NIKE
Friday, 15.09.2017
17:56

Moramo prije meča isprebijati Šveda i lako ćemo ih razbiti na terenu, taj momak im je 80% tima, bez njega ne bi imali više od jedne pobjede ni u grupi.

avatar
Friday, 15.09.2017
17:51

MA idemo bre sta uradimo. Verujemo u ove momke. Taktika realno ide, ne daj da se raspucaju, ne daj, da imaju lake poene, ne praviti glupe faulove i ostalo. Nadma se da ce nas konacno krenuti sa trojkama, uzasni smo u tom segmentu.