Znate koja je tajna kod penala?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 30.06.2014.
22:51
Izvor: Sportske.net

Neki kažu da su penali lutrija, postoji i teorija po kojoj sa srećom nema nikakve veze. Ipak, na Mondijalu je najvažnije, što kažu klinci, "da ne trepneš prvi"!

Beta/AP Photo/Manu Fernandez
Beta/AP Photo/Manu Fernandez

Povezane vesti

Penali možda nisu idealan način da se reši meč, ali jedini su mogući jer zbog velikog broja utakmica nema načina da se meč igra ponovo.

Sa druge strane, jedan broj ljudi, mada su u manjini, smatraju da penali nisu sreća, da se računaju los cojones, mirnoća, umor igrača. Sa kvalitetom fudbalera nema nikakve veze jer su oni najbolji Platini, Bađo, Maradona, Ziko promašivali penale, iako su ih izvodili za svoje klubove i retko su bili neprecizni.

Penali su na Mondijal uvedeni 1978. ali s obzirom na format takmičenja tek par mečeva je moglo da bude rešeno na taj način. Finale i borba za treće mesto se nisu završili nerešeno, pa smo na penale čekali četiri godine, do Mondijala u Španiji 1982.

Izvodili su ih Nemci i Francuzi u polufinalu, to je onaj čuveni meč kada je Harald Šumaher umalo ubio Patrika Batistona. Iako je Uli Štilike prvi promašio, Zapadna Nemačka je otišla u meč za titulu koji je izgubila, u regularnom delu.

Ali samo još jednom tim koji je prvi promašio, dobio je na kraju. U pitanju su Argentinci, 1998. Ali, to je moglo da se desi protiv najgorih penaldžija svih vremena, Engleza.

Oni su naime tri puta na Mondijalima izvodili penale, prvi put u polufinalu protiv Nemaca 1990. i sva tri puta su izgubili. Inače, do sada je 24 puta, računajući i ovo prvenstvo odlučivano penalima, kako rekosmo, 22 puta je tim koji prvi promaši izgubio.

Nemačka je apsolutni favorit kada dođe do penala, oni su četiri puta prošli posle izvođenja jedanaesteraca na Mondijalu.

Zanimljivo da Italijani koje prati predrasuda da imaju mnogo sreće ne izvode penale baš sjajno, i oni su tri puta ispadali, izgubili su i finale 1994. na penale.

Ali, sve im se vratilo 2006. svoju četvrtu i poslednju titulu su osvojili na lutriji.

I nekadašnja Jugoslavija je gubila na penale, ispali smo 1990. u četvrtfinalu od Argentinaca, koji su posle toga savladali i Italijane u polufinalu na isti način.

Brazil ima polovičan učinak, ispali su od Francuza 1986. ali su osvojili titulu 1994.

Francuzi su jednu titulu izgubili, onu 2006. ali su 1998. kada su se prigrabili "Zlatnu boginju" na penale su eliminisali Italijane 1998.

Dakle, lutrija ili ne?


Ne propustite