Održan memorijal "Pilot Milenko Pavlović"

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 09.07.2024.
00:11
Izvor: Sportske.net

Bokserski memorijal za podsećanje na legendarnog pilota.

Povezane vesti

Na gradskom trgu u Valjevu je organizovan memorijalni turnir "Pilot Milenko Pavlović" kako bi se nastavilo negovanje sećanja na tragično nastradalog pilota pukovnika Milenka Pavlovića. 

Tim povodom nam se obratio Zlatko Došljak iz BK Zvezdara Olimp. 

"U organizaciji bokserskog kluba Pilot Milenko Pavlović iz Valjeva, u subotu je održan memorijalni turnir posvećen sećanju na viteza Milenka Pavlovića. Ovaj heroj je zadužio sve nas svojim nesebičnim i hrabrim činom kada je, ne dozvolivši mladom kolegi da uzleti u borbu protiv NATO agresora, sam seo u avion. Time je, herojski, preuzeo sudbinu u svoje ruke i suočio se sa protivnikom od kojeg je borba unapred bila izgubljena. Srbin vekovima prkosi svetu kroz razne ratove, uvek idući napred, i mi postojimo zahvaljujući svima onima koji su svoje živote položili za svoju zemlju, braneći je od neprijatelja. Boks ima sličnosti sa ovim – kada se nađeš sa jačim protivnikom, moraš ići napred, nikako nazad, jer je pobeda uvek draža kada se jači protivnik savlada", podseća nas Zlatko Došljak. 

Na memorijalu su učestvovali, pored domaćina BK "Pilot", i mnogi drugi klubovi: BK "Olimpikus" iz Novog Pazara, BK "Ring 013" iz Vršca, BK "Banat" iz Zrenjanina, BK "Obrenovac", BK "Greatest" iz Lazarevca, BK "Fokus" i BK "Zvezdara Olimp" iz Beograda. Memorijalu su prisustvovali i mnoge legende boksa: Tadija Kačar, proglašen najboljim bokserom polusrednje kategorije dvadesetog veka, i Nebojša Neša Vuković, bokserski menadžer i autor knjiga o jugoslovenskom boksu i njegovim legendama. Njihovo prisustvo dodatno je uveličalo ovaj događaj, podsećajući sve prisutne na bogatu tradiciju i istoriju boksa u našoj zemlji.

"BK "Zvezdara Olimp" je nastupio sa svoja dva takmičara: kadetom Konstantinom Došljakom u kategoriji do 40 kg i seniorom Mihajlom Rajkovićem u kategoriji do 80 kg. Naša dva takmičara su nas predstavljala na pravi način, pokazavši lepu tehniku i srčanost u ringu. Moj junior Konstantin je proglašen najperspektivnijim mladim bokserom turnira, a priznanje mu je uručio Nebojša Neša Vuković. Konstantinov uspeh je poseban jer je ovo jedan od njegovih prvih velikih turnira, a već je pokazao izuzetne veštine i potencijal. Naš Mihajlo je pokazao srčanost u ringu sa iskusnijim bokserom koji iza sebe ima više mečeva i duže trenira boks. Iako Mihajlo trenira boks tek nekoliko meseci i nije mogao da trenira pre samog meča zbog povrede nožnog zgloba, pokazao je da borbu ne bije svetlo oružje, već junačko srce u junaka. Njegova borba je bila puna emocija i hrabrosti, što je publika prepoznala i nagradila gromoglasnim aplauzom", naveo je Zlatko. 

Ističe i da je klubu bila velika čast da učestvuje na ovakvom turniru. 

"Bilo nam je čast da učestvujemo na memorijalu posvećenom našem vitezu, pilotu Milenku Pavloviću, koji nas je svojim davanjem života sve zadužio. Njegovo ime će se proslavljati širom naše zemlje, kao simbol hrabrosti i nesebičnosti. Sve pohvale organizatoru BK "Pilot" i Aleksandru Vučićeviću na gostoprimstvu, koji su omogućili da se svi osećamo kao kod kuće. Turnir je bio odlično organizovan, a atmosfera je bila topla i prijateljska, što je doprinelo uspehu ovog događaja", naveo je Zlatko Došljak. 

Svoje utiske preneo je Tadija Kačar, legendarni bokser. 

"Sećam se tih vremena, Valjevo je grad boksa i sporta, hala je uvek bila puna. Kod nas u Novom Sadu to nije bio slučaj, ali ovde je bilo tako. Dolazim da ne zaboravimo heroja kao što je bio Milenko Pavlović. Boks je plemenita veština jer se protivnici ne mrze. Često ćete videti da se i poljube posle meča. Plemeniti smo i ljudi. Sećam se Žike Jelesijevića kada sam prešao u seniore, on je pobedio na prvenstvu Jugoslavije. Sećam se i Slobodana Lazića, nadam se da će sve ovo pobuditi interesovanje omladine jer sam siguran da ima talentovanih", rekao je Tadija Kačar. 

Ne propustite