Humska - Neosvojila tvrđava za Milojevića

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 23.09.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Trofejni trener još čeka sa Zvezdom trijumf protiv Partizana u gostima.

Povezane vesti

U jeku jedne od najvećih kriza u istoriji Partizana i sleganja utisaka sa evropske premijere Crvene zvezde u Ligi šampiona, ovog ponedeljka će od 19 sati na stadionu u Humskoj biti odigran 174. večiti derbi.

Uprkos tome što razlika u stanju timova gotovo da nikada u ovoj meri nije bila izražena, utisak je da će najvažnija utakmica devetog kola Superlige Srbije pružiti još jednu u nizu epizoda zbog kojih su okršaji večitih rivala nadaleko čuveni u celom svetu.

Mada su stanje na tabeli i bodovna razlika između Zvezde i Partizana parametar koji pred svaki derbi igra veliku važnost, čini se da je osam bodova prednosti crveno-belih tek neznatan pokazatelj nepremostive razlike koja se nalazi između dva najveća srpska kluba.

U tom kontekstu sve osim trijumfa najtrofejnijeg srpskog kluba predstavljalo bi iznenađenje, ali dovoljno je obratiti pažnju na to da Zvezda u Humskoj nije slavila od februara 2016. godine pa pokolebati sve one koji misle da će se tim Vladana Milojevića prošetati na nekadašnjem stadionu Jugoslovenske narodne armije.

Milojević je od povratka na stadion „Rajko Mitić“ slavio u dva od tri večita derbija, ali će ovog ponedeljka imati poseban motiv da nadigra Partizan iz razloga što nikada kao trener crveno-belih nije pobedio u Humskoj.

U tri prvenstvena derbija na komšijskom stadionu Milojević je ostvario dva remija i jedan poraz, što je u značajnoj meri pokvario evropski sjaj koji je podario Zvezdi tokom prvog mandata.

Interesantno je zapaziti da je sva tri gostovanja u Humskoj aktuelni trener crveno-belih imao nakon evropskih iskušenja i da se svaki put osetio zamor Zvezdinih fudbalera u sudaru sa večitim rivalom.

I dok se nerešenom duelu iz 2017. godine nakon emotivnog praženjena posle Kelna ništa ne da prigovoriti, susreti u dve potonje sezone demonstrirali su Zvezdinu inferiornost nad večitim rivalom.

U septembru 2018. godine, nekoliko dana posle meča protiv Napolija u Ligi šampiona, fudbaleri Zvezde su na jedvite jade izvukli bod protiv mnogo boljeg Partizana (sumnjiv pogodak Ričmonda Boaćija). Godinu dana kasnije crno-beli su zasluženo slavili 2:0 nekoliko dana posle Zvezdinog gostovanja u Minhenu.

Milojević će tako četvrti put u sedam godina doći u situaciju da nekoliko dana posle evropskog iskušenja traži način kako da savlada večitog rivala. Prethodna tri puta su, malo je reći, bila neuspešna.

Bez obzira na utisak sa evropske premijere protiv Benfike, Milojević će u ponedeljak u Humskoj morati da se iznova dokazuje jer pobeda u večitom derbiju u Humskoj dužnost je koju će morati da ispuni navijačima.

Okolnost da će ispred sebe imati konfuznog rivala može Zvezdinom strategu biti mač sa dve oštrice jer bi eventualni kiks (remi ili poraz) sigurno naišli na oštru reakciju publike koja trijumf na stadionu najljućeg rivala čeka kao ozebao sunce.

Partizan je porazom u poslednjim trenucima meča protiv OFK Beograda u Zaječaru produžio niz na tri meča bez pobede u domaćem šampionatu. Dodatni razlog za brigu je podatak da je pet prvenstvenih mečeva kod kuće u svim takmičenjima slavio samo jedanput.

Mada je na Kraljevici postigao dva gola, efikasnost je jedna od glavnih boljki u haotičnijem timu Aleksandra Stanojevića. Slaba realizacija je još jedna u nizu slabosti među kojima su primljeni golovi u poslednjim trenucima meča naročito simptomatični.

Uprkos tome što fudbaleri beogradskih večitih rivala ne prednjače po broju kartona od starta sezone, niko ne sumnja da će ogroman naboj kanalisati veliki broj opomena.

Poslednji prvenstveni derbi, završen Zvezdinom pobedom 3:2, doneo je čak četiri kartona u nadoknadi vremena, a svega šest minuta bilo je dovoljno Severini da u martovskom derbiju zaradi crveni karton.

Isključenja su u poslednje vreme postala zaštitni znak Partizanove igre u derbijima. Pre Severine, crvene kartone su dobijali Rikardo Gomeš, Saša Zdjelar i Strahinja Pavlović.

U pogledu isključenja i Milojevićev tim bi trebalo da povede računa pošto je trofejni strateg septembra 2019. godine ostao bez Miloša Vulića, dok je godinu dana kasnije „pocrveneo“ Seku Sanogo.

Jasno je da će i ovaj put biti „vatre“ gde će se sa jedne strane suočiti Zvezdin kvalitet i Partizanova želja, nadamo se dovoljno za makar po jedan gol na obe strane.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke