Francuska rana - Debakl u Bernu

Autor: Mladen Heleta
petak 21.06.2024.
09:15
Izvor: Sportske.net

"Trikolori" imali sreće da kroz istoriju mimoiđu najjače generacije holandskog fudbala.

Povezane vesti

Možemo samo naslućivati kakva bi to katastrofa za Fracuze bila da su makar jednom izašli na crtu generaciji holandskih fudbalera na čelu sa legendarnim Johanom Krojfom.

Pomalo nezamislivo iz današnje perspektive izgleda da reprezentacija Francuske tih sedamdesetih godina nije bila ni blizu konkurentna Holanđanima.

Predvođene Krojfom, „Lale“ su tih godina igrale totalni fudbal, dok su „Trikolori“ prolazili kroz jedan od najtežih perioda koji je trajao od Mundijala 1958. godine pa sve do početka osamdesetih kada su se u velikom stilu vratili među krem svetskog fudbala.

Mnogima začuđujuće izgleda podatak da su Holanđani i Francuzi prvi zvaničan meč odigrali tek na proleće 1981. godine u kvalifikacijama za Mundijal u Španiji naredne godine.

Uprkos tome što je Holandija slavila u Roterdamu 1:0, bilo je više nego uočiljivo da se „Lale“ teško navikavaju na život u eri posle Krojfa, dok su Francuzi već tada nagovestili da su konačno stigli do generacije kadre za najveće domete.

Potvrda toga usledila je već na jesen kada su Francuzi sigurnom igrom došli do rutinske pobede nad Holanđanima. Budući as Juventusa Mišel Platini i napadač Didije Siks doneli su veliki trijumf Francuzima od 2:0 na „Parku prinčeva“.

Epilog svega je odlazak sjajne generacije „Galskih petlova“ na Svetsko prvenstvo u Španiji, dok su Holanđani posle duže vremena propustili prvo veliko takmičenje.

Francuzi su ponovo imali sreće da ne nalete na sjajnu generaciju holandskih fudbalera koja je 1988. godine postala evropski šampion u Nemačkoj i polufinalista četiri godine kasnije u Švedskoj.

Bilo je to vreme čuvenih asova iz Serije A – Ruda Gulita, Marka van Bastena i Franka Rajkarda, koji su činili udarnu trojku prve značajnije generacije Holanađana nakon povlačenja Krojfa.

Dve selekcije će se ponovo susresti tek 1996. godine na kontinentalnom šampionatu u Engleskoj gde će u uzbudljivom četvrtfinalnom meču na „Enfildu“ selekcija Francuske otići dalje nakon boljeg izvođenja penala.

Regularni deo igra protekao je u žestokoj borbi dve dobro organizovane selekcije. Duel je obeležilo nekoliko zrelih prilika na obe strane, ali i pogibenih startova kakav je bio prekršaj Kristijana Karembua nad toga dana izuzetno raspoloženim Denisom Bergkampom.

Tadašnji prvotimac Sampdorije nije mnogo oklevao da povredi fudbalera Arsenala, mada ni Holanđani nisu bili previže nežni prema rivalima iz Francuske.

Naročito se to odnosi na tadašnjeg centralnog beka Ajaksa Vinstona Bogarda, koji tokom svih 90 minuta igre nije štedeo „Trikolore“.

Najzrelije prilike na meču u regularnom delu igre propustili su Juri Đorkaef na jednoj i mladi Klarens Sedorf na drugoj strani. Upravo će tada 20-godišnji fudbaler poreklom iz Surinama postati tragičar utakmice pošto nije iskoristio odlučujući jedanaesterac za Holandiju u penal-seriji.

Ko zna u kom pravcu bi meč otišao da je sumnjivu situaciju prilikom igranja ruke Marsela Desaija u svom šesnaestercu sudija Antonio Lopez Nijeto okarakterisao kao penal za Holandiju.

Četiri leta kasnije Holanđani su dočekali priliku da se osvete Francuzima pošto su u jednoj od interesantnijih utakmica čitavog kontinentalnog šampionata 2000. godine slavili u Amsterdamu  3:2.

Francuzi su stigli na turnir kao aktuelni svetski šampioni, predvođeni jednom od slavnijih generacija na čelu sa Zinedinom Zidanom.

Holandija je kao jedan od organizatora turnira imala najviše ambicije budući da je generacija evropskog šampiona Ajaksa pola decenije ranije stasala za najviše domete.

Kristof Dugari je već u osmom minutu doneo Franuzima vođstvo, ali je nedugo zatim jedan od dvojice najboljih strelaca turnira Patrik Klajvert poravnao rezultat.

David Trezege je u 32. minutu spretnom reakcijom u kaznenom prostoru vratio vođstvo Francuzima, kaznivši nekoliko propuštenih prilika Holanđana.

Francuzi su početkom drugog dela igre imali priliku da u potpunosti slome Holanđane, ali je Dugari promašio stopostotnu šansu pred golom Van der Sara.

„Lale“ su to znale da kazne pa su nedugo zatim za kratko vreme postigli dva gola. Najpre Frank de Bur iz slobodnog udarca jednim od najlepših golova na celom turniru, a nekoliko minuta kasnije i Budevajn Zenden nakon što se odlično ubacio između linija odbrane Francuza.

Tesan poraz u Amsterdamu neće biti ništa u odnosu na ono što je sačekalo Francuze 2008. godine u meču grupne faze protiv Holanđana na šampionatu u Austriji i Švajcarskoj.

Bilo je to jedno od dva najsramnija učešća „Trikolora“ na kontinentalnim prvenstvima i velika mrlja u selektorskoj karijeri Rejmona Domeneka, čoveka kojeg je tako malo delilo da dve godine ranije postane šampion sveta sa Francuskom.

Kao simbol propasti tadašenjeg vicešampiona sveta uzima se upravo duel protiv Holanđana u Bernu gde su izabranici Marka van Bastena pregazili nedoraslog rivala sa visokih 4:1.

Strelci za jednu od najtalentovanijih generacija u istoriji holandskog fudbala (čuvena klasa ’84) bili su Dirk Kajt, Robin van Persi, Ajren Roben i naposletku Vesli Snajder, dok je jedini gol za Francusku postigao Floran Maluda.

Osetilo se na tom turniru pre 16 leta da Francuzi još nisu dovoljno naviknuti na život posle Zinedina Zidana, a većina iskusnih igrača koja se našla u Domenekovom timu te 2008. godine nije bila kadra da preuzme lidersku palicu od popularnog Zizua.

Dugo će debakl u Bernu brideti na obrazima zbunjenih Francuza, a osvetu će dočekati tek devet godina kasnije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

U borbi za turnir koji će rutinski osvojiti osnaženi tim Francuza, predvođen asovima poput Kilijana Mbapea, Pola Pogbe, Antoana Grizmana i Olivijea Žirua, lako će izaći na kraj sa istrošenom generacijom Holanđana.

Krajem avgusta 2017. godine Francuzi će uzvratiti „Lalama“, slaveći sa ubedljivih 4:0 na „Parku prinčeva“, a isti rezultat biće i prošlog marta u kvalifikacionom meču za aktuelni EURO.

Holanđani su ponovo osetili moć Mbapea, strelca dva gola u meču u kojem su golove još postizali  Grizman i Upamekano.

Dve selekcije će se ponovo sastati ovog petka od 21 sat u derbiju drugog kola grupe D na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Obe reprezentacije su slavile u prvom kolu, nešto teže nego što se dalo na slutiti pa u Lajpcigu igraju derbi za prvo mesto na tabeli.

Iskustvo je na strani Francuza, čija će prva zvezda Kilijan Mbape igrati pod zaštitnom maskom nakon polomljenog nosa, dok će Holanđani pokušati da svežih snaga iznenade pomalo istrošeni tim svetskih vicešampiona.

Tri sata ranije u Berlinu sastaće se Poljska i Austrija u važnom meču za nastavak šampionata.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke