PROFIL - Slovenija - Samo probajte da ih potcenite…

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 12.06.2024.
15:00
Izvor: Sportske.net

Vredni, borbeni i uvek opasni…

NZS | FA Slovenia
NZS | FA Slovenia

Povezane vesti

 Vraćaju nam se Slovenci i to za Srbiju nije nikako dobra vest. Ma koliko se "Fantje" predstavljali kao skroman tim za koji je veliki uspeh sama činjenica da su nakon gotovo 15 godina na velikom takmičenju sigurno da će probati nekoga da iznenade.

Opekli smo se protiv njih na jedinom učešću SR Jugoslavije na EP na prelazu vekova i još smo bili zadovoljni jer smo se vratili posle 0:3. Slovenija na dva svetska i jednom evropskom prvenstvu nikada nije prošla grupu, ali su 2010. uzeli bod Amerikancima i tukli Alžir. Oni uvek igraju nadahnuto na velikim takmičenjima, čak i kada su izgubili u Japanu i Koreji tri meča, to je više bila posledica pada u nastavku i nekih poremećenih odnosa u timu više nego kvaliteta.

Srbija je imala i od kada igramo bez Crnogoraca dosta nevolja sa Slovencima, ostavili su nas bez baraža za EP 2012. Mada smo ih ubedljivo pobedili pre par godina u Ligi nacija, ni 2:0 u Stožicama nam nije bilo dovoljno da sačuvamo pobedu u Ljubljani u pomenutom takmičenju.

"Zeleni" su prošli grupu bez problema, zajedno sa Dancima, mada su stvari bile izjednačene u većem delu, i mada su Finci pretili, na kraju je tim iskusnog Matjaža Keka dobio ključne mečeve protiv Severnih Iraca, Finske i Kazahstana i overio direktan plasman.

Prvi strelac u kvalifikacijama je otkrovenje, Benjamin Šeško koji je iz Salcburga stigao u redove "velikog brata" Lajpciga. Ovaj mladi napadač je dao pet golova i on je najpoznatiji uz naravno golmana Oblaka iz Atletika. Podmlađivanje tima su preživeli Jasmin Kurtić koji privodi kraju igračke dane u Seriji B, Šporar i Verbič (obojicau PAO) Zajc...

Za razliku od nekih ranijih generacija manje igrača je u Seriji A, mada su tu Lovrić i Bijol iz Udinezea. Keke je od 2018. na klupi, prošao je nekoliko kvalifikacionih ciklusa, sečate ga se iz Rijeke gde je prekinuo dominaciju Dinama. On je vodio u prvom mandatu Slovence od 2007. pune četiri godine. Važi za trenera koji insistira na disciplini u igri, direktnom fudbalu, čvrstoj defanzivi. Slovenija igra povučeno protiv jačih timova, svi napadači su odgovorni u fazi bez lopte, mnogo se kreću, pritiskaju protivnički tim. Videćete Slovence i protiv Srbije, prepustiće nam sredinu i čekati grešku I Šeško, ali i Žan Celar na koga treba obratiti pažnju su vrlo agresivni. Vezni red je takođe pokretljiv, ali šanse stvaraju iz prekida, ima par dobrih izvođača, no ključ je defanziva, primaju manje od gola po meču. Možda je i do kvaliteta rivala, nije baš da su Finska, Kazahstan, Severna Irska i naravno San Marino neko merilo, ali su odoleli kod kuće protiv Danaca. Oni su u tom meču dopustili samo dva šuta u okvir gola, nije baš da je favorit sa kojim će eto biti u grupi testirao Oblaka. Recept će za sva tri meča u grupi biti isti, da unervoze rivala, sačekaju prekid ili kontranapad da se izbore za šansu. Šeško je pokretljiv za svoju konstituciju, to je prvo što upada u oči.

ISTORIJA

Kako smo rekli, na jedino prvenstvu Evrope na kome su igraliu završnici, uzeli su dva boda, protiv nas i Norvežana, ali nije bilo dovoljno. Lider te generacije bio je ubedljivo najbolji strelac Zahović, kasnije će njegov sukob sa selektorom biti koban za Kataneca.

Uz nekadašnjeg igrača Partizana Zahovića, još par nekadašnjih "crno-belih" Milanič i Džoni Novak bili su članovi tog tima, kao i Zvezdin Milenko Aćimović. To je i najbolja generacija u istoriji slovenačke igre, dve godine kasnije prošli su kvalifikacije za Mundijal, ispred Jugoslavije, kroz baraž sa Rumunima. Matjaž Kek ih je preko Rusa i baraža odveo na afrički Mundijal. To je novi tim sa napadačem Novakovićem, Birsom, Cezarom, fantastičnim golmanom "Sarmom" Handanovićem, Jokićem, mladim Timom Matavžem. Tesno su izgubili od Engleza, četiri boda iz preostalih mečeva sa Amerikom i Alžirom nisu bili dovoljni. Slovenija od tada nije bila na velikim takmičenjima, vraćao se Katanec na mesto selektora, ali nije uspeo da ih odvede na EP 2016. kada su igrali baraž protiv Ukrajine.

Kekov povratak i par neuspešnib kampanja eto okončani su plasmanom na novi šampionat Evrope, drugi po redu.

Neočekivano ili ne? Grupa nije bila prejaka, ali su Fincima davane veće šanse, ipak Slovenija je razuverila mnoge.

PROGNOZA

Kada se pogleda sastav tima Slovenija je najslabija ekipa u grupi, ali mučili su svojevremeno Engleze, za Srbiju nikada nisu lak zadatak, ostali su neporaženi protiv Danaca u Ljubljani. Svakoga mogu da namuče, ali bilo bi iznenađenje da bilo koga pobede. Drugim rečima teško da mogu da računaju, da i ako budu treći, bez najmanje četiri boda da prođu dalje što bi bio najbolji rezultat u istoriji.

Nisu fudbalska zemlja, ali su kao i u svemu drugom ozbiljni, radni, daju sve od sebe, srčanost im je osobina, mada je bilo perioda i u ovim kvalifikacijama kada su pokazivali naivnost. Kek je premazan svim bojama, njegova karijera traje baš dugo, ostavio je veliki trag gde god je radio. I kao igrač i kao trener u Mariboru je osvajao titule, ima veliki autoritet kod igrača i jedan je od najznačajnijih trenera u istoriji slovenačkog fudbala.

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak