Od Minhena do Verdera mnogi su čekirali kartu u oba smera, ali niko kao Klaudio Pizaro!

Autor: Ivan Cvetković
subota 21.09.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Za Bajern i Verder nastupalo je čak 15 različitih igrača.

Povezane vesti

Kolo u Bundesligi obeležiće duel između Bajern Minhena i Verder Bremena, što je nekada umeo da bude možemo reći i derbi nemačkog prvenstva.

Istorija je povezala dva kluba brojnim igračima koji su igrali i u Bajernu i u Verderu, statistika kaže čak 15, a mi ćemo se podsetiti nekih najvažnijih imena. Svakako da su u prvom redu legende - Miroslav Klose i Klaudio Pizaro, ali tu je bio i nekadašnji bombarder Mario Basler, potom Torsten Frings, Andreas Hercog, Bruno Labadija, ali i mnogi su zaboravili sadašnjeg asa Bajerna - Serža Gnabrija.

Priču moramo početi sa Kloseom, jednim od najboljih golgetera u istoriji nemačke reprezentacije i Bundeslige. Klose je svoj prvi veliki transfer ostvario upravo kada je iz Kajzerslauterna prešao u Verder leta 2004. godine za pet miliona evra. Klose je za Verder nastupao tri sezone, odigrao je 132 utakmica uz impresivan učinak od 63 golova i 47 asistencija. Malo je napadača u modernoj istoriji koji su bili toliko raznovrsni i timski igrači, što potvrđuje Kloseov abnormalni broj asistencija, a to je namirisao - Luj van Gal.

Leta 2007. godine, Bajern je platio 15 miliona evra da otkupi Klosea, koji je u Minhenu proveo četiri sezone. Za Bajern je odigrao ravno 150 utakmica u svim takmičenjima, dao je 53 gola i upisao 27 asistencija, osvojio dve duple krune, 2008. i 2010, a u toj drugoj im je Inter ukrao Ligu šampiona. Klose je nakon toga, kao slobodan igrač otišao u Lacio. Sledeći na ovoj listi je još jedan rasni golgeter - Klaudio Pizaro. E pa, njegova karijera na relaciji Minhen - Bremen je verovatno najluđa od svih priča. Leta 1999. godine, Peruanac je stigao u Evropu, iz Lime, direktno u Bremen, odigrao je dve sezone, a onda ga je Bajern otkupio 2001. za 7,5 miliona evra. U prvom mandatu u Bajernu vezao je čak šest sezona, a onda je usledio transfer u Čelsi koji je bio promašaj, pa je tako posle samo godinu dana u Londonu, Pizaro leta 2008. otišao na pozajmicu u - Verder! 

Po isteku pozajmice, Verder ga je ponovo kupio za samo dva miliona evra i Pizaro je ostao u Bremenu tri pune sezone, do isteka ugovora. I onda, kao slobodnog igrača, u 34. godini, doveo ga je - Bajern Minhen! Pizaro je u Minhenu ovaj put imao epizodnu ulogu, sve do 2015. i onda novi šok - povratak u Verder kao slobodan igrač u 37. godini!

Mislite da je tu kraj? Pizaro je odigrao dve sezone za Verder onda je otišao u Keln, gde je odigrao još jednu sezonu i potom ga je 2018. u 40. godini ponovo doveo Verder, gde se i penzionisao. Gde je bio bolji? Ne zna se. U Bajernu je odigrao ukupno 327 utakmica, dao je 125 golova i upisao 53 asistencije, osvojio je . Za Verder je odigrao 320 utakmica u svim mandatima, dao je 153 gola i upisao 53 asistencije. Osvojio je Bundesligu čak šest puta, isto koliko i Kup Nemačke, a sa Bajernom je podigao i pehar Lige šampiona 2013. kada doduše nije bio standardan kod Jupa Hejnkesa.

Verderu je doneo pehar Kupa Nemačke u sezoni 2008/09.

Od ostalih, tu je pomenuti Mario Basler koji je odigrao po tri sezone za oba kluba, za Verder od 1993. do 1996, potom za Bajern od 1996. do 1999. Osvajao je trofeje u oba kluba, sa Verderom dva Superkupa 1994. i 1995. i Kup Nemačke, a sa Bajernom je tri puta osvojio Bundesligu i postigao gol u čuvenom finalu Lige šampiona u kom je Junajted slavio posle preokreta - 2:1, 1999. godine, nakon čega je otišao u Kajzerslautern. Za kraj, možda su neki zaboravili, ali Serž Gnabri je iz Arsenala u Nemačku došao upravo u Verder 2016. godine za pet miliona evra, da bi ga Bajern otkupio godinu dana kasnije za osam miliona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke