Finale US opena istorijsko i pre nego što je počelo!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 08.09.2024.
12:30
Izvor: Sportske.net, RTS

Siner ili Fric?

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Povezane vesti

Italijan Janik Siner i Amerikanac Tejlor Fric sastaće se večeras od 20 sati u velikom finalu US opena, koje će, kako god da se završi, velikim slovima biti upisano u istoriju tenisa.

Večeras će se definirivno završiti jedno slavno poglavlje u istoriji ovog sporta.

Kada Italijan ili Amerikanac večeras podignu pehar u Njujorku, zaokružiće sezonu tokom koje nijedan grend slem trofej nisu osvojili članovi "velike trojke" - Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković, što se nije dogodilo od davne 2002. godine.

Posebno značajan i simboličan biće večerašnji meč za Amerikance, pošto će prvi put od Vimbldona 2009. godine imati predstavnika u finalu grend slema, i to na svom tlu.

Endi Rodik je te 2009. izgubio od Federera u Londonu, što znači da će Tejlor Fric biti u prilici da američkom tenisu donese prvi grend slem trofej nakon 21 godine čekanja. Još otkako je Rodik 2003. u finalu US opena savladao Španca Huana Karlosa Ferera, Sjedinjene Države nisu imale grend slem šampiona.

Imaće Fric večeras glasnu podršku američke publike željne uspeha, ali nesumnjivo i veliki teret na leđima, pošto su finala grend slema za njega još uvek neistraženo područje.

Nije ni Italijan mnogo iskusniji. Ove godine je prvi put dogurao dalje od četvrtfinala US opena, ali u vitrini već ima pehar sa Asutralijan opena, gde je početkom godine na najbolji mogući način "probio led" u finalima najvažnijih turnira i pobedio Medvedeva sa 3:2, posle 0:2.

Sineru mečevi za trofej očigledno prijaju. Igrao je 19 finala u karijeri i samo četiri puta je poražen. Da u sebi definitivno ima šampionskog instinkta dokazao je tokom prethodne dve nedelje u Njujorku, gde je, osim sa rivalima sa druge strane mreže, morao da se nosi i velikim pritiskom zbog doping afere u koju je upleten.

Večerašnji meč biće tek treći međusobni duel Sinera i Frica, a prvi koji neće biti odigran na mastersu u Indijan Velsu. Amerikanac je bio bolji u osmini finala 2021, a Italijan u četvrtfinalu prošle godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke