Austrija i Švajcarska 2008. - Početak španske vladavine

Autor: Milovan Longinov
petak 11.06.2021.
10:00
Izvor: Sportske.net

Kakva dominacija.

Povezane vesti

Švajcarska i Austrija su se odlučile da zajednički organizuju prvenstvo, alpske republike su to videle kao šansu da konačno zaigraju na velikom takmičenju, barem je predsednik austrijskog saveza bio iskren.

Ni jedni, ni drugi nisu prošli grupu, ali makar su učestvovali, poboljšali infrastrukturu, uzeli novac od navijača, sve u svemu, kao i obično su dobro sračunali.

Na šampionatu je trijumfovala Španija sa prvom verzijom tiki-take, Luis Aragones je ispraćen sa skepsom, "Kornjača" se vratio ovenčan slavom. Naime, "Crvena furija" je osvojila prvu titulu od 1964. godine. Španci su dobili sva tri meča u grupi, tukli Italijane na penale, preslišali Rusiju u polufinalu, koja je predvođena Hidinkom i Aršavinom konačno ličila na nešto na velikom takmičenju. 

Nemci su bili protivnik, nova generacija, novi selektor Lev, ali nisu ubrali plodove rada, Ninjo Tores je rešio finale u Beču. Tragičari su bili Hrvati, sekunde su ih delile od polufinala, ali ih je Semih Šenturk zavio u crno, pa su Turci posle penala otišli dalje, u najbolje četiri ekipe i ponovili uspeh sa Mundijala 2002. godine. Engleska je inače uspela da ne ode na šampionat, a Francuska se na prvom takmičenju posle povlačenja Zidana obrukala, uzela samo bod i takmičenje završila u grupi. 

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke