Kad su Česi bili favoriti...

Autor: Nemanja Janošev
subota 03.07.2021.
14:10
Izvor: Sportske.net

Mogu li da naprave veliki rezultat, ne bi bilo prvi put...

Povezane vesti

Kada smo pisali o Česima rekli smo da su specijalisti za šampionate Evrope, bilo da je u pitanju "saradnja" sa Slovacima sa kojima su bili dva puta u polufinalu i okitili se titulom 1976. bilo da su kao nezavisna država igrali finale i bili blizu pehara na Vembliju protiv Nemaca kada ih je srušio zlatni gol.

 Da li će ponovo na Vembli videćemo u sudaru sa Dancima u četvrtfinalu šampionata Evrope videćemo u subotu u Azerbejdžanu, ali ovde ćemo se vratiti 17 godina unazad, kada je za promenu, ovaj tim stigao na šampionat kao jedan od favorita.

 Jer, to je generacija iz 1996. sa nekim novim igračima, ali i Pavelom Nedvedom osvajačem "Zlatne lopte" i jednim od najboljih igrača sveta tog vremena.

 Uz to, za Portugal je prvenstvo došlo kasno, Figova generacija je bila na izmaku, Ronaldovo vreme je dolazilo, Francuzi su delovali istrošeno, na Engleze niko i ne računa, a Nemačka je bila usred velikog spremanja, ovaj šampionat, će ih uveriti da je vreme za ogromne promene.

 Baš Nemci su bili u grupi sa Česima, društvo su im pravili Letonija i Holandija. Iako je tim sa Baltika bio strano telo, oni su poveli protiv favorita, ali su Baroš i Marek Hajnc okrenuli u finišu. Koliko je tim moćan videlo se protiv Holanđana za koje se tvrdilo da imaju najgori tim u poslednje dve decenije. U Aveiru su "Lale" dale dva gola, iako je rival promašivao, Petra Čeha su savladali Buma i Van Nistelroj. Ali, usledio je novi preokret, div Jan Koler je smanjio i ponovo u poslednjih dvadesetak minuta Baroš, pa Šmicer su postigli golove, već posle dva meča je tim na čijoj je klupi bio legendarni Karel Brukner izborio četvrtfinale. Sa rezervistima su zagorčali život Nemcima, ugasili svaku nadu, pa su sa maksimalnih učinkom otišli u nokaut fazu.

 Tamo ih je, kao i na ovom šampionatu čekala Danska. Iako su oba tima igrala odličan fudbal u prvoj fazi i postigla dosta golova, prvo poluvreme u Portu je bila uspavanka. Ali kada je Koler ostao sam to je bio početak kraja za "Olsenovu bandu", do kraja je Baroš sa dva gola završio posao. Tri lopte za 15 minuta, ovaj tim Čeha je delovao baš moćno!

 Ipak, u polufinalu ih je čekao Kolina. Naime, Česi baš mrze čuvenog italijanskog sudiju, četiri godine pre Portugala ih je teško oštetio protiv domaćina Holanđana, sada je ponovo bio faktor protiv senzacionalnih Grka. On je dopuštao Helenima prljavu igru, mnogo faulova, šutiranja lopte posle predika, videlo smo pravo mučenje na "Dragau". Razlika u klasi je postojala, ali je Rosicki pogodio prečku, Marek Jankulovski promašio zicer, kao i Nedved koji se povredio. Nije bilo golova, favorit se ispumpao, a onda su Grci uradili nešto posve neočekivano, dva puta prešli centar. Prvo je Delas šutirao u Čeha, ali upozorenje nije vredelo. Trajanos Delas je kasnije u autobiografiji napisao da je video strah kod rivala, ali i umor.

 "Bili smo spremniji, na semaforu je pisalo da je poslednji minut prvog produžetka, pomislio sam, sad ili nikad".

 I tako je bilo, ako je Čehe zaustavio zlatni gol i ovaj je bio iako srebrni, zlatni. Do kraja prvog produžetka je ostalo toliko malo, da je priča bila završena.

 Grci su osvojili prvenstvo istim receptom, a za Češku je propala šansa generacije da ponovo igra finale i osvoji šampionat Evrope. 

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke