Ukrajina protiv Engleza - Dević neće zaboraviti Donjeck...

Autor: Nemanja Janošev
subota 03.07.2021.
15:45
Izvor: Sportske.net

Povratak u 2012. godinu...

Povezane vesti

Kada je Roj Hodžson zamenio Kapela, valjda nije nikada bilo tako malo nade u Engleskoj pred neko takmičenje kao 2012. Engleska je stigla u Ukrajinu, bili su u grupi sa domaćinom, Francuzima i Šveđanima.

 Selektor se žalio da nije imao dovoljno vremena da radi sa igračima i da će tokom turnira ekipa igrati bolje. Nije delovali tako, na Donbas Areni u koju je uloženo 300 miliona dolara, a koja je sada u razvalinama nakon rata u istočnoj Ukrajini i granatiranja ovog prelepog zdanja, Englezi i Francuzi su odigrali dosadnih 1:1. Dve velesile su umesto klasika podelile bodove, a Ukrajina je povela trku. Andrej Ševčenko na svom igračkom oproštaju je pobedio Ibru, bilo je 2:1. Nije loše za lika koji je imao 36 godina i koji je šest meseci ranije želeo da ode iz svega jer su ga povrede mučile u poslednjem poglavlju u kineskom Dinamu.

 Ali, domaćin je spušten na zemlju protiv ne baš impresivnih Francuza. Naime, meč je već prekinut u četvrtom minutu nakon pražnjenja neba iznad Donjecka. Munje su parale, pa je sudija Kujpers poslao igrače u svlačionicu, prekid je potrajao sat vremena. Holandski sudija je oprostio Žeremiju Menezu drugi žuti karton, upravo je ovaj fudbaler iskoristio pas Benzeme da načne Pjatova. Benzema je drugom asistencijom Kabajeu stavio tačku na utakmicu, ovo je bila prva francuska pobeda na velikim takmičenjima posle šest godina.

 Pred Ukrajinom je ostao zadatak da pobede Englesku i plasiraju se dalje, Šveđani su već bili otpisani. Nije bilo Ševčenka, napad je predvodio naš Marko Dević koji je prihvatio državljanstvo zemlje u kojoj je ostavio dubok trag. Englezi su od početka bili u nevolji. Naime, Jarmolenko je pravio mnogo problema Ešliju Kolu koga su godine stizale. Ni iz čega, Engleska je povela, Pjatov je kiksao, i uverio nas u staru mantru, da ukrajinski golmani greše u najvažnijim trenucima.

 Usledila je ofanziva domaćina u Donjecku. Dević je šutirao u prazan gol, Teri makazicama izvadio loptu. Linijski sudija Van Vad je pokazao da se igra nastavi, iako je lopta prešla gol liniju. To je slomilo Ukrajince. Engleski novinari su likovali, a da primedbu Blohina da su lopovi oni su tvrdili da je Milevski pre gola bio u ofsajdu. To je razbesnelo ukrajinskog selektora, u sali za konferencije pozvao ih je da izađu napolje da to reše kao ljudi. Niko nije prihvatio, Engleska je otišla dalje na račun Ukrajinaca da bi ispala odmah na penale od Italije.

 Timovi su igrali već u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu. Oba meča u grupi su završena remijima, Engleska je osvojila prvo mesto sa bodom prednosti, a Ukrajinci su morali u baraž. Dobili su Francusku sa 2:0, ali su u revanšu poraženi sa 3:0 i ponovo je Mundijal ostao san.

Inače, Ukrajina je samo jednom u istoriji tukla Engleze, Nazarenko je u Dnjepropetrovsku postigao jedini gol, ponovo su bili drugi i još jednom ispali u baražu, ovoga puta kao favoriti, od Rehagelovih Grka.

 Sada je Ševa na klupi, prilika je za osvetu u Rimu, nada se da će Italijani navijati za njegov tim, Engleska jeste favorit, ali Ukrajina nije bez šansi u ovom meču. 

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke