Belgija protiv Danske - Rat unutar Anderlehta

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 17.06.2021.
10:45
Izvor: Sportske.net

Utakmica u Strazburu se pamti...

Povezane vesti

Rivalstvo Danaca i Belgijanaca bilo je intenzivno osamdesetih godina, iako su igrači delili svlačionicu,

Naime u tom vremenu, Danci su bez profesionalne lige igrali u Belgiji i bili simbol moćnog Anderlehta 80-tih. Nekolicina je bila u PSV Ajndhovenu, a svojevremeno je meč ovih timova u Evropi bio pravi rat.

 Upravo je to bila predigra za čuveni meč na EP 1984.

Ulog u Strazburu nije mogao da bude veći, plasman u polufinale. Oba tima su pobedila očajnu Jugoslaviju, Platini je bio prejak za oba tima, pa se svelo na 90 minuta.

 I počelo je oštro, Preben Elkjer je laktom udario Vanderejkena, a onda mudro bežao, pa su njegov ceh platili Lerbi i Mihael Laudrup. Ali, onda su počeli da igraju fudbal. Brzonogi Elkjer, zvezda tadašnjeg italijanskog prvaka Verone je pobegao odbrani Belgijanaca, ali ga je Žan-Mari Pfaf odneo sa loptom, niko nije ni pomislio da bi to mogao biti penal. Posle greške odbrane Danske, Kulemans je loše zahvatio loptu, to je i prevarilo Kvista pa su “Đavoli” poveli. A onda posle četrdeset minuta duplirali su prednost, Franki Verkauteren je postigao gol prvenstva. Zvezda Anderlehta je prebacio Bertelsena i onda volejčinom pogodio pod prečku, i tada se činilo da su Danci na putu kući. Njima je odgovarao i remi, jer su napunili Jugoslaviju, a Belgijanci su doživeli brodolom od Francuza.

 Ali, polufinale je bilo daleko. Doduše, mnogo bliže već u sledećem minutu, Elkjer je iscenarao pad posle duela sa De Grefom, austrijski sudija Adolf Prokop je pokazao na belu tačku, još jedan igrač Anderlehta sa druge strane, Frank Arnesen savladao Pfafa i odjednom, “Vikinzi” su se vratili u igru.

 Kada je Belgija definitivno pala?

Kulemans je bio sam posle tridesetak sekundi u drugom delu, da je dao gol Kvistu, teško da bi se rival vratio. Uskoro je danski selektor Pjontek poslao Keneta Brilea još jednog Danca iz Anderlehta na teren i to je proglašeno za potez genija. Arnesen je centrirao, Brile podmetnuo glavu, kako li su bili tužni navijači “Ljubičastih” da vide da njihovi ljubimci uništavaju snove naciji. Onda su ponovo izbile tuče. De Gref je udario Elkjera koji je bio poznat kao strašan igrač, ali provokator. Arnesen je vratio, udario je u bradu De Volfa, a onda je mladi Enco Šifo dobio svoju porciju od Elkjera.

 Kada je Vanderjeken nagazio Arnesena na koleno, Morten Olsen se zaleteo na klupskog druga iz Anderlehta, u stvari sva trojica su igrala za tim iz Brisela.

 “Da sam imao pištolj, upucao bih ga”, rekao je kasniji danski selektor.

 Sukobi su se nastavili, što je odgovaralo Dancima jer se nije igrao fudbal. Danci su čekali kontru, ponovo je dugonogi Elkjer pobegao De Volfu prebacio golmana Belgije koji ga je pljunuo usput, ali Danska je bila u polufinalu.

 Pjontek ih je iste noći pustio u grad, da se zabavljaju i posavetovao ih da uz neizbežne cigarete popiju 5, 10, 15 piva jer doručak je u 11 narednog jutra.

 Belgija taj poraz nije nikad prežalila, jer Kulemans je kasnije tvrdio da je to trebalo da bude kruna generacije. Nedostajali su Meuvs i Erik Gerets, sa njima je to bio drugačiji tim, pogotovo u odbrani.

 Danci su ispali na penale od Španije u Lionu, iako su bili favorit.

 Ostaće ipak zapamćeno da je u čuvenoj utakmici u Strazburu u timovima Belgije i Danske igralo čak 11 igrača Anderlehta!

 Pričalo se da posle toga nisu govorili na prvim treninzima u novoj sezoni, ali kasnije su stvari izglađene...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke