EURO 1960 - Politika ispred fudbala

Autor: Darko Mitrović
utorak 08.06.2021.
10:00
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Prvi šampionat Evrope odigran je u Francuskoj, ovaj koji je pred nama je omaž u čast šest decenija postojanja turnira.

Povezane vesti

Na tom prvom, četiri tima su se probila kroz kvalifikacije, Engleska FA je odbila da učestvuje, nije bilo ni Zapadne Nemačke, Italijana i Holanđana, samo 17 timova je bilo u konkurenciji. Zanimljivo, Čehoslovačka koja se plasirala na završni turnir je morala da igra pretkvalifikacije sa Republikom Irskom, izgubili su u Dablinu, ali su ostrvljane rasturili u Pragu.

Na kraju posle osmine i četvrtfinala, koji su bili obojeni politikom, jer je Španija, možda i najbolji tim tog vremena odbila da putuje iza gvozdene zavese u SSSR eliminisana. 

UEFA je probala da postigne kompromis, da bude igran jedan meč, ali su Sovjeti to odbili i bez borbe stigli u Pariz. Ispostavilo se da osvoje titulu, u polufinalu su lako tukli ujedinjene Čehe i Slovake, a neverovatnu utakmicu odigrali su domaćin Francuska i Jugoslavija. 

Vicešampion sveta je vodio dva puta sa po par golova razlike, ali su Jugosloveni sa tri gola u poslednjih 15 minuta, uz pobedu od 5:4  otišli u meč za krunu. Iako je Milan Galić doneo "Plavima" prednost, Metreveli je poravnao do poluvremena. U 113. minutu produžetka, Viktor Ponedeljnik ime koje se sa užasom od tada izgovaralo među ljubiteljima fudbala u SFRJ postigao je gol za pobedu Sovjeta koji su na taj način zavladali Evropom.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke