EURO 1964. - Španska osveta

Autor: Darko Mitrović
utorak 08.06.2021.
16:00
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Sovjeti su 1960. zavladali Evropom, a onda...

Povezane vesti

Četiri godine kasnije, konkurencija je bila neuporedivo jača, pojavili su se Englezi i Italijani, ali ne i SR Nemačka. Ukupno 29 timova je učestvovalo u kvalifikacijama, prvaci Rusi, Austrija i vojvodstvo Luksemburg su bez preliminarne runde ušli u 16 najboljih timova. Engleze su odmah izbacili Francuzi, u drugom kolu Italija je naletela na branioca trofeja, a Holanđani su ispali od Luksemburga, Jugoslavila od Šveđana.

Na kraju u Španiji su se pojavili domaćin, SSSR, Mađari koji su izbacili Francuze i Danska čiji je tim nosio Ole Madsen sa 11 golova u kvalifikacijama.

Jasno. svi su očekivali finale Španaca i Rusa. Domaćin je srušio Mađare u produžetku, Amansio je presudio, dok su Sovjeti lako izbacili Dansku.

Finale je odigrano na "Bernabeu" pred 80 000 ljudi, Špance je vodio Luis Suarez jedan od najboljih igrača sveta tog vremena, na kraju je bilo 2:1, Marselinjo, legenda Saragose je matirao Jašina za prvu špansku titulu i veliku Frankovu radost koja nije imala veze da fudbalom. Zanimljivo, u Kataloniji u polufinalu čitav stadion je navijao za “komuniste” u inat diktatoru.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke