Legende koje nikad nisu okusile EURO!

Autor: Milovan Longinov
petak 11.06.2021.
13:00
Izvor: Sportske.net

Neka imena čude...

Povezane vesti

Za neke ćete se začuditi, za druge ne, jer to što ste sjajni u klupskom fudbalu vam ne garantuje da ćete biti na najvećoj sceni u reprezentativnom. Nekima se nije pogodilo, drugi su igrali za preslabe reprezentacije, treći zbog problema van terena ostali bez šanse da nastupaju na takmičenju.

Recimo, mnoge će iznenaditi da je heroj Mundijala, Paolo Rosi propustio oba EP na kojima je mogao i morao da igra. On je 1978. na Mundijalu nagovestio velike mogućnosti, da bi bio umešan u skandal Totonero, ilegalno klađenje. Do kraja života je poricao krivicu, ali je bio suspendovan na tri godine, pa mu je kasna smanjena na dve. Vratio se taman na vreme da Italiju odvede do krova sveta u Španiji 1982. ali verovali ili ne, svetski prvaci se nisu plasirali na EP u Francuskoj dve godine kasnije, pa je propala šansa za Pablita.

Jari Litmanen je legenda finskog fudbala, završio je sa 40 godina karijeru, prošao je gotovo četvrt veka sa Finskom, ali nije uspeo da ih odvede na veliko takmičenje. I sada će gledati kako njegova zemlja konačno, bez takve zvezde igra na završnom turniru.

Za Zbignjeva Bonjeka je čudno, ali zlatna poljska generacija nije uspela da se dočepa EP. Oni su bili treći na svetu i to dva puta, no nekadašnji napadač Rome i Juventusa i sadašnji predsednik saveza nije igrao, jer nikada nisu mogli da se plasiraju. Zanimljivo da je Poljska tek 2008. prvi put igrala u završnici.

Džordž Best je poznat slučaj, on je sigurno najbolji igač Severne Irske u istoriji, igrao je za nacionalni tim 13 godina, ali je dolaske na okupljanja uglavnom koristio za opijanja. Povrede i nesportski život su ga sprečili da pruži više za domovinu. Pomalo čudi da je sakupio manje od 40 nastupa i dao je samo devet golova. Nekoliko godina posle njega Severna Irska se dokopala Mundijala, a na debi na EP čekala je do 2016. godine. 

Jana Raša je Ljubomir Radanović sprečio da zaigra na EP. Vels su sekunde delile od Francuske 1984. onda je štoper Partizana zaplivao kroz vazduh i odveo Jugoslaviju na prvenstvo pobedom protiv Bugara. Da je ostalo 2:2, Vels bi se našao u završnici. Raš je dao gol u čuvenoj pobedi protiv Nemaca u kvalifikacija za Švedsku 1992. ali ni tada se nisu plasirali.

Euzebio je blistao na Mundijalu 1966. sam je doveo Portugal do polufinala i bio najbolji strelac Mundijala, ali u tri kvalifikaciona ciklusa za EP, nikada nije odveo nacionalnu selekciju na EP. 

Rajan Gigs je podelio sudbinu Raša, i on nije igrao za Vels nikada na velikim takmičenjima, trebalo je da ih vodi kao selektor na ovom prvenstvu, ali se isprečio zakon, učestali slučajevi porodičnog nasilja, pa je suspendovan i umesto njega u poslednjim mečevima je Rob Pejdž sedeo na klupi.

Ni Alfredo Di Stefano nije igrao kao naturalizovani Španac u završnici, bio je povređen, Arteta nikada nije dobio šansu u Španiji, kao ni Di Kanio u Italiji. Stiv Brus godinama bio stub odbrane Junajteda, ali nije pozivan u reprezentaciju za dva prvenstva Evrope.

Sa domaćih prostora, Darko Pančev nije nikada igrao, rat ga je sprečio, iz tih sjajnih generacija dosta igrača sa balkanskih prostora, izuzev Hrvatske nisu nikada nastupili na takmičenju, ni Pjanić verovatno nikada neće igrati u završnici, kao i Stefan Savić, dok za Kostića, Milenkovića, Sergeja možda ima nade...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke