Danas kreće ono pravo!

Autor: Mladen Heleta
petak 01.09.2023.
08:30
Izvor: Sportske.net

Počinje druga faza Mundobasketa.

2023 Starsport.rs ©
2023 Starsport.rs ©

Povezane vesti

Najboljih 16 ekipa na Svetskom prvenstvu u košarci danas u novoformiranim grupama nastavlja borbe za plasman u četvrtfinale.

Sistem takmičenja je takav da se u drugoj fazi ukrštaju A i B grupa i prave I grupu, C i D grupe napravile su grupu J, E i F grupe su stvorile grupu K, dok su G i H grupe formirale grupu L. Po dve najbolje reprezentacije iz četiri grupe druge faze izboriće plasman u četvrtfinale.

Košarkaši Srbije su u prvoj fazi „protutnjali“ kroz grupu B i ubedljivo savladali Kinu, Portoriko i Južni Sudan. Bili smo na nivou, opravdali očekivanja, jer nije lako igrati ni protiv „divljih“ protivnika, kao što su to ove tri reprezentacije. Dobili smo Nikolu Jovića, ostali su dali ono što se od njih očekuje, ali tek treba da vidimo gde je ovaj naš tim u odnosu na one iz svetskog vrha. Da se ne lažemo, grupa B je bila daleko najlakša u prvom delu šampionata. Ostale ekipe iz grupe nisu dorasle ovom prvenstvu, Portoriko se ni kriv ni dužan našao u drugoj fazi, pa ostaje večita dilema da li je ovo dobro, imati laku grupu i pobedama „pumpati“ samopouzdanje pred nastavak takmičenja (opekli smo se prošle godine) ili se odmah „potući“sa jakim rivalima, pa možda i doživeti neki „bezbolan“ poraz, dok se stvari još mogu popraviti… Sada za poraz više nema prostora, jer bi on najverovatnije značio Amerikance u četvrtfinalu, dok o dva poraza niko i ne razmišlja, pošto je to eliminacija sa turnira.

Dakle, u grupi I u Manili nalaze se Srbija sa skorom 3-0, Dominikanska republika, koja takođe ima sve tri pobede, te Italija i Portoriko sa učinkom 2-1.

Jasno je da će mečevi u drugoj fazi odrediti sve kada je reč o selekciji Srbije. Naš tim se danas sastaje sa Italijom, a u nedelju sa Dominikanom. Ukoliko se dobiju oba duela, onda bi se u četvrtfinale išlo sa prvog mesta i rival bi nam bili verovatno Litvanija ili Grčka, u zavisnosti ko pobedi u njihovoj međusobnoj utakmici. Ukoliko se desi jedan poraz, to bi verovatno značilo drugo mesto i sudar sa favorizovanim Amerikancima odmah u četvrtfinalu. O dva poraza nećemo mnogo pričati, a oni bi bili jedanki teškom debaklu. Neće biti lako, Italija nam je postala bauk u poslednje vreme i nanela nam je dva bolna poraza u prethodne dve godine, dok Dominikana sa jednim od najboljih košarkaša sveta Karlom Entonijem Taunsom mora da se shvati jako ozbiljno. Dominikanska republika ima krucijalnu pobedu protiv Italije sa 87:82 i ukoliko u petak „obori na pleća“ i Portoriko, otvoriće vrata četvrtfinala. Naravno, postoji i mogućnost takozvanog kruga, koji bi formirale Srbija, Italija i Dominikana, a on je moguć pod uslovom da naš tim izgubi od Italije, pa savlada Dominikance. U tom slučaju bi se gledao učinak isključivo u međusobnim susretima te tri selekcije.

U grupi J, koja će se takođe igrati u Manili, Amerikanci, naravno, imaju maksimalan učinak, kao i Litvanci, Grci imaju 2-1, kao i Crnogorci, koje  čeka „nemoguća misija“ da sa obe pobede pokušaju da prođu u četvrtfinale. Čini se da će se ova grupa prelomiti u međusobnom duelu između Litvanije i Grčke i da će tu pasti odluka o drugom mestu. I jedni i drugi su na šampionat došli značajno oslabljeni, ali Litvanci su u prvoj fazi delovali dosta bolje. Lako su izašli na kraj sa Crnom Gorom, Egiptom i Meksikom, imaju Valančjunasa, Jokubaitisa, Kuzminkasa i Brazdeikisa, a i oni sami vide svoju šansu u ukrštanju sa grupom I da se domognu borbe za medalje i plasmana na Olimpijske igre. Grci su ubedljivo poraženi od SAD-a, protiv Jordana nisu imali problema, dok su protiv Novog Zelanda „visili“ i bili na rubu eliminacije. Preokret su režirali Papapetru i Larencakis, pa su „heleni“ završili u drugoj fazi. Za pobedu nad Litvancima moraće da se podignu na mnogo veći nivo, a pitanje je da li imaju snage za to… Amerikanci su u prvoj fazi dokazali ono o čemu smo pisali u najavi ovog Mundobasketa. Nemaju najveće zvezde, ali su pažljivo i temeljno selektirani, i naravno dobro vođeni, od strane Stiva Kera. Rivale „melju“ odbranom, a imaju 12 podjednako kvalitetnih igrača, koji ne dozvoljavaju da ritam opadne. Nisu nepobedivi, ali su definitivno glavni favorit za zlato na ovom turniru.

Grupu K u japanskoj Okinavi slobodno možemo nazvati „grupom smrti“, jer će jedan od ozbiljnih pretendenata za medalju završiti učešće na prvenstvu i pre četvrtfinala. Slovenija i Nemačka u nju ulaze sa skorom 3-0, dok će Gruzija i Australija, jedan od projektovanih favorita, imati skor 2-1 i moraće da dobiju oba meča da bi prošli dalje. Gruziju ovde niko i ne uzima za ozbiljno, ali između Slovenaca, Australijanaca i Nemaca se očekuje velika bitka.

Nemci imaju „džek pot“ u vidu trijumfa nad Australijom sa 85:82 i sve su prilike da će se „koplja lomiti“ između Australije i Slovenije za drugog četvrtfinalistu. Nemačka igra sjajno, opravdala je svaku napisanu reč u našoj najavi ovog šampionata, a prognozirali smo im minimum polufinale. Šruder perfektno igra, ostali ga prate, a čeka se i Franc Vagner koji je zbog lakše povrede preskočio drugu i treću utakmicu u prvoj fazi. Australija je preozbiljna ekipa, prepuna NBA igrača i predvođena asovima Milsom i Inglsom, dok se u Sloveniji sve vrti oko prve zvezde Mundobasketa Luke Dončića. On maestralno vodi ovaj tim, ali za mečeve sa Nemcima i Australijancima će neko morati da mu pomogne i iskoči. Ima i tu materijala, Slovenci puno očekuju od Tobija, Prepeliča, Blažiča, Zorana Dragića… Evidentno je da ovom sastavu Slovenije mnogo nedostaje povređeni Vlatko Čančar.

Na kraju, grupu L Džakarti činiće Kanada i Španija sa po 3-0, dok će autsajderi za prolaz u četvrtfinale biti Brazil i Letonija sa 2-1 i povređenim bitnim igračima u prvoj fazi turnira (Raul Neto i Dairis Bertans). Letonija je napravila najveću senzaciju u dosadašnjem delu šampionata i izbacila favorizovanu Francusku, protiv Kanade je dugo vodila, ali je onda uletela u „mašinu“ i ubedljivo izgubila. Kanađani deluju surovo, čini se da su u rangu Amerike, a jedina prednost u korist Amerikanaca u nekom eventualnom međusobnom duelu, mogla bi da bude „duža klupa“. Znalo se da Kanada raspolaže neverovatnim kvalitetom, da ima nekoliko NBA zvezda i odličnih igrača koji karijere grade u Evropi, ali raniji selektori na prethodinim velikim takmičenjima nisu uspevali da ih sve odjednom privole da zaigraju za nacionalni tim, pa su ozbiljni rezultati izostali. Sada prednjači igrač Oklahome, koji je prošle sezone dugo bio najbolji strelac NBA lige i MVP kandidat, Šej Gildžes-Aleksander, koji se nametnuo i kao MVP kandidat na ovom turniru. Tu je i sjajni centar Olinik. Kanada je „obrisala parket“ sa Francuskom i Letonijom i poslala jasnu poruku svima koje su joj ovde namere. Njihovu pravu snagu ćemo verovatno videti u okršaju sa aktuelnim šampionom sveta i Evrope Španijom, koja opet nije u prvom redu kandidata za titulu, ali se prošetala grupom sa Brazilom, Iranom i Obalom Slonovače. Španci su „namazani“, znaju kako se igraju ovakva takmičenja, imaju pobednički menatalitet pod selektorom Skariolom i njih neće biti lako slomiti. Brazil nam je zanimljiv zbog novog igrača Crvene zvezde Jaga Mateusa, koji igra fantastičan turnir, ali njegova ekipa bi morala da napravi čudo i ode u četvrtfinale.

U svakom slučaju gotova je prva faza i neće više biti lakih utakmica, pa sada možemo da kažemo da kreće ono pravo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke