"Sa četiri boda možete dalje, Italijani gledaju Mundijal na TV, jedva čekam Švajcarsku!"

Autor: Ivan Cvetković
sreda 23.11.2022.
15:25
Izvor: Sportske.net

Selektor Srbije Dragan Stojković i kapiten ekipe Dušan Tadić u dobrom raspoloženju koje može da nas raduje.

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Reprezentacija Srbije održala je danas konferenciju za medije pred prvi meč grupe G sa Brazilom na Mundijalu u Kataru.

Konferenciji su prisustvovali selektor "orlova" Dragan Stojković i kapiten ekip Dušan Tadić, a prvi je na pitanja znatiželjnih novinara odgovarao selektor.

"Razumem vaše pitanje o timu, ali nijedan trener vam ga neće otkriti. Što se tiče sastava Brazila, 99 posto znamo ko će igrati, ali to ne menja ništa. Dobro smo radili ovih par dana i adaptirali smo se na uslove, klimu i život u Kataru. Svi su zdravi, jedino je pod znakom pitanja Filip Kostić, moram da budem iskren. Očekujem dobru i hrabru Srbiju koja će dati sve od sebe da napravi dobar rezultat", objasnio je selektor.

Na pitanje brazilskog novinara o potencijalnom timu sa četiri napadački orijentisani napadača, Stojković je okrenuo prvo na šalu.

"Gotovi smo sa četiri napadača? Izgleda da imate sreće ako igramo sa četvoricom napadača. Ali, ko će nam igrati odbranu? Neko mora. Šalu na stranu, Brazil je veliki tim, jedan od najvećih na svetu sa jednom od najboljih generacija u istoriji. Očekujemo neverovatno tešku utakmicu, moramo biti fokusirani na naš fudbal, te da kroz taktičke i tehničke zahteve pokušamo da budemo dobar protivnik Brazilu. Utakmica počinje rezultatom 0:0, Brazil ima šansu da dobije, ali imamo i mi. Ne plašimo se nikoga na svetu, pa ni Brazila, uz dužno poštovanje".

Kakav Brazil očekuje?

"Mi ne igramo odbranu čovek na čoveka. Brazil ima Vinija. Rišarlisona, Rafinju, Nejmara... Svi su oni sjajni napadači, ali nama nije bitno kako će Brazil igrati, već kako ćemo mi. Svakome je teško da brani tako dobre igrače, ali moramo da budemo skoncentrisani tokom čitavog meča i da pokušamo da ih zaustavimo na inteligentan način. Igraćemo zonsku odbranu, nećemo trčati za njima, nije to moj stil igre da branimo čoveka. Biće veoma teško, ali moguće je zaustaviti ih".

Odgovorio je i kapiten Dušan Tadić.

"Brazil je sjajan tim, kao kolektiv i individualno i slažem se sa selektorom da su jedni od favorita. Ali, otkako je Mister došao, fokusiramo se na naše kvalitete i želimo da pokažemo našu igru i učinimo naše ljude ponosnim".

Na pitanje o informaciji koja se pojavila na Gazeti da je neko dronom snimao trening reprezentacije Srbije, selektor Stojković imao je zanimljiv odgovor, a otkrio je i da ne razmišlja o fudbalu previše.

"Što se same pripreme za meč tiče, ne razmišljam o fudbalu. Jedino o tome ne razmišljam. Opušten sam i fokusiran na stvari koje će doći. Veoma sam ponosan što sam moju malu Srbiju odveo u Katar, biti među 32 reprezentacije sveta je velika stvar. Nije bitan samo Brazil sutra, to je bitno koliko i Kamerun i potom Švajcarska kasnije. Ovo je turnirski tip takmičenja, ne kvalifikacije, pa morate da idete utakmicu po utakmicu. Učinićemo sve da prikupimo bodova koji nas vode u drugi krug takmičenja, to nam je i cilj. Ako nas zdravlje posluži, neće biti nikakvih problema, ostvarićemo svoj cilj. Zamislite, jedna Italija sedi kući i gleda Mundijal na TV".

Tadić je istakao da ekipi znači iskustvo od pre četiri godine protiv Brazila.

"Nadam se da će nam to iskustvo biti dragoceno, kada počne sve to biće nam važno. Momci su u najboljim godinama, treba da uživaju i da rade ono što su i do sada radili i neće biti problema", rekao je on, dok selektor smatra da je sada sve drugačije u odnosu na pre četiri godine.

"Sve se promenilo u ove četiri godine, sada sa Brazilom igramo prvu utakmicu i to je ogromna razlika u odnosu na Rusiju kada smo igrali treću sa njima. Igrači su sada zreliji, igraju sa više samopouzdanja i iskusniji su, pa žele novi izazov. Mundijal je turnir, matematika je jasna - ako dobijete četiri, pet, šest bodova idete dalje. Ako dobijete samo tri, teško. Ovoga puta, daćemo sve od sebe da se plasiramo u drugu rundu".

Na pitanje švajcarskog kolege o okršaju dva tima u trećem kolu, selektor Srbije priznao je da jedva čeka taj meč.

"Srbija nije imala sreće na žrebu jer je grupa jako teška. Ako pobedimo Brazil i Kamerun, nama protiv Švajcaraca ne treba ništa. Slažemo se i vi i ja da je grupa teška za sve, osim možda za Brazil koji jeste favorit. Ali za ostale, treći meč će biti veoma zanimljiv. Veoma sam srećan što igramo protiv Švajcarske i jedva čekam tu utakmicu. Ali, prvo Brazil. Znam ko će igrati za Srbiju od prvog minuta, ali neozbiljno bi bilo da vam otkrijem to jer je i Tite to sakrio. Da nije, rekao bih vam. Ne brinite, sigurno ćemo igrati sa napadačem. Pokušavamo da sprovodimo fudbalske ideje kroz igru i rezultate i do sada nije to bilo tako loše. Nastavićemo u tom ritmu", rekao je Stojković i objasnio situaciju sa Mitrovićem i Kostićem.

"Što se Mitrovića tiče, tri, četiri dana radi sa ekipom. Ne oseća bol u delu gde je ga je imao i to je dobra vest. Što se Kostića tiče, veliki je znak pitanja jer vuče povredu od utakmice u Juventusu. Oni samo njega forsiraju, kao da nemaju desnu stranu. Oseća bol u mišiću, biću iskren prema vama".

Pitanje je bilo i o paraleli između Hrvatske 1998. godine i srpskog tima danas.

"Nije samo hrabrost. Umemo i da igramo malo, treba znati gurati tu loptu. Ova generacija igrača nema čega da se plaši, to je igra 10 na 10, osim kada dobijete isključenje. Niko nema krila, jedna lopta i jedan teren, po 10 igrala na obe strane. Sa tim mentalitetom možete mnogo. Važna je volja i želja, ali je mnogo važno i fudbalsko umeće. Govorim samo o fudbalskoj inteligenciji, ona pravi razliku. Mi takav fudbal hoćemo da igramo, inteligentatan. Sa ostalim stvarima, ali prvo poštuješ sebe, pa onda protivnika", rekao je on, a Tadić se nadovezao.

"Mnogo nam znači Misterove reči, potencira ofanzivan fudbal i inteligenciju jer se fudbal igra glavom. Da imamo dobru ideju i da dominiramo, na kraju svi verujemo u to. Inteligencija pobeđuje. Bitna je i hrabrost i borbenost, ali inteligencija, dobar pas i dobra lopta prave razliku. Naše je da upijamo svaki savet i onda nema greške".

Istorijom mečeva sa Brazilom, Stojković nije želeo previše da se bavi.

"Nisam pratio statistiku protiv Brazila, kako da ih pobediš kad su mnogo jaki. Dva puta smo ih dobili? Te stvari i istorija se menjaju, svaki sledeći pokušaj je šansa da promenite to. Ali, opet, nije to prva stvar o kojoj razmišljamo, što ih nismo pobedili 88 godina. Važno da pokupimo što više bodova, i da ne pobedimo Brazil nije smak sveta, ali da ćemo imati pošten odnos prema igri i da će Srbija biti ponosna, to mogu da tvrdim. Biće to lepa utakmica protiv Brazila, ne bih pričao o njima jer svi znamo kakav tim imaju i kakve igrače imaju. Sačuvaj Bože. Učinićemo sve da im otežamo to što planiraju, a to je da nas pobede", zaključio je selektor Dragan Stojković.

Prva utakmica reprezentacije Srbije na Mundijalu u Kataru u okviru grupe G na programu je 24. novembra s početkom od 20 časova po srpskom vremenu na velelepnom stadionu Lusail.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke