Izgleda da je Mančester siti konačno pronašao štopera

Autor: Ivan Cvetković
petak 12.02.2021.
08:35
Izvor: Sportske.net, Ivan Cvetković

Znate onaj osećaj kada posle mnogo uloženog vremena, truda i novca konačno uspete da rešite najveći problem koji imate? Ne znate? Ne znam ni ja, ali čini mi se da je Pep Gvardiola nedavno saznao.

EPA-EFE/Alex Livesey
EPA-EFE/Alex Livesey

Povezane vesti

Mančester siti je 29. septembra 2020. godine probio cifru od pola milijarde evra kada se radi samo o defanzivnim pojačanjima u eri trofejnog španskog stručnjaka koji je na Etihad stigao 2016. godine. Od toga skoro polovinu sume za centralne defanzivce.

Upravo je tada šestogodišnji ugovor sa Sitijem potpisao Ruben Dijaš, dete Benfike koja je na svoj račun primila uplatu od 57.000.000 evra, ali i dobila Nikolasa Otamendija gratis. Dolazak 23-godišnjaka nije dočekana naročito dobro na Ostrvu pre svega zbog visine obeštećenja, javnost je smatrala da se radi o još jednom precenjenom fudbaleru koji će se na kraju obiti o glavu „građanima“.

U ovom trenutku to deluje kao – velika greška.

Sa reprezentativcem Portugala u postavi, ekipa Pepa Gvardiole je na 20 utakmica u Premijer ligi primila samo osam golova. Do sada se najbolje pokazao u tandemu sa Džonom Stonsom jer su „građani“ sa njima dvojicom na 15 mečeva u svim takmičenjima primili samo dva gola. Sopstveni gol sačuvali su u 13 navrata, pobedi su se radovali 14 puta dok je samo jednom bilo nerešeno.

Siti je dobio od Rubena Dijaša ono što je dugo tražio, praktično od 2019. godine kada je otišao Vensan Kompani – visok standard igara štopera u kontinuitetu. Konzistentnost je bila boljka Belgijanca koji je često kuburio sa povredama, Nikolas Otamendi je od početka delovao kao iznuđeno rešenje, dok su probleme sa povredama imali i Stouns i Ajmerik Laport, pa je odbrana Sitija često delovala dezorijentisano i neorganizovano.

Dijaš je momak koji igra fudbal na profesionalnom nivou od svoje 18. godine kada je priključen B timu Benfike, članu druge lige Portugala. Dve pune sezone u jakom takmičenju za mladog štopera je ono što zahteva razvoj igrača na pravi način, a defanzivac je nakon toga tri sezone nastupao u prvom timu lisabonskog velikana.

"Dijaš nije došao iz nekog tamo kluba, došao je iz Benfike koja ima imperativ pobede i juri trofeje. Dečko dolazi u Mančester posle dve uzastopne sezone u kojima je odigrao po 50 utakmica bez problema", lepo je primetio nekadašnji defanzivac „građana“ Džoleon Leskot.

I upravo u tome sada svi vide snagu Rubena Dijaša.

Startna brzina, anticipacija, pozicioniranje, markacija igrača, oduzimanje lopte, fizička snaga, vazdušni dueli, pas igra – sve su to vrline koje krase mnoge centralne defanzivce širom sveta. Ali, ne tokom svih 90 minuta i posebno ne 50 utakmica godišnje na najvišem nivou. Uveliko se Dijaš poredi sa defanzivcem Liverpula Virdžilom van Dajkom od kojeg ima i bolju statistiku, ako uzmemo u obzir isti uzorak iz prve sezone dvojice fudbalera.

Gvardiola nije krio oduševljenje Dijašom koji "može da igra na svaka tri dana" i pohvalio njegovu radnu etiku istakavši ga kao jednog od najvećih profesionalaca kojeg je ikada video u životu. Svi znamo koga je sve Španac gledao i vodio tokom igračke i trenerske karijere.

Gotovo sigurnom pobedom na Enfildu, Mančester siti je u svim takmičenjima nastavio niz od 22 utakmice bez poraza koji su poslednji put doživeli 21. novembra prošle godine od Totenhema. Jedan od ključnih faktora stabilnosti jeste upravo Ruben Dijaš, pa se sada čini da je ekipa iz Mančestera konačno pronašla rešenje za najveći problem u Pepovoj eri.

Da li je Portugalac faktor koji nedostaje Sitiju da konačno dočeka i pehar Lige šampiona, trofej kojem se na Etihadu toliko nadaju?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke