50 godina od prvog meča na "Marakani"

Autor: Filip Mitrović
nedelja 01.09.2013.
13:03
Izvor: Sportske.net, Istorijski arhiv Beograda

1. septembra 1963. godine na mestu nekadašnjeg stadiona Jugoslavije, koji je nakon II svetskog rata nosio naziv "Avala", otovren je stadion Crvene zvezde prvenstvenom utakmicom između Crveno-belih i Rijeke.

blic
blic

Povezane vesti

Zanimljivosti i anegdota oko izgradnje popularne 'Marakane' ima pregršt, gotovo da ima i mitskih elemenata kao u 'Zidanju Skadra' i izgradnji Andrićeve 'Višegradske ćuprije'.

Današnji stadion 'Crvene zvezde' je u stvari ukopano brdo na 12 metara ispod nivoa tadašnjeg stadiona 'Jugoslavije', čiji je, po nekim tumačenjima, Zvezda naslednik, s obzirom da je dobar deo igrača posle rata zaigrao za crveno-bele, u grb je samo umetnuta petokraka, kao i zbog pomenute lokacije igrališta.

Upravi Crvene zvezde je dozlogrdilo da evropske utakmice igra na stadionu 'JNA', na kom je Partizan domaćin. Tamo je '57 igrano polufinale Kupa evropskih šampiona protiv Fiorentine, a godinu dana kasnije i čuveni meč protiv Mančester Junajteda, posle koga je doneta odluka o izgradnji novog stadona.

Zanimljivo je da su tadašnji fudbaleri aktivno učestvovali u marketingu i pribavljanju novčanih sredstava za izgradnju. Među aktivnijima je bila druga Zvezdina zvezda Dragoslav Šekularac.

Posle četiri godine radova, 'Marakana' je bila spremna za 'debi', koji se dogodio upravo na današnji dan, 1. septembra 1963. godine.


Na tribinama je bilo 55 hiljada ljudi, koji su posmatrali meč između Zvezde i Rijeke. Crveno-beli su slavili rezultatom 2:1.

Još jedna zanimljivost - Ovom meču prethodio je duel pionira Crvene zvezde i zemunskog Jedinstva.

Ne propustite