ABA: Cedevita - Partizan (kraj)

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 25.04.2014.
19:50
Izvor: Sportske.net

Nolan Smit pogodio je trojku sa pola terena u poslednjoj sekundi i poslao Cedevitu u finale ABA lige i grupnu fazu Evrolige!

abaliga.com
abaliga.com

Povezane vesti

Drama u "Areni"! Cedevita ne pogađa dva puta a onda i Tepić ne uspeva u šutu za tri pa Nolan Smit sa pola terena pogađa trojku i šalje Cedevitu u finale i Evroligu - 81:79!

Miro Bilan pogađa horok za novo vođstvo Zagrepčana ali potom pravi četvrti penal i šalje Pavlovića na liniju za slobodna bacanja. Precizan je Pavlović, Partizan ponovo vodi - 78:79!

Posle poena Saše Pavlovića a onda i blokade u odbrani Partizan stiže do skoka u napadu pa do šanse da sa penala dođe do prednosti. Precizan je Gagić samo jednom - 76:77.

Nova greška u napadu za crno-bele koju koristi Nolan Smit pa Cedevita ponovo dolazi u vođstvo - 76:74!


Nastavlja se drama u "KombankAreni". Pavlović samo jednom precizan sa penala a Cedevita na drugoj strani stiže do lakih poena i izjednačenja - 74:74!

Gosti iz Zagreba prave seriju 10:0 i dolaze na "minus 1" tri minuta i 22 sekunde pre kraja utakmice - 72:73!

Do kraja drugog polufinala završnog turnira ABA Lige ostalo je još četiri minuta a Cedevita se vratila u igru trojkom Luke Babića pa sada ima samo tri poena zaostatka za Beograđanima - 70:73!


U narednom napadu Nurkić pravi peti faul što će biti veliki hendikep za Cedevitu u završnici meča.

Đorđe Gagić pravi problem Partizanu nesportskom ličnom greškom a Cedevita je koristi na najbolji mogući način i postiže dva poena sa linije penala i trojku preko Nolana Smita - 67:73.

Aleksandar Pavlović gazi ka zvanju najboljeg igrača utakmice jer novom trojkom vodi Partizan do prvog dvocifrenog vođstva 62:73!

Šest minuta pre kraja Suton pogađa trojku pa Cedevita ostaje u igri a Tepić na drugoj strani pogađa jedno slobodno bacanje posle Nurkićevog četvrtog faula.

Nastavlja Saša Pavlović da teroriše košarkaše Cedevite. Bivši košarkaš Klivlenda presekao je pas Zagrepčana i zakucavanjem odveo Partizan na "plus 10" - 59:69!

Dva minuta proteklo je u četvrtoj četvrtini a Partizan za sada deluje kao ekipa koja je bliža finalu. Saša Pavlović podigao je publiku na noge atraktivnom blokadom nad Nolanom Smitom koji je završio u konstrukciji koša.

Poenima Saše Pavlovića Partizan povećava prednost nad Cedevitom ali Nurkić uspeva da održi Zagrepčane u životu - 59:66.

Završena je treća četvrtina u "KombankAreni" a Partizan je u potpunosti preokrenuo rezultat u svoju korist zahvaljujući mnogo boljoj igri u trećem periodu. U podlednjih deset minuta crno-beli ulaze sa prednošću od 57:64!


Minut pre kraja treće četvrtine Bertans pogađa za dva i donosi crno-belima najveću prednost u dosadašnjem toku susreta - 57:64!


Dodaje Nurkić još jedan poen sa linije penala ali potom konačno Bogdanović ubacuje šut za dva poena za trenutnih 57:62.

Odmah posle Nurkićevih poena sa linije penala Bogdanović postiže novu trojku a onda i Bertans vezuje treću u nizu za prednost crno-belih 56:60.

Na tri minuta pre kraja Bogdan Bogdanović postiže drugu trojku na večerašnjem susretu i vraća prednost na Partizanovu stranu - 52:54.

Prekinula je Cedevita seriju Partizana sa dve Nurkićeve blokade i faulom u napadu koji je napravio Žofri Lovernj. Na drugoj strani Zagrepčani postižu lake poene i prave seriju 7:0 za trenutnih 52:51.

Nastavljaju izabranici Duška Vujoševića sa dobrom igrom koja je rezultatirala serijom 14:2 posle 4 i po minuta igre u trećoj četvrtini. Pavlović je poslao Nurkića na liniju za slobodna bacanja a ovaj pogađa jedno posle čega Babić odlazi na polaganje i smanjuje na 48:51.

Prenuo je Nurkić Cedevitu iz bunila ali je odmah Gagić pogodio za 2+1 i doneo Partizanu najveću prednost u dosadašnjem toku susreta - 49:45. Uz to, Cedevita je ostala bez Zubčića koji je napravio peti faul.

Izgubio je Baždarić loptu pa crno-beli posle 23 minuta igre imaju napad za vođstvo zbog čega Repeša traži "tajm-aut" ne bi li presekao seriju Partizana ali mu to ne kreće za rukom jer Gagić i Tepić postižu 4 poena i donose prednost crno-belima od 43:46!

Manje od tri minuta bilo je potrebno Partizanu da natera protivnika da izađe iz bonusa a poenima Lovernja sa penala crno-beli vraćaju meč u egal pošto sada Cedevita vodi sa 43:42.


Počelo je drugo poluvreme u "KombankAreni" ali ne onako kako je želeo Partizan jer je Ramljak pogodio za tri. Lovernj je pre toga pogodio za dva a onda i Pavlović jedno od dva slobodna bacanja pa prednost Zagrepčana ostaje pet poena.


Davis Bertans pokušao je sa devet metara da smanji prednost Cedevite ali usled promašaja Zagrepčani uspevaju da sačuvaju "plus 5" na kraju prvog poluvremena (40:35).


Imao je Bogdan Bogdanović priliku da iz otvorenog šuta za tri priđe na "minus 1" ali bek Partizana je pogađa pa, Bilan sa linije za slobodna bacanja vraća Cedevitu na "plus 5" - 40:35.

Nova trojka za Partizan. Milenko Tepić smanjuje na 39:35 a crno-beli dolaze do neverovatne statistike jer imaju više datih trojki nego ubačenih šuteva za dva poena (7 trojki - 3 dvojke)!

A onda, tri vezane trojke na obe strane. Bogdan Bogdanović postigao je trojku sa velike udaljenosti ali je vratio Babić. U narednom napadu Andrić pogađa van linije 6.75 pa Partizan sada zaostaje sedam poena za Cedevitom - 39:32.

Popravili su crno-beli defanzivni skok tokom drugog dela druge četvrtine ali Bertans ne uspeva da trojkom smanji prednost Cedevite nakon čega Ravnjak pogađa jedno od dva slobodna bacanja.

Mnogo bolja odbrana Partizana nakon Pavlovićevih trojki pa posle Bertansove blokade i Smitovih koraka Bilan pravi prekršaj i šalje Lovernja na liniju za slobodna bacanja. Kapiten Partizana smirio je ruku i smanjio na "minus 8" - 34:26.

Saša Pavlović na šest minuta do odlaska na odmor postiže dve vezane trojke pa crno-beli smanjuju na 34:24 i teraju Repešu da zove "tajm-aut"!


Partizan sve više deluje kao Crvena zvezda Telekom pošto iz igre ima samo 26% uspešnih šuteva a uz to je izgubljeno i 6 lopti.

Dva i po minuta igre u drugoj četvrtini proteklo je do trenutka kada Cedevita stiže do maksimalne prednosti od 15 poena (33:18) pa Dušku Vujoševiću ne preostaje ništa drugo nego da "tajm-autom" pokuša da prene svoje izabranike.


Stopama centra Partizana kreće i Jusuf Nurkić koji pravi treću ličnu grešku i šalje Bertansa na liniju penala ali Letonac promašuje oba slobodna bacanja. Trenutni rezultat je 29:18 za Cedevitu.

Prve poene za Partizan u drugoj četvrtini postiže Nikola Milutinov ali onda mladi centar crno-belih pravi treću ličnu grešku koja ga uvodi u ozbiljan problem.


U poslednjem minutu igre Partizan trojkom Bertansa smanjuje na "minus 8" ali onda Suton vraća trojku na drugoj strani pa se na prvu pauzu između četvrtina odlazi rezultatom 27:16 za Cedevitu!


Vezuju crno-beli tri poena sa linije penala a onda i Pavlović pogađa sa poludistance što crno-bele drži na pristojnih "minus 10" dva minuta pre kraja prve četvrtine - 20:10.

Cedevita za šest minuta igre kontroliše skok u odbrani a onda iz tranzicije uspeva da pravi lake poene kroz kontranapade što je osnovna prednost Zagrepčana u dosadašnjem toku utakmice.

Urodio je plodom Vujoševićev "tajm-aut" jer je Pavlović ušao u igru i pogodio trojku iz prvog pokušaja. U sledećoj akciji Babić je siguran pod obručem pa Cedevita ostaje na "plus 10" - 15:5.

Posle samo četiri i po minuta igre Cedevita pravi dvocifrenu prednost (13:2) pa Vujošević "seče" seriju Zagrepčana "tajm-autom".

Nakon poena Žofrija Lovernja usledile su tri greške crno-belih u napadu pa Cedevita pravi seriju 6:0 i uvećava prednost na 11:2. Partizanova zona za sada ne daje rezultat ali izabranici Duška Vujoševića ni u napadu ne uspevaju da se organizuju.

Stiže Cedevita do 5:0 preko Bilana ali onda Žofri Lovernj postiže prve poene za Partizan i smanjuje na 5:2.

Nikola Milutinov pravi drugi prekršaj već posle minut i po igre pa ga Duško Vujošević vraća na klupu a Cedevita preko Smita stiže do prvih poena iz igre i jednog sa penala za prednost Zagrepčana od 3:0.

Počeo je drugi polufinalni duel završnog turnira ABA Lige. Cedevita je imala prvi posed ali ga nije materijalizovala, baš kao ni Partizan svoj a Milutinov pravi prekršaj i zaustavlja Bilana da poentira na lagan način.

Startne petorke:

Cedevita - Babić, Smit, Suton, Bilan, Baždarić

Partizan
- Tepić, Bogdanović, Bertans, Lovernj, Milutinov

"KombankArena" je večeras punija a Partizanove navijače "razgalio" je Jan Veseli koji će uz Nikolu Pekovića bodriti svoj nekadašnji klub na putu ka finalu ABA Lige.

Aktuelni šampion ABA lige večeras u "KombankAreni" igra utakmicu sezone. Polufinalni duel "fajnal-fora" Regionalnog košarkaškog šampionata nosi ogroman ulog pošto će pobednik duela Partizan - Cedevita obezbediti mesto u finalu ABA Lige ali i mesto u grupnoj fazi Evrolige u narednoj sezoni.

Ne propustite