ABA: Radnički - Partizan (kraj)

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 24.11.2013.
18:41
Izvor: Sportske.net

Derbi meč devetog kola regionalne košarkaške lige igran je u hali "Jezero" gde je Radnički dočekao Partizan i izgubio meč koji je bio sve samo ne derbi. Crno-beli su pitanje pobednika rešili u prvih 20 minuta igre a domaći su svojom indolentnošću pogurali

kkradnicki.rs
kkradnicki.rs

Povezane vesti

Najinteresantniji susret 9. kola ABA lige igra se u hali "Jezero" gde Radnički iz Kragujevca dočekuje Partizan NIS.

Domaćin u meč ulazi nakon tri vezana poraza u regionalnom takmičenju ali i trijumfa nad Panioniosom u Evrokupu, dok crno-beli iza sebe imaju tri vezana poraza u svim takmičenjima.

Partizan na poslednja četiri gostovanja nije uspevao da slomi otpor Kragujevčana u "srcu" Šumadije pa će večerašnji susret biti prilika da se prekine tradicija i zabeleži pobeda pred najvažniji meč prvog dela sezone u predgrađu Pariza.

Domaćin u susret ulazi osokoljen činjenicom da je pre samo tri dana u svojoj hali nadigrao grčki Panionios u šestom kolu Evrokupa čime je Radnički stigao na korak od plasmana u drugu fazu tog takmičenja u debitantskoj sezoni.

Pre početka meča svi prisutni u hali "Jezero" minutom ćutanja odali počast preminulom navijaču Radničkog iz Kragujevca a pristalice Partizana transparentom na kome piše "Todorović Dušan" napravili su sjajan gest čime su izmamili aplauze u hali.


Pred početak meča dve navijačke grupe su povicima Todorović Dušan takođe odale počast tragično preminulom mladiću koji je bio član navijačke grupe "Crveni Đavoli".

I četvrtina

Partizan je bolje otvorio prvu četvrtinu a domaći za sada šutem za tri uspevaju da održe priključak. Nakon pet minuta igre crno-beli vode rezultatom 12:7.

Četiri minuta pre kraja prve deonice reagovao je trener domaćih tajm-autom kako bi prekinuo seriju Partizana koji vodi 14:7. Na tri minuta do kraja prve četvrtine crno-beli izlaze iz bonusa a Milutinov šalje Jarua na liniju penala pa Radnički smanjuje na 14:9.

Milosavljević iz skraćenog kornera postiže 16-ti poen za Partizan ali onda pravi dve greške. Najpre je nepotrebnim prekršajem poslao Marinovića na liniju penala a onda "prodao loptu. Marinović je smanjio na 16:11 ali je u narednom napadu Bogdanović vratio crno-bele na "plus 7".

Radnički za sada ne uspeva da pronađe svoju igru u napadu pa crno-beli koriste tu činjenicu i preko Bogdanovića nastavljaju da povećavaju svoju prednost. Minut do kraja prve deonice crno-beli prvi put dolaze do dvocifrene prednosti (21:11).

Kapiten Partizana povučen je sa terena nakon dve lične greške a trener crno-belih negoduje zbog činjenice da već posle prve četvrtine i Kinsi i Milosavljević imaju po dva penala.

Prva četvrtina završena je novim pogotkom Bogdana Bogdanovića koji je trenutno najefikasniji pojedinac derbija 9. kola ABA lige. Partizan nakon deset minuta vodi 25:13!

II četvrtina

Nastavlja trener Partizana da protestuje kod sudija i zapisničkog stola očigledno nezadovoljan kriterijumom koji arbitri primenjuju kod dodeljivanja ličnih grešaka.

Radnički ne dolazi do otvorenog šuta ni posle 11 minuta a Jaru ne pogađa slobodna bacanja koja je dobio usled prekršaja Đorđa Gagića.

Terens Kinsi prvi je pogodio u drugoj četvrtini a Radnički preko Stefana Jovića pogađa treću trojku večeras pa je trenutni rezultat 29:16 za goste iz Beograda.

Već posle dva i po minuta igre u drugoj četvrtini trener domaćih reagauje tajm-autom pošto crno-beli pogotkom Muslija iz reketa dolaze do svoje najveće prednosti u dosadašnjem toku utakmice (31:16).

Dušan Mlađan postiže posle četiri minuta igre u drugoj deonici prve poene domaćih iz igre, ne računajući trojku Stefana Jovića, a potom uptavo Jović smanjuje prednost Partizana na 12 poena razlike.

Sredinom druge četvrtine Žofri Lovernj izvodi najlepši potez u dosadašnjem toku meča. Francuz je iskoristio čistinu u reketu domaćih i izveo sjajno zakucavanje.

Usledila je borba u reketu Partizana i faul nad Jaruom koji je podigao tenzije na parketu pa su arbitri morali da smiruju trenera Radničkog Miroslava Nikolića. Odmah potom klupa Radničkog dobija tehničku grešku zbog protesta!

Medveđu uslugu napravio je stručni štab Radničkog svojim igračima jer je Partizan samo povećao prednost pogotkom Kinsija sa penala i Milutinova. Crno-beli na 4 minuta pre odlaska na odmor imaju prednost 36:20 a publika u hali "Jezero" sve više iskazuje svoje nezadovoljstvo suđenjem.

Nastavlja Bogdan Bogdanović da demonstrira kvalitet u "Jezeru". Najpre je "iskopao" loptu pod košem svoje ekipe, zadnjom promenom preneo je na polovinu Radničkog, a onda iz ugla pogodio trojku za vođstvo crno-belih od 21 poena razlike (41:20)!


Dosta tenzije na parketu i neusklađenih odluka arbitara na minut pre kraja prvog poluvremena. Radnički se vratio na "minus 19" ali će za preokret u drugom delu Nikolićevi puleni morati da poprave procenat šuta iz igre koji je u datom trenutku mizeran.

Završeno je prvo poluvreme u hali "Jezero". Partizan ima ubedljivu prednost od 45:27 a Radnički lošim procentom šuta iz igre dozvoljava rivalu da u drugo poluvreme uđe znatno rasterećenije. Bogdan Bogdanović za sada sjajno iznosi ulogu plejmejkera crno-belih i predvodi Partizan ka pobedi.

III četvrtina

Početak trećeg perioda za sada je u znaku Muftia Jarua koji se iz svlačionice vratio šuterski raspoložen. Jaru je za četiri minuta ubacio duplo više poena nego za prvih 20 minuta utakmice ali za sada nema podršku svojih saigrača.

Crno-beli održavaju dvadeset poena prednosti stečenih na startu treće četvrtine pa pet minuta pre kraja treće četvrtine vode rezultatom 56:34.

Vraća Vujošević na parket Kinsija koji je morao "na hlađenje" krajem druge četvrtine zbog treće lične greške. On je uz Silija jedini igrač na meču koji je rano ušao u problem sa "penalima".

Raste prednost gostiju koji na dva minuta pre kraja imaju 26 poena prednosti i vode 62:36 i uz očajnu igru košarkaša Radničkog nastavljaju da trasiraju put ka sedmoj pobedi u ABA ligi.

U poslednju deonicu Partizan ulazi sa 27 poena prednosti i sasvim je izvesno da košarkaši Radničkog uz igru koju su do sada prikazali nemaju pravo ni da se nadaju da mogu do senzacionalnog preokreta.

IV četvrtina

Prvi igrač koji je meč završio zbog pet "penala" bio je Đorđe Gagić a na startu poslednje četvrtine Radnički donekle uspeva da popravi očajan utisak koji je ostavio tokom 30 minuta.

Nakon dva minuta igre u četvrtoj četvrtini Kragujevčani su smanjili prednost Partizana na 20 poena i sada je 69:49 za crno-bele.

Koristi Dušku Vujošević priliku da odmori nosioce igre za predstojeći duel sa Nanterom pa priliku u završnici susreta dobijaju Bezbradica i Andrić.

Na pet minuta pre kraja crno-beli vode 73:56 i više je nego jasno da će se iz Kragujevca vratiti sa dva boda.


Crno-beli u poslednjih pet minuta imaju šuterski trening u "Jezeru" i samo je pitanje sa koliko će poena prednosti gosti završiti utakmicu. Na dva i po minuta pre kraja Partizan vodi 81:61.

Meč je završen rezultatom 92:66 (25:13, 20:14, 22:13, 21:29) čime su crno-beli upisali sedmi ovosezonski trijumf i prekinuli neugodnu tradiciju neuspeha u hali "Jezero" koja je trajala više od tri godine.

Ne propustite